Een bedrijfsfilm maken voor marketing of employer branding?

19 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Steeds meer zakelijke dienstverleners zetten corporate video’s in om hun publiek te informeren, boeien of binden.

Het is een van de oudste gezegden in de marketingbranche: ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’. Anno 2021 geldt dit net zo goed voor video’s als communicatie- en informatiemiddel, want in een video wordt doorgaans meer verteld dan in een lang stuk tekst op de website. Bovendien is het visueler en dynamischer, wat aansluit bij de wensen van de veeleisende consumenten van vandaag.

Een bedrijfsvideo kan ingezet worden voor diverse doeleinden. Veel adviesbureaus gebruiken video’s voor hun employer branding. In een video kunnen adviseurs van het bedrijf vertellen over hoe het is om voor de organisatie te werken, wat voor opdrachten ze doen en hoe collega’s met elkaar samenwerken. Recruiters kunnen op hun beurt praten over hoe het sollicitatieproces eruitziet en wat er zoal verwacht wordt van kandidaten.

Een bedrijfsfilm maken voor marketing of employer branding?

Dergelijke video’s geven de kandidaat een kijkje in de keuken en inzicht in de bedrijfscultuur – het toont namelijk de mens achter een bedrijf. Met natuurlijk als doel om de interesse te wekken bij kandidaten en hen ertoe aan te zetten te solliciteren bij het bureau.

Bedrijfsvideo’s voor opdrachtgevers zijn gericht op een vraagstuk waar een klant mee zit. In een video kan een bureau bijvoorbeeld een prangend vraagstuk blootleggen (bijvoorbeeld: de invoering van nieuwe regelgeving), en dan de adviseurs aan bod laten komen, die vertellen over de oplossingen die het bedrijf biedt voor dit vraagstuk. En dat alles idealiter op een informatieve en behapbare manier.

Een ander soort bedrijfsvideo is een video waarin belangrijke bevindingen van een onderzoek dat het adviesbureau heeft uitgevoerd worden samengevat. Zo maken tegenwoordig de meeste grote bureaus voor hun belangrijkste rapporten korte ‘snippets’, ‘infographics’ en zelfs video’s waarin ze de meest in het oog springende conclusies aan de man brengen.

Daarnaast worden video’s ingezet om kennis van experts over de bühne te brengen. In dergelijke video’s weiden experts uit over een bepaald onderwerp en gaan ze diep in op nieuwe ontwikkelingen, trends, oplossingen voor problemen, enzovoorts. Zulke video’s kunnen ook gebouwd worden rondom klantcases, of een kennissessie met meerdere experts (zoals een rondetafelsessie).

Tot slot is er de categorie bedrijfsvideo’s die zich richt op evenementen. Zulke video’s kunnen waardevol zijn aangezien deze mensen die het evenement niet hebben kunnen bijwonen kunnen informeren over wat aan bod is gekomen. Ook kunnen ze dienen als een aantrekkelijk communicatiemiddel voor het promoten van volgende edities van hetzelfde evenement.

Video’s zijn er uiteraard in verschillende varianten. Zo zijn er korte video’s (snackable content; een of twee minuten) en langere video’s (vaak meer gericht op de inhoud).

Door het toenemende belang van het online kanaal is het voor zakelijke dienstverleners van steeds groter belang om hun bedrijfspresentatie op orde te hebben. Een bedrijfsfilm laten maken kan bijdragen aan deze doelstelling. Let wel op dat je hiervoor een professionele partij inschakelt, om er zo zeker van te zijn dat de kwaliteit naar wens is.