Als developer werken in de consultancy? ‘Bij KPMG kan dat zeker’
Veel software developers zal deze vraag bekend voorkomen: moet ik intern bij een bedrijf gaan werken of juist als consultant? Na enkele jaren in de bankensector kwam ook Tim Scheffe voor dit dilemma te staan. Hij besloot de overstap te maken naar KPMG. En daarvan heeft de young professional nog geen dag spijt gehad.
KPMG is een van de bekendste zakelijke merken en samen met zijn Big Four branchegenoten al jaren een ware magneet voor talentvolle professionals. Het bedrijf geniet vooral bekendheid in ofwel de consultancy of de accountancy, en in mindere mate in het software- en informatechnologiedomein. Wie KPMG echter beter kent, weet dat de zakelijke dienstverlener beschikt over een florerende digitale praktijk.
Ook voor Tim Scheffe was dit voorafgaande aan zijn nieuwe avontuur niet meteen duidelijk. “Ik moet bekennen dat ik dat zelf ook zo zag”, vertelt hij. “Dit komt bij mij deels omdat mijn vader in het verleden bij KPMG gewerkt heeft als accountant; voor mij was KPMG dan ook een accountantskantoor. Pas toen ik benaderd werd, realiseerde ik me dat KPMG ook een IT-consultancytak heeft.”
KPMG stond tot aan dat moment dan ook niet bovenaan zijn lijst, zo erkent hij. Een half jaar verder heeft de Senior Specialist bij KPMG Digital Enablement echter een heel duidelijk advies voor werkzoekende talenten: “KPMG is voor developers een uitstekende plek om te werken.”
Developer in de bankensector
Voorafgaande aan zijn overstap naar KPMG bracht Tim zo’n vijf jaar door in de bankensector – eerst bij de Volksbank, onder meer in rollen als DevOps Engineer en Scrum Master, en de laatste drie jaar bij ABN Amro, eveneens als DevOps Engineer.
Ondanks de leerzame ervaring begon bij Tim een en ander te wringen, wat hem ertoe noopte zich buiten de bankensector te oriënteren. “Ik merkte dat het binnen de bank lastig was om dingen gedaan te krijgen”, zo legt hij uit.
“Dit kwam vooral omdat de projecten waar ik aan werkte erg afhankelijk waren van andere teams en afdelingen. Die moesten elk hun eigen component ontwikkelen of updaten, maar kwamen daar door schuivende prioriteiten niet altijd aan toe. Het gevolg was dat de projecten allen vele malen langzamer verliepen dan nodig was.”
“Dit zorgde er bij mijn team voor dat we aan meerdere dingen tegelijk aan het werk waren die geen van allen volledig afgerond konden worden. Verder merkte ik dat ik een beetje uitgeblust raakt door de vergadercultuur, zeker sinds het begin van corona en alle vergaderingen digitaal waren.”
Het idee om als consultant aan de slag te gaan leefde al langer bij de jonge ontwikkelaar, “maar de verhalen over developers die jaren op dezelfde opdracht zaten deden me twijfelen of het wel echt verschil zou maken ten opzichte van in vaste dienst zitten”, zo vertelt hij.
Kleine teams, steile leercurve
Ondanks de twijfel waagde hij de overstap. Hij ging aan de slag bij KPMG Digital Enablement – en dat bleek een schot in de roos. “Het was eigenlijk precies waar ik naar zocht”, vertelt Tim. “Het feit dat de opdrachten binnen Digital Enablement over het algemeen van relatief korte duur zijn, en dat je vaak aan meerdere opdrachten tegelijk werkt zag ik als een groot voordeel.”
Bovendien bieden de relatief geringe omvang van de teams en de grote mate van onderlinge samenwerking met andere disciplines, zowel binnen als buiten Digital Enablement, volgens Tim veel “flexibiliteit in de richting waarin je je wil ontwikkelen”.
“Het feit dat de opdrachten binnen Digital Enablement over het algemeen van relatief korte duur zijn zag ik als een groot voordeel.”
Verder wijst hij op de steile leercurve binnen het Big Four-kantoor: “KPMG bood de mogelijk om scherp afgekaderde opdrachten te doen waarbij binnen een redelijke tijd gegarandeerd resultaat geboekt werd. Deze opdrachten waren bovendien binnen een groot aantal verschillende organisaties, die een grote diversiteit aan technologieën gebruikten. Het bood dus ook de kans om veel te leren, ook bijvoorbeeld over software-architectuur.”
