Pensioenfonds Horeca & Catering vervangt legacysysteem

22 oktober 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Pensioenfonds Horeca & Catering heeft met behulp van drie externe partijen een nieuw administratiesysteem in gebruik genomen.

Met ruim 40.000 aangesloten werkgevers behoort Het Pensioenfonds Horeca & Catering tot een van de grotere pensioenfondsen van ons land. De onderneming beheert de pensioenpot van ruim 1,3 miljoen (ex-)werknemers – rond de €12,6 miljard – die werkzaam zijn in de horecawereld.

Eind vorig jaar besloot het fonds om zijn legacy werkgeversadministratie-systeem naar een nieuw systeem te migreren in de cloud. Zo’n zeven maanden is gewerkt aan de bouw van het nieuwe platform en de migratie, en inmiddels is deze klus geklaard.

Pensioenfonds Horeca & Catering vervangt legacysysteem

In totaal zijn de gegevens van meer dan 85 duizend werkgevers, bijna 1 miljoen dienstverbanden en ruim 3 jaar aan historische data succesvol ondergebracht in het nieuwe platform.

Lagere kosten, meer efficiency

Het nieuwe systeem stelt Pensioenfonds Horeca & Catering in staat om de uitvoeringskosten te verlagen, wat ten goede komt aan de efficiëntie. Ook biedt het platform meer flexibiliteit, zodat de onderneming sneller kan inspelen op veranderingen. En dat zijn er vandaag de dag nogal wat. De pensioensector ondergaat een periode van ongekende disruptie, vooral gedreven door technologie en de roep om hervorming van de sector.

Tegelijkertijd nemen de verwachtingen vanuit de klant (deelnemers en pensioengerechtigdens) toe – van pensioenfondsen wordt anno 2020 een volledige digitale ervaring verwacht, die gebruikers voorziet van gemak en inzicht. “Met ons nieuwe administratiesysteem kunnen we op een goedkope en snelle manier meebewegen met alle veranderingen die in het pensioenlandschap staan te gebeuren”, zegt Paul Braams, algemeen directeur van Pensioenfonds Horeca & Catering.

Geen jaren, maar maanden

Bijzonder aan de transitie is de snelheid waarmee dit gedaan is. Aan het optuigen en live brengen van dergelijke systemen gaan in de regel meerdere jaren verloren, maar in dit geval omvatte de totale doorlooptijd van implementatie en datamigratie slechts zeven maanden. Het geheim van de smid? De inzet van ‘low-code software’ en het gebruik van klant-en-klare producten.

Aan de wieg van deze oplossing stonden drie bedrijven: IG&H (strategisch adviseur en implementatiepartner), OutSystems (low-code leverancier) en Microsoft (cloud leverancier). Braams zegt hierover: “We hebben samen met IG&H gekeken naar de toekomst en een gezamenlijk beeld gevormd. Via IG&H hebben we ook kennis gemaakt met low code als dragende kracht voor de ontwikkeling van onze nieuwe toepassingen.”

Frans Liem, partner bij IG&H en vanuit het adviesbureau betrokken bij de opdracht, over wat volgens hem het succes bleek achter de aanpak: “We hebben nauw samengewerkt met Pensioenfonds Horeca & Catering. En door het bij elkaar brengen van de beste mensen op zowel pensioengebied als technologieplatforms.”