Met een PhD op zak start Lotte Meijer bij Strategy Unit

24 maart 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Na het behalen van een PhD in Industrial Engineering heeft Lotte Meijer nu gekozen voor een loopbaan in de strategy consulting. Begin deze maand is ze aan de slag gegaan bij boutique adviesbureau Strategy Unit.

“Ik heb juist voor consultancy gekozen omdat ik veel waarde hecht aan contact met mensen en bedrijven, en organisaties graag verder help met strategische uitdagingen”, vertelt Meijer. “Ik heb vanuit mijn promotiestudie veel ervaring met het oplossen van analytische, strategische puzzeltjes en ik deel het liefst mijn nieuwe inzichten met anderen. Nu niet alleen via publicaties en tijdschriften, maar ook in rechtstreekse dialoog met bedrijven en organisaties rondom relevante strategische vraagstukken.”

Recent rondde Meijer haar promotiestudie af aan de TU Eindhoven, waarin ze onderzoek deed naar de ideale condities voor startups, groeibedrijven en mkb’s om duurzame innovaties te kunnen opschalen. Hiervoor keek ze naar de specifieke regionale en nationale context en interviewde CEO’s van bedrijven en intermediaire organisaties in Nederland, Zweden, Spanje en Australië. Het onderzoek voor haar promotie voerde ze uit bij EIT InnoEnergy, onderdeel van het European Institute of Innovation and Technology (EIT).

Met een PhD op zak start Lotte Meijer bij Strategy Unit

Van de wetenschap naar strategieadvies

Volgend op haar succesvolle loopbaan in de wetenschap, is Meijer inmiddels aan de slag gegaan als Strategy Consultant bij boutique strategieadviesbureau Strategy Unit. Ze vertelt hoe ze het boutique bureau op het oog kwam: “Ik heb vlak na mijn promotie een bericht gepost op LinkedIn met een samenvatting van mijn proefschrift op Lottemeijerphd.nl en het nieuws dat ik op zoek was naar een nieuwe baan. Een paar dagen later kreeg ik het verzoek om kennis te maken met Strategy Unit.”

“Zij bleken bijzonder geïnteresseerd, niet alleen in mijn resultaten maar ook in mijn ervaringen als promovendus. Die persoonlijke en inhoudelijke benadering sprak mij enorm aan. Bovendien wist ik van mezelf dat ik niet op zoek was naar een groot consultancybedrijf, omdat ik het directe contact met opdrachtgevers en de samenwerking met collega’s zo ontzettend belangrijk vind. Zeker als je net in een nieuwe baan en tevens een nieuwe discipline begint is het – denk ik – belangrijk dat je per direct als volwaardige collega deel uitmaakt van het team.”

Analytische kwaliteiten breder inzetten

Over haar nieuwe uitdaging en rol bij het bureau zegt Meijer: “Ik ben van nature erg nieuwsgierig en leergierig. In mijn rol als adviseur bij Strategy Unit kan ik mijn analytische kwaliteiten breder inzetten voor economisch en maatschappelijk relevante vraagstukken en opdrachtgevers. Ik zie dat als een enorme kans en mooie uitdaging.”

Strategy Unit werd in 2017 opgericht door Edgar van Leest. Naast Van Leest en Meijer maakt ook Christiaan Janssen deel uit van het team. Janssen is een strategieanalist met enkele jaren werkervaring. Voorafgaande aan zijn start bij Strategy Unit behaalde hij een master in Business Geography aan de Universiteit van Utrecht.

“Met de komst van Lotte versterken wij onze deskundigheid ten aanzien van het stimuleren van startups en groeiondernemingen en de randvoorwaarden die daarbij nodig zijn.”

Oprichter Edgar Van Leest kan bogen op uitgebreide ervaring in strategiebepaling, publiek-private samenwerking en de ontwikkeling van innovatieclusters en campussen. Alvorens hij Strategy Unit oprichtte werkte hij ruim acht jaar als Manager Strategy & Public Affairs voor ontwikkelbedrijf BrainPort Development.

Complementaire achtergronden

Met hun complementaire achtergronden op onder meer het gebied van regionale ontwikkeling, publiek-private samenwerking en innovatiemanagement helpt het team van Strategy Unit opdrachtgevers met het ‘vergroten van het organisatievermogen, het beslissingstempo en de uitvoeringskracht van publieke organisatie, ondernemingen en samenwerkingsverbanden’.

Van Leest is blij de versterking van het team: “Lotte is een echte aanwinst voor ons team. Met haar komst versterken wij onze deskundigheid ten aanzien van het stimuleren van startups en groeiondernemingen en de randvoorwaarden die daarbij nodig zijn, vooral in transitiemarkten waaronder duurzame energie en mobiliteit.”

Over de kwaliteiten die Meijer meebrengt, zegt hij tot slot: “Wij merken dat diverse kennisorganisaties, innovatiecampussen en regionale clusters zich afvragen hoe zij het zelfscheppend vermogen kunnen vergroten door eigen ondernemerschap en groei daarvan te stimuleren. Lotte heeft daar in binnen- en buitenland waardevolle inzichten over opgedaan. Naast haar onderzoekende houding, waarderen wij haar doortastende stijl van communiceren en adviseren.”