Digital Enablement
Tim werkt sinds zijn start afgelopen november als Software Kwaliteit Consultant binnen de Digital Enablement-praktijk. Deze tak van KPMG richt zich op diverse onderwerpen, zo vertelt hij. “De tak waar ik het meeste bij betrokken ben, Software Kwaliteit, kijkt bijvoorbeeld naar de kwaliteit van applicaties op het vlak van broncode, documentatie en architectuur.”
“Er zijn echter ook ontwikkelaars die als team ingezet worden om klanten te helpen bij het ontwikkelen van applicaties. Ook zijn er specialisten in DevOps en Agile die organisaties helpen met bijvoorbeeld een agile-transformatie.”
Een van de hoofdbezigheden in zijn nieuwe rol is het toetsen van de kwaliteit van applicaties. “Veelal deels via een geautomatiseerde tool, en deels via handmatige controles, bijvoorbeeld door steekproefsgewijs naar de code te kijken.”
“Vaak hoort er ook een analyse van de beschikbare documentatie bij, en in sommige gevallen ook een analyse van de architectuuropzet of bijvoorbeeld life-cycle managementmaatregelen. In de praktijk is het echter breder dan dit. Zo heb ik bijvoorbeeld voor verkiezingssoftware moeten toetsen in hoeverre het voldeed aan de wettelijke eisen.”
Verder houdt de ervaren developer zich geregeld bezig met due diligence-opdrachten, “waarbij we voor de opdrachtgever het IT-landschap van een derde partij analyseren. Hierbij moeten we vaak in relatief korte tijd een grote hoeveelheid code analyseren. Er staat soms redelijk wat druk op, maar het zijn wel vaak interessante opdrachten!”
“Door de grote diversiteit aan opdrachten en organisaties heb ik niet alleen veel geleerd over andere technologieën, maar ook over hoe IT ingericht is binnen andere organisaties.”
Binnenkort mag Tim meewerken aan een opdracht om bij een overheidsorganisatie een doelarchitectuur op te stellen. Hiervoor moet het team een overzicht maken van de huidige stand van de, bijna dertig jaar oude, betreffende applicaties, om vervolgens de doelarchitectuur op te stellen en te bepalen welke stappen er gezet moeten worden om daar te komen.
“Omdat ik mijn kennis van IT-architectuur graag wil vergroten en verbreden, kijk ik erg uit naar deze opdracht!”, aldus Tim.
Professionele en persoonlijke ontwikkeling
Naast de uitdagende en diverse opdrachten waar hij aan werkt is er bij KPMG “uitgebreide ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling”, vertelt Tim. Naast een curriculum dat helpt met het ontwikkelen van vaardigheden die bij consultancy horen, zoals het schrijven van rapporten of het interviewen van derde partijen, is er ook een budget beschikbaar om trainingen van te doen.”
Toch leert hij naar eigen zeggen het meeste in de praktijk. “Door de grote diversiteit aan opdrachten en organisaties merk ik dat ik in de afgelopen vijf maanden niet alleen veel geleerd heb over andere technologieën, maar ook over hoe IT ingericht is binnen andere organisaties.”
“Het feit dat ik in korte tijd zoveel verschillende IT projecten en -landschappen heb mogen analyseren brengt perspectief aan mijn eerdere ervaringen die ik anders niet gehad zou hebben. Ik merk dat ik door gewoon mijn werk te doen al enorm groei in mijn kennis en ervaring.”
Bovendien wijst de jonge developer erop dat hij in de afgelopen periode veel heeft opgestoken van zijn collega’s: “Wat me vooral is opgevallen is de gedrevenheid en kennis van mijn collega’s, tot aan de leidinggevende laag aan toe. Ik was het niet gewend dat leidinggevenden kennis hadden van IT of software, maar binnen Digital Enablement weten de mensen boven mij vaak meer van mijn vak af dan ikzelf.”
Aandacht voor fun
Tot slot wordt er naast het delen van kennis en de goede onderlinge samenwerking volgens Tim ook veel geïnvesteerd in de informele sfeer, bijvoorbeeld door de vele events.
“Wat me aansprak was dat er zowel binnen de afdeling, als binnen KPMG als geheel, veel aandacht is voor fun-events. Zo zijn er bijvoorbeeld nog dingen als kerstpakketten. Dat klinkt misschien een beetje knullig, maar ik merkte dat ik dit miste binnen de bank, waar dat soort dingen sinds de bankencrisis veelal afgeschaft zijn. Alles bij elkaar ben ik helemaal op mijn plek bij KPMG”, besluit Tim.