Bij Cegeka krijgt deze young professional nu al een grote verantwoordelijkheid

03 augustus 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Cegeka is bezig met het lanceren van een nieuw traineeshipprogramma. Mike van der Staaij, die opvallend genoeg zelf nog een Young Professional is, mag dit project leiden. Alle reden om in gesprek te gaan met Mike over de snelle verantwoordelijkheid die hij krijgt en over zijn ervaring bij het ondernemen binnen een grote IT-corporate.

Toen Mike van der Staaij zich aansloot bij Cegeka, kreeg hij de rol van Campus Recruiter, een functie die hij nog altijd vervult. Maar achter de schermen is Mike vooral bezig met het plannen, organiseren en samenbrengen van ervaren experts uit verschillende takken van de business. Zijn doelstelling: het succesvol ontwikkelen en lanceren van een nieuw traineeship.

“Het nieuwe traineeship dat wordt gelanceerd in september beslaat meerdere divisies, namelijk; Security, Cloud, Data en Digital Workplace. Het is gericht op talent dat zich verder wil ontwikkelen in de IT-sector, in de rol van technisch consultant, IT-specialist of bijvoorbeeld project- of changemanager.”

Bij Cegeka krijgt deze young professional nu al een grote verantwoordelijkheid

Binnen Cegeka bestonden er al meerdere traineeships, voor talenten met diverse achtergronden, van mbo en hbo tot wo. Hoewel die programma’s al geruime tijd lopen, was er door het samengaan van verschillende organisaties in Cegeka behoefte aan een geheel nieuw traineeshipprogramma. Bij het opzetten van een geheel nieuw traineeship komen een hoop uitdagingen kijken. Mike was dan ook verheugd om in zijn leidende rol met precies die uitdagingen aan de slag te mogen.

Bovendien biedt het leiden van een dergelijk traject de vorig jaar afgestudeerde young professional (Mike behaalde een master in HR Studies) richting zijn verdere loopbaan een zeer waardevolle ervaring en een mooi streepje voor op andere afgestudeerd talenten. Bovenal is het natuurlijk “gewoon heel tof om mensen te kunnen helpen bij de start van hun carrière!”, vertelt Mike.

Gevraagd waarom Cegeka überhaupt een nieuw traineeship nodig had, laat Mike weten: “Cegeka is de afgelopen twee jaar ontzettend gegroeid en een heel ander bedrijf geworden. Ook is de wereld om ons heen enorm veranderd. Wij vinden het erg belangrijk om ons hierin te blijven ontwikkelen. Er lijkt mij geen betere manier om het bedrijf te laten groeien en verbeteren dan door mensen in huis te halen die juist zelf gemotiveerd zijn om door te blijven groeien en ontwikkelen.”

Focus op ontwikkeling

En precies dat element, ontwikkeling, staat binnen het nieuwe, eenjarige traineeship centraal. Zo ligt de focus om te beginnen op het verrijken van de kennis, onder meer door het halen van certificaten, waar de trainees hun hele carrière nog baat bij hebben. Mike licht toe: “Het eerste half jaar zal er worden gekeken naar algemene certificaten, en het tweede half jaar krijgen ze de kans om certificaten te halen voor specifieke Cloud/Data/Security/Business IT trajecten, afhankelijk van welk traineeship wordt gevolgd.”

Daarnaast wordt er in het tweede jaar nadruk gelegd op het opdoen van praktijkervaring. “Gedurende dit jaar krijgen ze natuurlijk begeleiding en wordt er ook gekeken naar de persoonlijke ontwikkeling door middel van cursussen en workshops.”

Verantwoordelijkheid
Net als hijzelf krijgen de trainees al vanaf het begin veel verantwoordelijkheid en de ruimte om ondernemend te zijn. “Cegeka laat zien dat ze het aandurven om te investeren in junioren en verantwoordelijkheid aan hen mee te geven’, aldus Mike, die vertelt hoe de juniors al direct vanaf hun start aan de slag mogen met een project om te laten zien hoe zij probleemstukken zouden oplossen. “Hierin hebben zij de lead en zo kunnen ze laten zien wat ze in petto hebben.”

Vanuit hun opgedane ervaringen krijgen de trainees binnen Cegeka de ruimte om hun loopbaanpad binnen de Europese ICT-dienstverlener vorm te geven. “Het belangrijk dat de trainees goed overwegen en communiceren welke projecten zij leuk vinden zodat ze daaraan mee kunnen werken in hun tweede half jaar”, aldus Mike.

Terugblikkend op zijn ervaringen van het afgelopen jaar (“De tijd is voorbijgevlogen”) heeft Mike in zijn leidende rol een hoop geleerd, zo besluit hij: “Het meest leerzame moment is misschien nog wel geweest toen een collega zei: ‘vele handen maken licht werk’. Ik sta misschien in de lead van dit programma, maar je doet het allemaal samen en nooit alleen.”

Het nieuwe traineeship van Cegeka wordt komende september gelanceerd. Trainees kunnen na het volgen van het programma doorstromen naar een gewenste positie.