Werken bij KPMG: Procurement & Supply Chain Advisory

05 februari 2021 Consultancy.nl

Conceptuele en analytische vraagstukken oplossen én daarbij operationeel en tactisch werken. Maurits Kuiper (director) en Liselotte van Mens (senior consultant) uit het KPMG Procurement & Supply Chain Advisory-team doen het allebei. Of, zoals ze het zelf omschrijven: je staat ook met je voeten in de klei en blijft niet enkel de papieren tijger.

Het Procurement & Supply Chain Advisory-team werkt met achttien man voor uiteenlopende klanten, in zowel de publieke als de private sector. Denk bij de publieke sector aan projecten voor ZBO’s, gemeenten, ministeries en woningcorporaties. In de private markt werkt het team veelal voor partijen in de sectoren consumer goods, telecom, financiële dienstverlening, retail en energie. Eveneens doet het team pro bono-projecten, om daarmee iets terug te geven aan de maatschappij. 

Van strategie tot implementatie en transformatie

Maurits: “We adviseren onze klanten over de volledige inkoopfunctie; van kleinere adviesopdrachten, tot de end-to-end source-to-pay vraagstukken. We ontwikkelen inkoopstrategieën, voeren maturity assessments uit op de inkoopfunctie, adviseren over (de inrichting van) contract- en leveranciersmanagement, begeleiden post-merger integraties van inkooporganisaties en optimaliseren inkoopprocessen.” 

Liselotte van Mens en Maurits Kuiper, KPMG

“Naast deze vraag om inkoopadvies, zien wij in de markt een groeiende behoefte aan het digitaliseren van de source-to-pay processen van organisaties. Wij helpen hierbij door te ondersteunen in de keuze en implementatie van source-to-pay oplossingen.” 

Liselotte vult aan: “Het implementeren van een source-to-pay oplossing, en daarmee het digitaliseren en automatiseren van inkoopprocessen, betreft een transformatie van de gehele inkoopfunctie. Tijdens zo’n traject betreft ons werk niet sec inkoop. Dat maakt het uitdagend én aantrekkelijk. We werken samen met een volledige organisatie, dus met zowel het inkoopteam, IT, crediteurenadministratie, eindgebruikers in de business als met de leveranciers.”

Werken aan de inkoopfunctie van de toekomst

KPMG heeft de capabilities om een end-to-end dienst te leveren. “We doorlopen de totale cyclus van A tot Z”, vertelt Maurits, “van het ontwikkelen van de businesscase om te bepalen welke toegevoegde waarde de tooling teweegbrengt en welke besparingen dit zal realiseren, tot de selectie van de leverancier en het daadwerkelijk implementeren van het systeem.” 

Hierbij ligt de nadruk ook op change management. “Onze focus is om klanten niet alleen te helpen bij het succesvol digitaliseren van hun inkoopfunctie, maar ook om écht te borgen dat de toegevoegde waarde wordt gerealiseerd”, zegt Liselotte. 

“Bij grote transformaties verandert er veel in organisaties” , legt ze uit. “Werknemers en leveranciers moeten anders leren werken, dat zorgt vaak voor weerstand. Om de verandering van de mindset van de gehele organisatie te begeleiden, werken we nauw samen met onze collega’s van het People & Change-team.” 

Digitalisering en ondernemerschap

Maurits heeft het team in zes jaar van vier naar achttien man zien groeien. Met dank aan tevreden klanten. “Het percentage opdrachtgevers dat ons terugvraagt, of waarbij de vraag wordt uitgebreid, is hoog. Dat zegt veel over onze kwaliteit en klantenbinding.”

En de groei duurt voort. Zo is KPMG momenteel op zoek naar een senior manager die affiniteit heeft met source-to-pay tooling. “Deze persoon kent de source-to-pay cyclus en heeft het strategische én conceptuele vermogen om het complete inkoopproces te overzien. Hij/zij moet in staat zijn om het projectteam (zowel KPMG als klant) en senior stakeholders te managen en wordt gezien als een expert”, legt Maurits uit.

“Tot slot moet deze persoon een zeker ondernemerschap in zich hebben. KPMG is eigenlijk een enorme snoepwinkel; we hebben van alles in huis. Doorgroeimogelijkheden zijn er dan ook volop, zowel commercieel, met een duidelijke externe marktfocus als vakinhoudelijk, waarbij je echt bijdraagt aan de inhoudelijke kennisontwikkeling.”

Toewijding, gezonde ambitie en plezier

Liselotte: “Het menselijke aspect waar we het eerder over hadden, komt niet alleen terug in de functie, maar ook in het team. Er is ruimte om te bespreken of je tegen grenzen aanloopt, of je lekker in je vel zit en of je het wel/niet leuk vindt wat je doet. Volgens ons is dat essentieel om maximaal te kunnen presteren als team. Daarbij ondernemen we graag dingen samen. Zodra het weer kan gaan we borrelen, op strategieweekend en op wintersport.” 

“We zoeken vooral iemand met toewijding, gezonde ambitie en plezier. Dat is wat alle achttien teamleden in zich hebben,” sluit Maurits af.