Werkorganisatie CGM en Metafoor werken al jaren samen

20 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert werken binnen de Werkorganisatie CGM al jaren samen met Metafoor Vastgoed en Software. Zo volgen de medewerkers van de gemeenten geregeld opleidingen die georganiseerd worden door Metafoor. Daarnaast maken de gemeenten gebruik van de inhuur van werknemers en van het vastgoedbeheerpakket VBSonline.

De afdeling grondzaken van CGM bestaat uit drie specialisten grondzaken, waaronder een juridisch administratief (uitvoerende) medewerker en Bart Sikkes van Metafoor. De taken zijn goed verdeeld, waardoor bij iedere zaak direct duidelijk is wie verantwoordelijk is. De specialisten helpen elkaar daarnaast wanneer dit nodig is. CGM beschikt tevens over een afdeling vastgoed. Ook dit is een klein team, waardoor iedereen elkaar snel vindt wanneer nodig.

Gezien de vele aanvragen voor groenstroken, verjaring en aan- en verkoop, kwam CGM met zijn eigen specialisten niet meer door het werk heen. Door de coronapandemie worden daarnaast extra aanvragen gedaan, omdat men bijvoorbeeld zijn tuin wil uitbreiden. En voordat CGM overgaat naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk wil de werkorganisatie alles op orde hebben. 

Werkorganisatie CGM en Metafoor werken al jaren samenVandaar dat CGM op zoek is gegaan naar een tijdelijke medewerker. Er zijn destijds vier kandidaten uitgenodigd en er was een goede klik tussen Bart Sikkes van Metafoor en Werkorganisatie CGM.

Sikkes ondersteunt de gemeente bij verschillende vraagstukken op het gebied van grondzaken. Zo is CGM bijvoorbeeld ook bezig met het controleren of mensen met pachtpercelen nog voldoen aan de voorwaarden. Hier dient men namelijk een volwaardig agrarisch bedrijf voor te bezitten. Ook is CGM bezig met het vrijmaken van grond voor (ecologische) verbindingszones.

Het beheer van vastgoed, gronden en pacht

CGM maakt al sinds 2016 gebruik van VBSonline, in eerste instantie enkel op de afdeling vastgoed. Voordat grondzaken overging naar een systeem, werd gewerkt vanuit meerdere Excel-lijsten per gemeente. Er bestond een lijst voor de geliberaliseerde pacht en een lijst voor de reguliere pacht. Ook was er nog een aparte lijst voor de verhuur van groenstroken.

De accountant maakte hier (niet geheel verrassend) geregeld opmerkingen over. Om deze reden is CGM op zoek gegaan naar een systeem. Omdat VBSonline al voor vastgoed werd gebruikt, was de keuze snel gemaakt.

Nadat alle pachtpercelen in VBSonline stonden, is de afdeling grondzaken direct gaan factureren vanuit het systeem. Vorig jaar is CGM ook gestart met het invoeren van alle groenstroken in VBSonline, zodat deze dit jaar ook vanuit VBSonline gefactureerd konden worden. Na de herindeling van aankomende januari (2022), zal met vier gemeenten worden samengewerkt. 

De software VBSonline was in beginsel echt op vastgoed gericht. Aan de hand van het pachtnormenbesluit van vorig jaar is het systeem om pachtprijzen jaarlijks aan te passen verder doorontwikkeld in samenwerking met CGM. Het grootste voordeel van het gebruik van VBSonline is volgens de werkorganisatie het overzicht van alle gemeentelijke eigendommen op het gebied van vastgoed en grondzaken. Dit bespaart medewerkers veel tijd in de uitvoering van hun taken.