KPMG: Bedrijven negeren nieuw internet protocol IPv6

06 juni 2012 Consultancy.nl

Nederlandse organisaties anticiperen in beperkte mate op de komst van het nieuwe internet protocol IPv6. IPv6 is de opvolger van het huidige IPv4 en lost het tekort aan beschikbare IP-adressen in het huidige protocol op. Uit onderzoek van KPMG en TNO onder Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen blijkt dat minder dan de helft van de onderzochte organisaties op dit moment voorbereidingen treft voor de invoering van het nieuwe internet protocol.

“Hoewel de laatste IP-adressen volgens IPv4 vorig jaar vergeven zijn en de overstap naar IPv6 onvermijdelijk is, zijn Nederlandse organisaties in zeer beperkte mate bezig met het nieuwe internet protocol”, zegt Sander Klous van KPMG Advisory.

Onvoldoende voorbereid
Slechts 15% geeft aan dat IPv6 zich op dit moment in een test- en acceptatiefase bevindt en niet meer dan 5% heeft het personeel inmiddels getraind op de komst van het nieuwe internet. Slechts 20% heeft inmiddels IPv6 adressen aangevraagd en de verbinding naar het internet geschikt gemaakt voor IPv6. Minder dan 5% van de organisaties blijkt de webpagina’s van de organisatie al geschikt te hebben gemaakt voor het nieuwe internet protocol.

“Organisaties en eindgebruikers zullen in toenemende mate worden geconfronteerd met de schaarste aan IPv4-adressen”, zegt Klous. Klous: “Hoewel er door verschillende belanghebbenden proactief wordt gewerkt aan de uitrol van IPv6, wordt de urgentie van de invoering van het nieuwe internet protocol bij de onderzochte organisaties nog onvoldoende onderkend. De organisaties blijken de noodzaak van de invoering van IPv6 weliswaar in te zien, maar denken in het algemeen zeer verschillend over het moment van invoeren. De organisaties voeren hiervoor een aantal redenen aan.

Lage prioriteit
Zo voorziet 70% geen bedrijfsrisico’s als gevolg van het niet langer beschikbaar zijn van IPv4 adressen. En 60% geeft aan dat business georiënteerde initiatieven op dit moment een hogere prioriteit hebben dan IPv6. Bij één op vier organisaties is IPv6 met name een ‘issue’ omdat de concurrentie er ook mee bezig is. Toch kan de gebrekkige aandacht voor IPv6 op termijn een gevaar betekenen voor de concurrentiepositie van veel organisaties. De ontwikkeling voltrekt zich op dit moment nog grotendeels buiten het gezichtsveld van de organisatie. Het IPv4-netwerk blijft immers gewoon functioneren en IPv6 only-delen van het internet ontstaan vooral in gebieden waar relatief weinig contact mee is, zoals Azië.”

Het probleem ontstaat volgens Klous echter op het moment dat Europa ook overgaat op IPv6. Klous: “Nederlandse organisaties zullen dan plotseling te maken krijgen met massale concurrentie van bedrijven die al geruime tijd actief zijn met het nieuwe internet protocol. Ze worden dan met recht geconfronteerd met een remmende voorsprong van formaat. Naarmate de IPv6 only-gebieden van het internet groter worden, wordt het voor Nederlandse organisaties dan essentieel om zowel IPv4 als IPv6 (‘dual stack’) te ondersteunen. Het is voor de bedrijven en instellingen dan ook essentieel om proactief om te gaan met de komst van IPv6.

Dual-stack ondersteuning
Bij iedere verandering in het IT-landschap moet een organisatie zich afvragen of er de mogelijkheid is voor dual-stack ondersteuning. Dit geldt niet alleen voor netwerkbeheer, maar ook bij de vervanging van applicaties of het afsluiten van nieuwe contracten met ISP's of andere IT-partners, zoals bijvoorbeeld cloud-serviceproviders. Alleen op die manier zijn zij ervan verzekerd dat zij op tijd klaar zijn voor de ongekende mogelijkheden van IPv6.”

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zanders Zestgroup