Zelfs pandemie zet geen rem op groei vermogen van superrijken
Zelfs de Covid-19 pandemie en de daaruit voortvloeiende economische crisis hebben de rijken der aarde de afgelopen periode er niet van kunnen weerhouden nog rijker te worden. Hun gezamenlijk vermogen is maar liefst met 8% gestegen naar een recordbedrag van $250 biljoen, zo becijfert Boston Consulting Group.
In 2008, het jaar van de laatste financiële crisis, zag het er voor de superrijken nog ‘somber’ uit. Toen daalde hun vermogen juist met 8%. De verwachting was dat de huidige coronacrisis nog veel grotere gevolgen zou kunnen hebben, maar een reeks van opmerkelijke factoren heeft er echter voor gezorgd dat de elite hun welvaart naar nieuwe recordhoogten ziet stijgen.
"Achter de hausse gaan een piek in nieuwe nettobesparingen en sterke prestaties van de aandelenmarkten schuil, ondersteund door de centrale banken. Veel indexen en aandelen zijn tegen het eind van het jaar naar recordhoogten gestegen. Tegelijkertijd zijn de cash- en depositoniveaus ten opzichte van vorig jaar met 10% gegroeid, de grootste jaarlijkse stijging in twintig jaar", laat Anna Zakrzewski weten, partner bij Boston Consulting Group en Global Leader de Wealth Management practice.
Boston Consulting Group deelt het totale vermogen op in drie segmenten. Om te beginnen ‘financiële rijkdom’. Hieronder vallen contant geld en deposito's, obligaties, aandelen en aandelen in beleggingsfondsen, levensverzekeringen en pensioenen; en andere kleine vermogenscategorieën.
Het tweede segment is het vermogen uitgedrukt in reële activa. Dit omvat onroerend goed (waaronder grond in het bezit van particulieren), duurzame consumptiegoederen en kostbaarheden (zoals goud en andere edelmetalen). In 2020 is het vermogen uit reële activa gegroeid naar $235 biljoen. Deze twee segmenten samen vertegenwoordigen de totale rijkdom, die vorig jaar uitkwam op $431 biljoen.
Het derde segment – en daarmee de belangrijkste maatstaf – is echter het nettovermogen, dat wil zeggen het verschil tussen het totale vermogen en de passiva (zoals creditcardleningen, hypotheekleningen en andere kortlopende en langlopende leningen).
Financiële versus reële activa rijkdom
In volwassen markten zijn de financiële activa goed voor meer dan de helft van de totale rijkdom (59%). Dit is te wijten aan verschillende factoren: volwassen landen beschikken over gevestigde financiële markten die voor individuen gemakkelijker toegankelijk zijn. Ook hebben deze landen in de regel een stabiele munteenheid, waardoor rijke mensen worden aangemoedigd om hun bezit in contanten, deposito's, effecten en andere liquide middelen aan te houden.
In groeimarkten is echter een omgekeerd beeld zichtbaar: daar vertegenwoordigen reële activa het grootste deel van het totale vermogen (63%). Dit is vooral te wijten aan het feit dat de financiële markten in de groeimarkten minder volwassen zijn, waardoor vermogende particulieren een groter deel van hun vermogen in fysieke activa beleggen.
De superrijken
In het BCG-rapport worden de rijkste mensen ter wereld omschreven als "Ultra high net worth individuals (UHNWI's), mensen met meer dan $100 miljoen vermogen. In 2020 zijn wereldwijd meer dan 6.000 mensen ultra high net worth geworden, waarmee het totale aantal mensen in deze vermogensklasse wereldwijd op 60.000 uitkomt. Samen bezit deze groep $22 biljoen aan belegbaar vermogen, wat neerkomt op 15% van het totale belegbare vermogen in de wereld.
De VS staan al langere tijd bovenaan de ranglijst als het gaat om de hoogste concentratie van UHNWI’s. China is echter op weg om de VS tegen het einde van dit decennium in te halen. Andere landen met een groot aandeel ultrarijken zijn Duitsland, Hongkong, Frankrijk, India, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Rusland.
Tegen 2029 zal de top tien UHNWI-locaties er naar verwachting heel anders uitzien. In China zullen de superrijken volgens BCG's schattingen tegen die tijd goed zijn voor een vermogen van $10,4 biljoen, meer dan waar ook ter wereld. De VS volgen dan op de voet, met een voorspeld totaal van $9,9 biljoen aan belegbaar vermogen in 2029. Aziatische markten zoals Hongkong en Singapore zullen naar verwachting hun relatieve positie versterken.
Vooruitzichten
De auteurs verwachten dat de totale financiële rijkdom de komende jaren sterk zal groeien. "We zien tekenen van een opkomend economisch herstel dat de welvaart en rijkdom aanzienlijk zou kunnen doen toenemen", aldus Zakrzewski. Tegen 2025 zal de totale rijkdom naar verwachting $315 biljoen bedragen, waarbij Noord-Amerika en Azië (exclusief Japan) in absolute termen voorop zullen lopen, gevolgd door West-Europa.
Samen zullen deze drie regio's tussen nu en 2025 goed zijn voor 87% van de wereldwijde groei van nieuwe financiële rijkdom. Van de $65 biljoen aan mondiale financiële rijkdom die in deze periode zal worden gegenereerd, zal $25 biljoen afkomstig zijn uit Noord-Amerika, $22 biljoen uit Azië en $10 biljoen uit West-Europa. De overige regio's in de wereld zullen slechts een "marginale invloed hebben op het genereren van nieuwe rijkdom", zo concludeert het rapport.