Stephan Kok: ‘Bij KPMG werk ik aan digitaal advies en uitvoering’

06 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na er in 2019 stage te hebben gelopen wist Stephan Kok het zeker: KPMG is een topplek om je loopbaan te beginnen. Een klein half jaar later voegde hij zich als volwaardig KPMG-consultant bij de Digital Enablement-praktijk van het kantoor. Wat doet hij precies? En hoe heeft hij de afgelopen twee jaar ervaren? Tegenover Consultancy.nl deelt Stephan zijn ervaringen.

Bij KPMG denken mensen al gauw aan accountancy, of misschien aan consultancy en corporate finance-advies – maar niet zo snel aan software. Toch is de snelst groeiende praktijk binnen het Big Four-kantoor de Technologie-praktijk, waar de Digital Enablement-afdeling onderdeel van is. Deze praktijk legt zich onder andere toe op digitale transformaties en advies over softwareontwikkeling.

“De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt aan adviesopdrachten zoals het onderzoeken van softwarekwaliteit, omgaan met legacy-code en het opleveren van een doelarchitectuur”, vertelt Stephan. Hij deed dit voor uiteenlopende klanten, waardoor hij in veel verschillende keukens een kijkje heeft kunnen nemen. “KPMG geeft tal van opties om verschillende kanten op te specialiseren, verschillende bedrijven te leren kennen en op professioneel vlak te groeien.”

Stephan Kok, Consultant, Digital Enablement praktijk, KPMG

Naast adviesopdrachten is er binnen KPMG ook ruimte om hands -on projecten bij klanten uit te voeren en de adviezen in de vorm van oplossingen en implementaties daadwerkelijk uit te voeren en daarmee tastbare resultaten te realiseren voor de klant.

“Ik heb ook meegewerkt aan uitvoerende opdrachten zoals het maken van een proof of concept en het werken als ontwikkelaar aan een authenticatieplatform voor een klant”, vertelt Stephan.

Advies en implementatie

Het is die combinatie van advies en implementatie die zorgt voor een mooie balans en een uitdagende leercurve, beaamt Stephan. Als consultant komt hij bovendien over de vloer bij uiteenlopende bedrijven. “Hier leer je de innerlijke werkingen van verschillende bedrijven, krijg je de best practices van het bedrijf mee en leer je hoe je complexe problemen – zowel procesmatig als technisch – het beste kan aanpakken.”

Stephan legt uit hoe hij in zijn opdrachten zowel de harde, zachte als technische vaardigheden kan ontwikkelen. “Er heerst een mooie balans tussen het helpen van de klant op businessniveau, zoals het opstellen van een doelarchitectuur, tot het diep in de techniek duiken, zoals het ontwikkelen van een SAML-authenticatieplatform met Spring Boot-microservices.”

Leren en ontwikkelen

Wat Stephan ook zeer waardeert zijn de uitgebreide leer- en ontwikkelmogelijkheden die KPMG biedt. ”Als tussenpersoon van business en techniek is het belangrijk om de juiste soft skills te hebben. Met mijn technische achtergrond heb ik mijn soft skills nog veel kunnen doorontwikkelen met behulp van interne cursussen zoals interviewen, pitchen en professioneel schrijven.”

“Bij KPMG kun je altijd hulp van collega’s verwachten. Ook is er geen sterke hiërarchie binnen het bedrijf. Mijn inbreng op mijn eerste werkdag werd direct als equal gezien.”

Toen Stephan als consultant startte was de coronacrisis nog maar net uitgebroken. “Van plotseling met huisgenoten achter de keukentafel, tot een eigen kantoor in mijn kamer, tot eindelijk de langverwachte leuke reisjes met collega’s”, schetst Stephan zijn ietwat ongewone start.

Fijne cultuur

Twee jaar later zit hij nog altijd uitstekend op zijn plek bij KPMG. “Er heerst een fijne cultuur waar iedereen kan doen waar hij/zij zich comfortabel bij voelt.”

Daarbij geniet hij vooral van de prettige samenwerking met de rest van het team. “Bij KPMG kun je altijd hulp van collega’s verwachten. Ook is er geen sterke hiërarchie binnen het bedrijf. Mijn inbreng op mijn eerste werkdag werd direct als equal gezien.”