Suzanne Valkman nieuwe aanwinst in het team van Talent ON

31 januari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Talent ON heeft het team per 1 januari dit jaar versterkt met Suzanne Valkman.

Binnen Talent ON is Valkman verantwoordelijk voor het programmamanagement van klantprogramma’s, waarbij ze zich richt op onder meer de opzet, structuur, monitoring en evaluatie.

“Wij kijken ernaar uit met Suzanne onze klanten nog beter de weg te wijzen in het worden van een talentorganisatie”, vertelt Caroline Smeenk van Talent ON. “Met haar opleiding in ons gedachtegoed en haar ervaring als programmamanager heeft zij een prachtige combinatie in zich om ons team en onze klanten verder te helpen.”

Suzanne Valkman, Senior Programmamanger, Talent ON

“Met haar achtergrond als ecoloog kijkt zij naar organisaties als levende systemen”,  vervolgt Smeenk. “Ze kan doorgronden waar de pijn zit en weet teams naar vitaliteit te brengen door aandacht te geven aan energie en eigenaarschap. Zij weet als talentcoach de weg van persoonlijke ontwikkeling naar professionele ontwikkeling en het belang van een goed functionerend team.”

Eén doel voor ogen

Valkman werkte de afgelopen jaren als leidinggevende bij het Wereld Natuurfonds, Kadaster International en VNG International. “Ik heb internationale, multidisciplinaire en multiculturele teams aangestuurd bij ministeries, gemeenten, waterschappen, onderzoeksinstituten en ngo’s met maar één doel voor ogen: het beste uit mensen halen voor henzelf én voor de wereld.”

“Mijn ervaring als talentcoach en trainer was hierbij cruciaal; als mensen naar zichzelf durven kijken en het team een veilige thuisbasis is, kunnen ze uitdagingen met nieuwe ogen zien en echte verandering bewerkstellingen.”

Innerlijke chaperonne

Zelf leerde Valkman gedurende haar loopbaan ook op een andere manier naar haar werk kijken. “15 jaar geleden, op één van mijn eerste bezoeken als projectleider aan een gemeente in Uganda, kwam ik een meisje tegen die een T-shirt droeg met de tekst: “It’s nice to be important but it is also important to be nice.” Ik was daar zogenaamd belangrijk met mijn mooie titel, mijn ruime budget en deskundige consultants, maar ik realiseerde mij al snel dat we zonder echte betrokkenheid en echte toewijding geen stap verder zouden komen.”

“Dit meisje met dit T-shirt is nog steeds mijn innerlijke chaperonne; als we onze aandacht richten op wat wezenlijk is kunnen we beleid maken, verantwoordelijkheid toekennen en actie nemen waarbij werkelijk impact wordt gemaakt.”

“Daarom is het werken met talent voor mij ook zo geweldig. Het werken met talent maakt aanspraak op het wezenlijke in jou. En daarom is het een ideale manier om in teams en organisaties verschil te maken. Zowel voor de mensen zelf als in het werk wat ze te doen hebben.”

Levende systemen

Ze legt uit dat het interpreteren van organisaties als levende systemen daar een belangrijke rol in speelt. “Hiervoor gebruik ik de natuur als bron van inspiratie en kennis. (Eco)systemen evolueren afhankelijk van gezondheid en aanpassingsvermogen. Gezonde organisaties kunnen zichzelf vitaal houden en toegevoegde waarde creëren aan buiten- en binnenkant. Maar het is niet altijd gemakkelijk om van binnenuit de verbanden te zien en de juiste keuzes te maken.”

“Steeds terugkerende patronen en symptomen vragen om een perspectief met aandacht voor de dynamiek tussen chaos en orde, verzwakking en vitaliteit, onderstroom en bovenstroom”, legt ze uit.

Nieuwe voedingsbodem voor creativiteit en eigenheid

Haar ervaring en duidelijke visie zet Valkman nu in bij Talent ON. “In mijn nieuwe rol als Senior Programmamanager bij Talent ON help ik organisaties op weg naar vitaliteit. Ik geef inzicht en bied een nieuwe voedingsbodem voor creativiteit en eigenheid. Ik bied handvatten en praktische werkvormen om samen op weg te kunnen naar het nieuwe, door talent doelgericht in te zetten en op eigen wijze het beste uit mensen en teams te halen.”