Ex-Big Four-partner Barbara Majoor in bestuur van Nyenrode

23 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De prestigieuze Nyenrode Business Universiteit heeft een interne bestuursbenoeming doorgevoerd. Het betreft Barbara Majoor, een voormalig partner bij zowel Deloitte als KPMG, die naast lid van het college van bestuur ook is benoemd tot vice-rector magnificus binnen de universiteit.

De benoeming van Majoor vormt een belangrijke mijlpaal voor ’s lands oudste particuliere universiteit. “We zijn heel blij dat Barbara Majoor tot het bestuur toetreedt”, laat Petri Hofsté, voorzitter van het bestuur van Stichting Nyenrode, enthousiast weten. “Barbara’s benoeming is in meerdere opzichten memorabel: de eerste hoogleraar accountancy in deze rol, een interne benoeming en de eerste vrouwelijke hoogleraar in het universitaire bestuur.”

Majoor kan bogen op ruim vijfentwintig jaar ervaring in de accountancy en uiteenlopende bestuurlijke rollen. Vijftien jaar terug ging ze bij Nyenrode als hoogleraar Accountancy aan de slag en werkte daarnaast als directeur van het Center voor Accounting, Auditing & Control.

Barbara Majoor, Lid van het College van Bestuur en vice-rector magnificus, Nyenrode Business Universiteit

Eerder in haar loopbaan vervulde ze jarenlange partnerrollen bij KPMG (tot 2009) en Deloitte (tot 2015). Volgend op haar tijd bij de twee Big Four-kantoren bekleedde Majoor de afgelopen jaren een toezichtsrol binnen de Autoriteit Financiële Markten. Deze rol zal ze naast haar nieuwe aanstelling bij Nyenrode een dag in de week blijven vervullen. Eerder in haar loopbaan was Majoor lid van de Accountantskamer bij de rechtbank in Zwolle.

Als nieuwste lid van het collegiaal bestuur binnen Nyenrode gaat Majoor samenwerken met twee ervaren medebestuurders: Rector magnificus prof. dr. Koen Becking – voorzitter en onder meer verantwoordelijk voor wetenschappelijk onderzoek – en Drs. Remmelt Vetkamp – vice-voorzitter en verantwoordelijk voor bedrijfsvoering. “We kijken erg uit naar de samenwerking met Barbara Majoor", geeft Becking aan. “Zij is al jaren een zeer gewaardeerde collega. We kennen haar als inhoudelijk gedreven en ze heeft een brede ervaring.”

Onderwijs en innovatie versterken

In haar nieuwe bestuursrol wordt Majoor verantwoordelijk voor wetenschappelijk onderwijs. Ze geeft aan dat ze vooral de leidende positie van de universiteit op het snijvlak van onderwijs en innovatie verder wil versterken. “Ik vind het heel mooi dat Nyenrode zich continu aanpast aan nieuwe ontwikkelingen. De maatschappij vraagt om verantwoord en vernieuwend leiderschap en Nyenrode is heel goed in staat daaraan bij te dragen door de kennis die we in huis hebben."

Majoor ziet uit naar het verder voortzetten van de samenwerking met al haar Nyenrode-collega’s: “Nyenrode is een organisatie met heel veel gedreven en innovatieve professionals. Ik voel mij hier heel erg thuis.”

Voorafgaande aan haar professionele loopbaan studeerde Majoor af in Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van een graad als registeraccountant aan de UvA promoveerde ze in 1997 op haar proefschrift The Authority of Auditing Guidelines.