HLB en WVDB gaan verder als HLB Witlox Van den Boomen

20 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Twee zakelijke dienstverleners in het zuiden van het land – HLB Van Daal Adviseurs en Accountants en WVDB Adviseurs Accountants – hebben hun krachten gebundeld. Onder de nieuwe naam HLB Witlox van den Boomen beschikt de fusieorganisatie nu over een team van zo’n 600 accountants, adviseurs, juristen en fiscalisten.

Voorafgaande aan de fusie had HLB Van Daal Adviseurs en Accountants vijf vestigingen in Brabant en Limburg – in Gemert, Waalwijk, Schijndel, Valkenburg en Dongen. Fusiepartner WVDB Adviseurs Accountants is actief vanuit vestigingen in Waalre en Rosmalen.

Beide organisaties mogen onder hun klantenkring naast diverse Brabantse familiebedrijven ook verschillende nationale en internationale bedrijven reken – zowel middelgrote als grote ondernemingen. De dienstverlening van de twee organisaties richt zich op het snijvlak van accountancy, fiscale, juridische, corporate finance- en HR-vraagstukken.HLB en WVDB gaan verder als HLB Witlox Van den Boomen

Reeds vorig jaar tekenden de twee partijen een intentieverklaring. Stephan Seijkens, bestuurder WVDB, liet weten: “Door deze krachtenbundeling kunnen we een nog betere invulling geven aan onze multidisciplinaire adviesorganisatie door nog meer en betere specialisten aan ons te binden die onze klanten helpen met hoogwaardige adviesvraagstukken. Wij zijn ervan overtuigd dat we elkaar op marktsegmentatie en advies sterker en beter maken. Een complementaire keuze!”

Schaalgrootte

De twee zakelijke dienstverleners spelen met de fusie in op diverse marktontwikkelingen. “De kosten en inspanningen om compliance en kwaliteit te borgen in de praktijken zullen stijgen. Dit vraagt om voldoende schaalgrootte om continu investeringen in kwaliteit en hoogwaardige data-oplossingen te kunnen blijven doen”, aldus Seijkens.

“Hetzelfde geldt om de noodzakelijke kennis in continuïteit te borgen die nodig is om invulling te geven aan hoogwaardige adviesvraagstukken die voortvloeien uit een toenemende complexiteit en digitale ontwikkelingen die in een stroomversnelling gaan komen”, vervolgt Seijkens.

Verder delen de twee bedrijven “dezelfde opvattingen over kwaliteit, innovatie en klantbenadering” en tonen ze “grote overeenkomsten op het gebied van cultuur en talentontwikkeling”.

Meedoen aan de top

Meedoen in de top van de markt vormde een van de doelstellingen van de twee fusiepartners. Seijkens: “Autonoom groeien zou naar verwachting te langzaam gaan om mee te kunnen blijven doen aan de bovenkant van de markt.”

Door de fusie maakt het bedrijf nu een flinke sprong in de lijst van grootste accountancykantoren van ons land. Het bedrijf zal op basis van omzet naar verwachting net buiten de top-10 vallen*.

Verder speelt de langetermijncontinuïteit een belangrijke rol in het besluit om te fuseren. “Een goede spreiding van klanten in het MKB en MKB+ bereik is noodzakelijk om niet te kwetsbaar te worden door periodieke roulatie van grote klanten. Vandaar de gezamenlijke visie dat strategische samenwerking door middel van een fusie dé manier is om de continuïteit van beide bedrijven op lange termijn te borgen.”

Tot slot is de fusie met het oog op de toekomstige positionering op de arbeidsmarkt – er is nog altijd sprake van een krappe talentenmarkt – een belangrijke stap: “Het zijn van een aantrekkelijke en zichtbare werkgever is van groot belang in de ‘war for talent’”, aldus HLB Witlox van den Boomen.

* De omzet van HLB bedroeg afgelopen jaar €29 miljoen, terwijl WVDB een omzet boekte van €31 miljoen. De resterende circa €8 miljoen is afkomstig van de aan WVDB gelieerde bedrijven VDB Advocaten (€3 miljoen) en VDB Notarissen (€4,6 miljoen). Daarmee komt HLB Witlox van den Boomen uit op een jaaromzet van €68 miljoen (2020).