Bert Berghuis als senior adviseur aan de slag bij Rijnconsult

07 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na acht jaar bij BuitenhekPlus heeft Bert Berghuis zich als senior adviseur aangesloten bij Rijnconsult. Berghuis brengt twee decennia aan advieservaring mee naar het Utrechtse adviesbureau.

“Ik heb in zo’n twintig jaar gewerkt vanuit verschillende adviesbureaus, van klein tot groot”, begint de kersverse Rijnconsult-adviseur. Hij richtte zich daarbij veel op organisatie- en HR-vraagstukken, waarbij zijn ervaring uiteenloopt van (be)sturingsfilosofie tot organisatie-inrichting en van HR-knowhow tot organisatieontwikkeling.

“Wat mij drijft is organisaties te helpen een echte stap te zetten in hun ontwikkeling”, zegt hij daarover. “Dit doe ik door me in te leven in hun context en vraagstuk en door hen te adviseren en begeleiden, met organisatiekundige expertise. Daarbij word ik ook gedreven om samen met verschillende mensen uit de organisatie(s) tot een mooi projectresultaat te komen. De combi van denken en doen dus.”

Bart Berghuis, Senior Adviseur, Rijnconsult

Berghuis begon zijn carrière bij de human capital-tak van Deloitte, waarna hij vanuit De Leeuw Consult uiteenlopende mkb-bedrijven adviseerde rond functiehuis en -waardering, beloningsonderzoek, competentiemanagement en beoordelingssystemen. Vervolgens maakte hij de overstap naar Capgemini Consulting.

Daar verbreedde hij zijn blik “op organisaties en het adviesvak in verschillende type advies- en interim-opdrachten” en ging hij zich daarnaast meer richten op organisatie-inrichting en beloningsmanagement binnen de overheidssector. “Vanaf 2010 ben ik mij gaan specialiseren in gemeenten en intergemeentelijke organisaties zoals veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten”, licht hij toe.

Begin 2014 startte hij bij BuitenhekPlus, een HRM-adviesbureau dat vooral is gespecialiseerd in de lokale overheid. “Vanuit sectorfocus op de lokale overheid heb ik mij als adviseur verbreed op het gebied van gemeentelijke fusies, organisatie-inrichting en organisatieontwikkeling.”

Zelfsturing geperfectioneerd

Berghuis heeft het in Nijkerk gevestigde bureau nu na acht jaar verlaten om als senior adviseur aan de slag te gaan bij Rijnconsult, een Utrechts organisatieadviesbureau dat zich onder meer richt op samenwerking, strategie, leiderschap, processen, mens- en teamontwikkeling en werving & selectie.

Een belangrijke reden voor Berghuis’ keuze voor Rijnconsult is dat het bureau zijn ideeën over organisatie-inrichting ook consequent op zichzelf toepast.

“Het bijzondere van Rijnconsult vind ik dat zelfsturing in de historie van het bedrijf aardig is geperfectioneerd bijvoorbeeld met gespreide teamrollen die jaarlijks onderling worden verdeeld, een gekozen directie uit haar midden (die ook met één been in de klei staat als parttime-adviseur), gedeeld eigenaarschap van het bedrijf (100% certificaathouders), een echte netwerkorganisatie (in plaats van eilandjes) en een passend beloningssysteem.”

Hij legt uit dat deze zelfsturing zo goed werkt door gedeelde waarden als vertrouwen, menselijkheid, elkaar helpen en persoonlijke waardering.

“En dit gecombineerd met een stevig commitment op leren, ontwikkelen en reflectie, gedrevenheid, professionaliteit, autonomie en ambitie. En dat allemaal zonder al te veel interne ‘poeha’ of bedrijfspolitiek. Het middelgrote karakter van Rijnconsult maakt dat deze waarden te verenigen zijn. De interne wijze van organiseren ondersteunt de persoonlijke en professionele advisering van de adviesteams van Rijnconsult in complexe veranderkundige opdrachten naar buiten toe.”

Vol aan de slag

Hij is dan ook vol enthousiasme begonnen in zijn nieuwe rol. En zo te zien hoeft hij zich de komende tijd geen moment te vervelen.

“Ik kan meteen vol aan de slag, samen met verschillende collega’s, met het begeleiden en adviseren van een topstructuur en sturingsconcept bij een gemeente, een organisatieonderzoek en overdrachtsdocument voor een nieuw college, projectleider van een HR-werkgroep bij de oprichting van een nieuw participatiebedrijf, organisatieontwikkeling van een veiligheidsregio en een bestuurskrachtonderzoek voor een gemeente. Allemaal klussen waarvoor ik naar Rijnconsult ben gekomen!”