Amerika stevent af op groepsimmuniteit in de zomer

07 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volgens voorspellingen van Oliver Wyman zullen de Verenigde Staten medio deze zomer groepsimmuniteit hebben opgebouwd voor Covid-19. Dat betekent dat tegen die tijd meer dan 70% van de bevolking ofwel blootgesteld is aan het virus, of ertegen gevaccineerd is.

Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding. Als mensen een ziekte hebben gehad of ertegen zijn gevaccineerd worden ze hier normaliter immuun voor. Groepsimmuniteit of kudde-immuniteit is een vorm van indirecte bescherming tegen infectieziektes die wordt bereikt doordat een groot deel van een populatie immuun is voor een infectie, zodat deze zich niet of moeilijk kan verspreiden.

Uit onderzoek van Oliver Wyman komt naar voren dat Amerika al deze zomer een dergelijke groepsimmuniteit  zal bereiken. Dat blijkt uit data uit de zogeheten Pandemic Navigator-tool van het managementadviesbureau. Deze tool houdt in meer dan 90 landen en subregio’s nieuwe, actieve en cumulatieve Covid-19-gevallen bij en doet aan de hand daarvan voorspellingen. Ook maakt de tool een schatting van niet-gedetecteerde gevallen van coronavirusbesmettingen. De inzichten vormen waardevolle data voor overheden en bedrijven.

Amerika stevent af op groepsimmuniteit in de zomerIn Amerika (evenals in het Verenigd Koninkrijk) zit er behoorlijke vaart achter het vaccinatieprogramma. Nog geen twee maanden terug bleek dat het inenten tegen corona in Nederland (14 prikken per 100 inwoners in februari 2021) een stuk langzamer gaat dan bij de Amerikanen (44 prikken) en de Britten (50 prikken). Een voortvarend ontwikkelings-, inkoop- en prikbeleid in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maakt dat het vaccinatieprogramma in deze landen inmiddels ver voorligt op de EU.

In de Verenigde Staten ligt het tempo van vaccineren in het hele land hoog. Sommige staten zullen echter later groepsimmuniteit bereiken dan andere, zo blijkt uit de monitor van Oliver Wyman. Dat komt mede doordat er in sommige staten veel meer besmettingen zijn geweest dan anderen.

Ugur Koyluoglu, partner bij Oliver Wyman, laat weten: “Ondanks dat er in elke staat verschillende richtlijnen zijn over wie in aanmerking komt om te worden gevaccineerd, ligt het vaccinatietempo in alle staten hoog en wordt het waar mogelijk versneld. Dat is goed nieuws en essentieel voor groepsimmuniteit.”

In de VS zijn tot nog toe meer dan 124 miljoen vaccins toegediend – wat neerkomt op 25% van de bevolking die ten minste één dosis heeft ontvangen en waarvan 13% inmiddels volledig is gevaccineerd. Volgens gegevens van de Universiteit van Oxford hebben Israël en het Verenigd Koninkrijk ten minste één dosis toegediend aan respectievelijk 58% en 43% van de bevolking.

De Pandemic Navigator-tool van Oliver Wyman heeft de afgelopen maanden ook het aantal effectief gevaccineerde personen gevolgd en in kaart gebracht, inclusief het aantal mensen dat naar verwachting in de toekomst een vaccinatie zal krijgen.

In Nederland hebben naar schatting bijna 1,7 miljoen mensen tenminste één coronavaccinatie ontvangen en bijna 700.000 mensen een tweede vaccinatie (stand: 28 maart 2021).