Sander Doornbos over zijn carrièrestart als financieel crimefighter

29 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Delta Capita lanceerde vorig jaar het Traineeship Financial Crime, waarin jonge talenten worden opgeleid tot AML/KYC-professionals. Sander Doornbos (26) behoort tot de allereerste groep, die in november van start ging. Genoeg reden om hem wat vragen te stellen over zijn eerste ervaringen.

Hoe ben je bij het traineeship terechtgekomen?

“Een vriend van mij werkte bij Delta Capita. Hij wist dat ik er al eerder aan had gedacht om als customer due diligence (CDD/KYC)-analist te werken en was altijd erg enthousiast over het werken bij Delta Capita. Ik heb meteen een geweldige tijd gehad en kon na mijn eerste maand traineeship voor de klant werken.”

Kun je iets vertellen over je studieachtergrond?

“Ik heb de bachelor Bèta-Gamma gedaan op het gebied van cognitieve psychologie. Daarnaast heb ik met succes een aantal vakken gevolgd op het gebied van Crime Science en Crisis Management. In het verlengde daarvan heb ik gekozen voor een master Crisis and Security Management. Delta Capita geeft mij de ruimte om mijn master af te ronden.”
Sander Doornbos over zijn carrièrestart als financieel crimefighter

Wat trok je aan in Delta Capita?

“De positieve sfeer en cultuur op de werkvloer en mijn interesse in CDD/KYC maakten mij direct erg enthousiast over Delta Capita. Vanuit mijn studie trok het onderwerp me al aan vanwege het volgen van lessen over witwassen en de rol van Nederland in de wereldwijde criminaliteit.”

“Het leek me heel leuk om CDD-analist te worden en bij te dragen aan de bestrijding van witwassen en ondermijning in de samenleving. Toen Delta Capita op mijn pad kwam, was ik meteen enthousiast. Ik heb het naar mijn zin!”

Hoe heb je de eerste maanden van het traineeship ervaren?

“De eerste periode was een grote overgang, je zit ineens in een intensief en leerzaam trainingsprogramma. Delta Capita leer je tijdens het traineeship echt kennen en je leert veel van CDD/KYC door de goede begeleiding van David Zwarts en Erik de Jong (respectievelijk hoofd en docent bij de Delta Capita Academy). De sfeer was meteen positief en ongedwongen.”

“Bij veel banken is er vaak weinig tijd of gelegenheid om junior CDD/KYC-specialisten goed op te leiden en voor te bereiden op het echte werk. Delta Capita neemt eerst een maand de tijd om je goed op te leiden en je de kneepjes van het vak te leren. David Zwarts en Erik de Jong zijn echte experts in het vakgebied. Delta Capita heeft een heel goed trainingsprogramma en biedt een mooie basis om met je eerste opdracht aan de slag te kunnen.”

Wat vind je het leukste aan werken voor de klant?

“De leercurve. We zijn allemaal begonnen op de afdeling organisaties, wat betekent dat je in korte tijd veel verschillende bedrijven bestudeert. Tot nu toe zijn geen twee bestanden hetzelfde. Beginnend bij een grote financiële instelling komen er veel verschillende risico’s tegelijk voorbij, wat het erg leerzaam maakt.”

Zou je het traineeship aanraden?

“Ja, als je geïnteresseerd bent in anti-witwaspraktijken en CDD/KYC is het traineeship van Delta Capita een hele fijne plek om te beginnen. Dit komt omdat Delta Capita een goede basis heeft en hele leuke collega’s. Ook zijn er veel doorgroeimogelijkheden voor de lange termijn. Je wordt op dit gebied heel goed begeleid.”

“Ik weet zeker dat ik mijn leren en ontwikkelen kan voortzetten en vooruitgang kan boeken in de volgende fase van de training. Kortom, Delta Capita is een geweldige plek om te werken en ik kan het iedereen aanraden die geïnteresseerd is in de wereld achter anti-witwaspraktijken!”