Gebruik van process mining voor bedrijfsverbeteringen neemt toe

21 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Steeds meer organisaties zetten in op process mining om hun bedrijfsprocessen te verbeteren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Forrester Consulting. 

Voor hun studie spraken de specialisten van het adviesbureau met meer dan 800 leidinggevenden uit de hele wereld. De belangrijkste conclusie: de ruime meerderheid van de respondenten (61,4%) experimenteert momenteel met process mining of is van plan dat binnen nu en twee jaar te gaan doen. 

Process mining is een technologie die het mogelijk maakt om bedrijfsprocessen te verbeteren. Aan de hand van grote hoeveelheden gegevens worden de huidige processen geanalyseerd, waarmee inzichten worden verkregen over hoe bepaalde bedrijfsprocessen efficiënter kunnen worden ingericht.

Welke technologie zijn organisaties van plan de komende tijd te gebruiken?

“Inefficiënties in verschillende processen zijn de sluipmoordenaars in organisaties en zijn niet zichtbaar zonder process mining”, zegt Wil van der Aalst, Chief Scientist Officer bij Celonis, het techbedrijf dat de experts van Forrester inschakelde voor het onderzoek.

“Als inefficiënties binnen processen worden blootgelegd en hersteld, verbetert dat zowel de bedrijfsprestaties als de flexibiliteit om te anticiperen op bedrijfsstoringen, inflatie, pandemieën en doelen met betrekking tot duurzaamheid”, voegt Van der Aalst toe. “En dat is uiteraard zeer nuttig.” 

Naast process mining is ook task mining binnen de mondiale bedrijfswereld erg populair. Zo experimenteert momenteel 60,8% van de organisaties met de technologie of is van plan dat binnen nu en een twee jaar te gaan doen.

Welke bedrijfsactiviteiten willen organisaties de in 2022 graag verbeteren?

Task mining en process mining lijken in zekere zin op elkaar. Toch bestaat er een belangrijk verschil: de focus ervan. “Task mining geeft inzicht geeft in de menselijke betrokkenheid bij de totstandkoming van data, terwijl process mining een generalistischer beeld geeft en komt met inzichten en aanbevelingen voor procesverbeteringen”, aldus Forrester. 

De onderzoekers vroegen de respondenten ook op welk vlak ze met technologieën zoals process mining hun processen efficiënter willen inrichten. Daaruit komt onder andere naar voren dat het verbeteren van de productiviteit (44%) en het verlagen van de kosten (42%) voor veel leidinggevenden aspecten zijn die hierbij de meeste prioriteit krijgen. 

Verder zegt 36% van de ondervraagden dat het realiseren van een hogere klanttevredenheid een aanleiding is om met technologische oplossingen zoals process mining procesverbeteringen te realiseren.