Robert van Lier over zijn terugkeer naar Vanberkel Professionals

06 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Robert van Lier is terug op het oude nest. Na Vanberkel Professionals ruim twee jaar geleden te hebben verruild voor een loopbaan bij KPMG, keerde hij enkele maanden geleden terug naar het interim- en adviesbureau voor de publieke sector.

Vijf jaar geleden startte Robert van Lier op 25-jarige leeftijd als Finance Professional bij Vanberkel Professionals, een bureau gespecialiseerd in interim- en adviesopdrachten op het gebied van finance, risk, risicomanagement, business control, internal audit, subsidies, data analytics en het verbeteren van de bedrijfsvoering.

Gedurende zijn tijd bij het bureau ondersteunde Van Lier verschillende publieke organisaties – gemeenten, woningcorporaties evenals een ministerie – vanuit interimrollen als adviseur en auditor.

Eerder in zijn loopbaan deed Van Lier reeds enige accountancyervaring op bij Deloitte, waardoor hij bekend was met het werken voor een Big Four-kantoor. Toen hij van KPMG het aanbod kreeg om als strategieconsultant in de publieke sector aan de slag te gaan, moest de jonge adviseur wel even nadenken, want hij zat op dat moment goed op zijn plek bij VanBerkel Professionals.

Robert van Lier, Finance professional, Vanberkel Professionals

“Vanberkel is een mensgerichte organisatie met een fijne groep ambitieuze collega’s en kent veel dynamiek door de afwisselende interim-opdrachten. Dát past bij mij”, vertelt Van Lier. Toch besloot hij de stap te wagen, enerzijds vanuit zijn langgekoesterde wens om het adviesvak verder te leren kennen, anderzijds omdat “de adviestak van VanBerkel nog in de kinderschoenen stond”, zo legt hij uit.

Inmiddels alweer enkele maanden opnieuw actief als Finance Professional bij VanBerkel Professionals, heeft hij geen spijt over zijn toenmalige overstap naar het Big Four-kantoor. “Ik ben dankbaar voor de leerzame tijd bij KPMG en gebruik mijn opgebouwde kennis en ervaring graag om onze organisatie verder te laten groeien, zowel op het adviesvlak als binnen de woningcorporatiesector.”

Bij KPMG heeft Van Lier onder meer kennis en ervaring opgedaan met verschillende onderzoeksopdrachten voor verschillende overheidsorganisaties. Ook mocht hij twee fusietrajecten bij woningcorporaties begeleiden. “Het adviesvak bleek alles te zijn wat ik ervan had verwacht”, laat Van Lier weten.

Wat hij echter miste, zo vertelt hij, was het uitvoeringswerk. “Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van zo’n advies in de praktijk. Hoe mooi zou het zijn als ik deze uitvoerende werkzaamheden zou kunnen combineren met onderzoeks- en adviesopdrachten? Die mogelijkheid, zo wist ik natuurlijk al, biedt Vanberkel als dienstverlener van interim- en adviesopdrachten.”

Warm welkom terug

Zijn terugkeer bij VanBerkel Professionals voelde als een “warm bad”, vertelt Van Lier. “Ik kreeg veel enthousiaste reacties op mijn terugkeer en dit voelde dan ook snel als vanouds.” Sinds zijn vertrek hebben VanBerkel en zijn adviespraktijk een flinke groei doorgemaakt, een ontwikkeling die ook Van Lier was opgevallen. “Toen ik in 2016 begon waren er zo’n 50 medewerkers, nu is dat aantal ruim verdubbeld.”

Sinds zijn terugkeer is Van Lier inmiddels op verschillende vlakken aan het werk binnen het bureau. Naast interne betrokkenheid bij twee focusteams en het schrijven van offertes voor adviesopdrachten, maakt Van Lier vanuit zijn expertisegebied ook deel uit van het Team ‘Wonen’. Ook vervult hij momenteel een interim-opdracht bij Woonstad Rotterdam, in de rol van financieel vastgoedadviseur.

“De uitdagingen waar woningcorporaties mee te maken hebben met enerzijds hoge investeringsopgaven in nieuwbouw en verduurzaming en anderzijds de financierbaarheid hiervan en het betaalbaar houden van de woningen voor de doelgroep, maakt deze branche voor mij interessant”, legt hij uit.

Al met al genoeg uitdagingen voor Van Lier om zich de komende jaren in vast te bijten. “Uiteraard ben ik nooit uitgeleerd en kijk ik uit naar mijn ontwikkeling binnen Vanberkel Professionals. Uiteraard met veel mooie opdrachten, zowel binnen interim als advies!”