A&M adviseerde Vitol en AtlasInvest met overname

23 mei 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Alvarez & Marsal (A&M) heeft oliehandelaar Vitol en AtlasInvest geadviseerd tijdens de overname van de Petroplus-raffinaderij in het Zwitserse Cressier. De raffinaderij kan tot 68.000 vaten per dag produceren en biedt werk aan circa 270 mensen. Petroplus was al geruime tijd op zoek naar een koper omdat de raffinaderij al enkele maanden op non-actief stond in verband met financiële problemen.

Vitol is 's werelds grootste oliehandelaar. AtlasInvest is het investeringsfonds van Marcel van Poecke, die Petroplus in 1993 samen met Willem Willemstein oprichtte. Volgens een ingewijde was de overnamesom “aanzienlijk minder” dan $50 miljoen.

Alvarez & Marsal Transaction Advisory Group
Het betreft een van de eerste deals die succesvol is afgerond door de Nederlandse fusie en overname tak van Alvarez & Marsal  (A&M). De Transaction Advisory Group (TAG), die onder leiding staat van ex-KPMG Transaction Services partner Joop de Hoogh, is in december 2011 opgericht.

Ondanks de economische crisis is Joop de Hoogh positief over de toekomst: “Hoewel de acquisitie- en fusieactiviteiten zijn getroffen door de huidige economische neergang, zien we veel mogelijkheden in de Benelux. Binnen twee jaar na opening van A&M's eerste Europese TAG-vestiging in Londen groeiden we uit tot een van de toonaangevende adviesbureaus in het VK. Wij denken eenzelfde groeipad te kunnen realiseren vanuit Amsterdam."