Vijf SEO-factoren die de test des tijds zullen doorstaan

04 augustus 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het algoritme van Google is continu aan verandering onderhevig. Door de opkomst van slimme algoritmes gaat deze ontwikkeling steeds sneller. Toch zijn er een aantal factoren die de test des tijds zullen doorstaan – SEO-specialist Ralf van Veen deelt vijf van deze factoren.

#1 De Core web vitals

De core web vitals is een initiatief van Google om de gebruikerservaring te verbeteren binnen het web van Google. De kern van de core web vitals is: een snellere en soepelere ervaring bieden aan de gebruiker. Hierbij staan een aantal metrics centraal:

  • LCP (largest contentful paint): LCP toont aan hoelang het duurt totdat het grootste stuk content (bijvoorbeeld een grote afbeelding) wordt ingeladen.
  • FID (first input delay): de FID meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met een pagina tot het moment waarop de browser daadwerkelijk in staat is om op die interactie te reageren.
  • CLS (cumulative layout shift): CLS is een score wat aangeeft hoe stabiel content wordt ingeladen. Een hoge CLS kan als gevolg hebben dat een gebruiker ergens op klikt waar hij of zij niet op wil klikken (omdat de content op het laatste moment onverwachts verschuift).

Ralf van Veen, SEO specialist

#2 E-A-T en YMYL

Zou jij advies aannemen rondom je eigen gezondheid van een bouwvakker of marketeer? Google ook niet. Google gelooft steeds meer in het idee dat alleen een dokter medisch advies kan geven (en bijvoorbeeld een accountant advies over je boekhouding). Alles wat met je gezondheid te maken heeft óf je financiën zou van een specialist moeten komen (YMYL staat voor “your money your life”). 

In de laatste jaren, vanaf de medic update die plaatsvond eind 2018, weegt dit steeds zwaarder mee in de organische vindbaarheid. Sinds deze tijd zijn er meerdere updates geweest die deze trend voort hebben gezet met als de gemeenschappelijke ondertoon: geef advies waar je daadwerkelijk goed in bent. Dit heeft voor veel affiliate marketeers roet in het eten gegooid. 

#3 Kwalitatieve content, geschreven voor de bezoeker

Kwalitatieve content staat in 9 van de 10 SEO-trajecten centraal. De content zorgt voor de uiteindelijk posities en levert de meerwaarde waar de bezoeker naar op zoek is. Een trend binnen content is dat dit steeds meer verschuift van tekstuele content naar andere vormen van content. Denk hierbij aan video, afbeeldingen, tabellen en opsommingen.

Kwalitatieve content zal ook niet snel verdwijnen. Google wordt steeds beter in content lezen en beoordelen. Mede door deze redenen is de kans klein dat goede content verdwijnt. Wat wel kan gebeuren, is dat tekstuele content verdwijnt op de lange termijn. 

#4 Duplicate content

Dit is een factor die al sinds het begin van Google een rol speelt. Duplicate content heeft een negatieve impact op de vindbaarheid van de website. Het heeft niet alleen een impact op de pagina waar de duplicate content zich bevindt, ook op de gehele website. 

Duplicate content is eigenlijk content “stelen” van andere websites en publiceren op je eigen website. De verwachting is dat Google hier, naarmate het algoritme steeds slimmer wordt, alleen maar strenger wordt. 

#5 Crawl budget

Crawl budget is iets waar we (helaas) nog niet vanaf zijn. Crawl budget is in het kort een budget waarin is vastgelegd hoe vaak Google per periode (kan per dag of week zijn) langskomt. Dit heeft een significante impact op hoe snel nieuwe content wordt geïndexeerd en hoelang het duurt voordat Google updates op je website registreert. 

Crawlen is een kostbaar proces voor Google wat veel energie vergt. Iedere pagina wordt gecrawled en gelezen zoals bezoekers dat doen via de hyperlinks.

Afsluitend

Inzetten op deze SEO-factoren is een duurzame manier om aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie. De kans is klein dat Google geen waarde meer gaat hechten aan deze onderdelen. Gebruik dit dus in je voordeel. 

Over de auteur
Ralf van Veen is SEO-specialist en eigenaar van Up Agency. Met acht jaar ervaring binnen zoekmachine optimalisatie zorgt hij dagelijks voor verbeterde posities in Google.