Een vijfde van werkgevers verwacht salariskorting in 2021

03 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het zijn niet alleen medewerkers van KLM die zich schrap moeten zetten in 2021. Volgens een nieuwe enquête, gehouden onder werkgevers, verwacht een vijfde van de respondenten dat mensen in loondienst salaris zullen moeten inleveren door de economische naweeën van het coronavirus.

De financiële impact van het coronavirus op de economie kan met een gerust hart desastreus genoemd worden. De overheid smijt met miljarden om onze economie, bedrijven en huishoudens overeind te houden, en uiteindelijk zal onze samenleving deze kosten onder de streep moeten gaan ophoesten. Ondertussen neemt het werkloosheidspercentage in recordtempo toe (bijna 5% is inmiddels werkeloos) en zit een grote groep zzp’ers thuis op de bank zonder klus.

In tijden van economische neergang zijn werknemers vaak de eersten die de impact ervan voelen in hun portemonnee. En volgens een nieuwe prognose zal dit effect de komende twaalf maanden vrij fors zijn. Kienbaum ondervroeg meer dan 1.700 werkgevers, actief in uiteenlopende sectoren in West Europa, en vond dat 68% van hen verwacht dat het salaris van medewerkers gelijk zal blijven.

Ter vergelijking, salarissen worden doorgaans jaarlijks verhoogd, vooral als onderdeel van bijvoorbeeld cao-afspraken en correctie voor inflatie.

Een vijfde van werknemers verwacht salariskorting in 2021

Net iets meer dan een vijfde van de respondenten (21%) voorziet zelfs een daling van het salaris. Bedrijven vragen in toenemende mate van hun mensen om vrijwillig salaris in te leveren, om het bedrijf te helpen overleven. Voorbeelden hiervan zijn er genoeg – zelfs FC Barcelona doet dit met zijn spelers en in het adviesdomein vroegen onder meer Aon en de Big Four hun werknemers om salaris in te leveren.

Nog een stap verder gaan organisaties die gewoonweg eenzijdig een salarisverlaging doorvoeren (vooral in het buitenland komt dit vaker voor, in Nederland mag dit wettelijk niet zomaar).

Ten aanzien van de verwachte salarisdaling, spreekt Hans Jonkers, de Managing Director van Kienbaum in Nederland, van “een ongekend hoog percentage”. En als het kabinet vanavond of in de komende weken nog meer maatregelen aankondigt die de economie schade berokkenen, dan zal dat volgens Jonkers “verder consequenties hebben voor de salarisontwikkelingen”.

Voor de kleine groep die in 2021 wel een salarisverhoging verwachten, zal het effect gering zijn. De salarissen in Nederland zullen naar verwachting nominaal stijgen met zo’n 1,7%. Met een verwachte inflatie van 0,7% komt de reële loongroei dus uit op 1%. Dit is niet verrassend een sterke daling ten opzichte van de trends van de afgelopen jaren.