EY-dashboard brengt macro-economie in één oogopslag in kaart

19 mei 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Accountants- en advieskantoor EY heeft een online Economisch Dashboard gelanceerd. Deze tool brengt de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen van onze economie in kaart.

Het nieuwe dashboard bevat rond de tien grafieken die in één oogopslag de stand van zaken van de economie in kaart brengen. Met het overzicht wil EY bestuurders en economen helpen met het bieden van inzicht in de economische ontwikkelingen. Met die input kunnen ze hun strategische plannen vormgeven en eventueel inspelen op kansen en risico’s.

Ons land staat bol van de macro-economische data, en vooral partijen als de grootbanken en het CBS zijn erg actief in het delen van economische prognoses en rapportages. Deze data ligt echter verspreid over verschillende sites en is vaak zeer gedetailleerd. Met zijn dashboardaanpak en een focus op enkel acht indicatoren, streeft EY ernaar de meest relevante informatie voor bestuurders in een handig overzicht te bundelen.

Ontwikkeling non-performing loans ratio

Het online Economisch Dashboard wordt elke drie maanden ververst en is te raadplegen op de website van het Big Four-kantoor.

De ‘key indicators’ die worden getoond zijn de bbp-groei, het aantal faillissementen per kwartaal, het consumentenvertrouwen, het werkeloosheidspercentage onder de beroepsbevolking, de aandelenindexen (AEX, AMX en AScX), het inflatiepercentage, de rentetarieven (op basis van de 10-jarige overheidsschuld), en de Nederlandse handelsbalans.

Daarbovenop heeft EY de ‘Chart of the Quarter’ bedacht, waarmee het een bepaald onderwerp verder uitdiept. Het dashboard van Q1 2021 zoomt in op de wereld van NPL’s, oftewel non-performing loans. Dit zijn bancaire leningen waarvan banken verwachten dat ze niet worden terugbetaald, bijvoorbeeld door een verwacht faillissement.