Dijkstra Vereenigde sluit zich aan bij het Luxemburgse IPG

21 oktober 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het in Lelystad gevestigde Dijkstra Vereenigde is overgenomen door de grotere branchegenoot Gaasch Packaging, onderdeel van de Luxemburgse familie holding Industrial Packaging Group.

Al ruim honderd jaar is Dijkstra Vereenigde een begrip in het segment waarin het opereert: de productie en distributie van glasverpakkingen. Het bedrijf, opgericht in 1897 te Amsterdam en sinds 1993 gevestigd in Lelystad, levert verpakkingsglas voor dranken, levensmiddelen, cosmetica en de farmacie, evenals drinkglazen aan horeca en retailketens. 

Dijkstra Vereenigde is al jaren ook actief in de markt voor laboratoriumapparatuur. Het bedrijf levert onder meer centrifuges, droogstoven, rotatiefilmverdampers, koelkasten, schudders en ultrasoonbaden van A-merken aan laboratoria door heel het land. Samen zijn de twee divisies goed voor een omzet van circa €23 miljoen. 

Diverse mogelijkheden

Volgens Rob Verbakel, directeur bij Dijkstra Vereenigde en verantwoordelijk voor de divisie Verpakkingen, zorgt de krachtenbundeling met Gaasch Packaging voor “vele mogelijkheden” op tal van gebieden, waaronder ten aanzien van het productassortiment, de dienstverlening en de geografische dekking. “We hebben er hard aan gewerkt om Dijkstra Vereenigde te positioneren als dé toonaangevende distributeur van verpakkingsglas in Nederland. Het partnerschap met IPG zal vele mogelijkheden bieden aan onze klanten en leveranciers.”

Dijkstra Vereenigde sluit zich aan bij het Luxemburgse IPG

Voor het hoofd van de Laboratoriumapparatuur-divisie, Richard Heijmerikx, levert de overname minder synergievoordelen op. Hij benadrukt juist dat het bedrijf zich blijft richten op laboratoriumapparatuur en dat er ruimte zal komen om “nieuwe kansen te identificeren”. De twee directeuren en alle medewerkers maken de overstap naar IPG en behouden tezamen een (minderheids)aandeel in Dijkstra Vereenigde. 

Met de deal zet koper IPG zijn buy-and-build strategie voort in de markt voor verpakkingsglas. Vorig jaar nam het Ursan Verpakkingen uit Veldhoven over, en in het buitenland zijn andere overnames gesloten, waaronder Het Britse Pattesons Glass.

Jean-Christophe Gaasch, Managing Director bij Gaasch Packaging, zegt: “Deze transactie verstevigt onze positie in de distributie van primaire verpakkingen in West-Europa. We kijken uit naar de samenwerking.” 

Dealmakers

Financiële details rondom de Dijkstra Vereenigde-transactie zijn tot op heden niet bekendgemaakt. De deal werd begeleid door Landpoint Corporate Finance (Christian Fest; eerder ook betrokken bij de Ursan deal) en NexyZ (Kees van der Luijt). Juridisch advies werd geleverd door Marein Smits en Tim Carapiet van advocatenkantoor Wintertaling, en door Mustafa Sahan en Marijke Sipkema (van Ten Brink van DVAN Advocaten).

Een team van Grant Thornton bestaande uit Wilfred van der Lee, Adam Azulai, Max ten Boden en Kevin van den Berg leverde financial due diligence diensten aan, terwijl collega’s Jurgen van Hattum, Pierre Docx en Tessel Gerits van de Tax M&A-praktijk het belastingadvies voor hun rekening namen. Ook Ballentine Tax & Legal (Nicole van Smaalen) leverde tax advisory-diensten.