Opnieuw ophef in Utrecht over dure externe adviseur

01 mei 2012 Consultancy.nl

Opnieuw is er ophef ontstaan in gemeente Utrecht over de inhuur van een “dure externe adviseur”. Zo is uit onderzoek van HP/De Tijd bekend geworden dat Tof Thissen, die in maart 2010 werd binnen-gehaald om de formatie te leiden van de coalitie PvdA, GroenLinks en D66, een bekende heeft ingehuurd als “adviseur” voor meer dan €10.000. Oppositiepartijen hebben naar aanleiding van de berichtgeving vragen gesteld. Ze zijn verbaasd dat er zoveel extra kosten zijn gemaakt en willen weten waarom er geen gebruik is gemaakt van interne adviseurs.

Tof Thissen (nu fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer) was in 2010 formateur in de stad Utrecht. Dat deed hij “onbezoldigd”; uit zijn declaraties blijkt dat hij €797,28 heeft gedeclareerd voor enkele hotelovernachtingen, diners, een taxirit en consumpties. Zijn adviseur Liny Bruijnzeel, een kennis van Thissen, factureerde €9,871 voor werkzaamheden van 118,5 uur tussen 13 maart en 16 april.

Thissen en Bruijnzeel
In maart 2010 vroeg Thissen aan Bruijnzeel of zij hem wilde adviseren over de formatie. Als Thissens adviseur heeft Bruijnzeel genotuleerd bij bijeenkomsten, verslagen geschreven en het college-programma geformuleerd. Over Thissens verzoek zei Bruijnzeel aan HP/De Tijd: “Hij heeft toen bij de gemeente aangegeven dat hij een rechterhand wilde hebben die hij zelf kon kiezen. Met wie hij kan lezen en schrijven. Dat was ik dus.” Daaraan voegde zij toe: “Er moeten voorstellen worden gemaakt welke kant zo’n programma opgaat. Ontzettend veel papierwerk.”

Thissen en Bruijnzeel werkten voorheen beide bij Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten. Thissen werkte daar tot oktober 2009 als bestuursvoorzitter en Bruijnzeel tot december 2009 als procesmanager.

Vraagtekens bij oppositie
De oppositie in de gemeenteraad van Utrecht stelt grote vraagtekens bij de handelwijze van Thissen. VVD-fractievoorzitter Kees Geldof zei dat het inhuren van Bruijnzeel volgens hem onnodig was: “Er zijn zoveel ambtenaren in Utrecht, hadden die Thissen niet kunnen ondersteunen? Alleen al op het gebied van communicatiemedewerkers is er meer dan 100 FTE in dienst.” Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht is verbaasd: “Ik vind het erg ongebruikelijk dat de formateur zijn eigen adviseur meeneemt.”

Reactie Thissen
Thissen liet in reactie op de ophef weten dat hij zijn onafhankelijkheid tijdens de formatie het beste kon waarborgen als hij een “eigen persoon zou meebrengen die los stond van Utrecht en partijbelangen”. Ook zei hij dat hij de ambtenaren van de gemeente niet in een loyaliteitsconflict wilde brengen.

Nieuws

Meer nieuws over