Mobiele data levert volgend jaar meer op dan belkosten

05 april 2012 Consultancy.nl

De inkomsten uit mobiele data zullen begin volgend jaar de omzet van de inkomsten uit gesprekken overschrijden. Dat komt omdat de vraag naar mobiele data explosief stijgt. Op dit moment gebruikt ongeveer 30% van de smartphonegebruikers meer dan 1 gigabyte per maand. Naar verwachting zal dit verder stijgen tot 1,5 gigabyte per maand. Dat blijkt uit onderzoek naar de Amerikaanse mobiele-datamarkt door adviesbureau Chetan Sharma Consulting.

Samenwerking en/of consolidatie
Volgens het consultancykantoor leidt de enorme stijging in datagebruik tot grote druk op de infrastructuur van telecomproviders. Belangrijkste vraag is of telecomproviders in staat zijn om hun capaciteit voldoende te laten meegroeien met de toenemende vraag. De consultants hebben berekend dat grote investeringen nodig zullen zijn, met als gevolg dat telecomproviders intensiever moeten samenwerken en/of moeten consolideren.

Amerikanen zijn grootverbruikers
De Amerikaanse datamarkt kende afgelopen jaar een groei van 19%, en groeide voor het achtste jaar op rij. De inkomsten uit de mobiele datamarkt zijn nu in totaal $67 miljard, en dit bedrag zal dit jaar stijgen tot $80 miljard, aldus Chetan Sharma Consulting.

Wereldwijd speelt de VS een belangrijke rol: Amerikaanse consumenten vertegenwoordigen 17% van de wereldwijde omzet van de mobiele datamarkt - dit terwijl de Amerikaanse consumenten slechts 5% van de wereldwijde mobiele populatie vormen. Belangrijkste reden is dat Amerikanen grootverbruikers zijn - zo versturen ze gemiddeld 680 SMSberichten per maand, daarmee staan ze wereldwijd op de eerste plaats. Op plaats twee volgen de Filippijnen, Nederlanders staan in de middenmoot.

Nieuws