IT-consultants een belangrijke schakel in digitale transformatie

07 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De wereld digitaliseert steeds sneller, met als gevolg dat het steeds belangrijker wordt voor organisaties om hun bedrijfsmodellen en processen te digitaliseren.

Digitalisering biedt tal van kansen voor organisaties van iedere omvang en actief in elke sector. Voor sales & marketingteams, kan het gebruikmaken van slimme technologie en analytics organisaties helpen om diverse elementen te verbeteren, waaronder de customer experience, het personaliseren van diensten en producten, of het optimaliseren van ‘pricing en monetisatie’. Tegelijkertijd, wanneer gekeken wordt naar de interne operaties, kan digitalisering helpen bij het automatiseren van processen, het verbeteren van de efficiënctie en de kwaliteit, en bij het opdoen van inzichten, waarmee de effectiviteit en innovatie versterkt worden.

Het ontwikkelen en realiseren van een digitale transformatie-agenda is echter gemakkelijke gezegd dan gedaan. Zo is het algemeen bekend dat de slagingskans van digitale transformatieprojecten lager ligt dan voor andere transformaties, vooral omdat de afhankelijkheid van IT een laag van complexiteit toevoegt aan de verandering en hoe mensen deze omarmen.

De eerste stap in het doorvoeren van een digitale transformatie is het verkrijgen van inzicht in de impact van de digitale verandering. Dit is waar IT consultancybedrijven een belangrijke rol spelen. Deze experts kunnen in de analysefase waarde toevoegen, omdat IT consultants beschikken over diepe IT-kennis, van digitale strategie en de impact ervan op andere onderdelen van de organisatie, tot de IT-infrastructuur, applicaties en meer.

IT consultants een belangrijke schakel in digitale transformatie

Belangrijke vragen die beantwoord dienen te worden, zijn: ‘Wat is de IT strategie?’ ‘Welke oplossingen helpen het bedrijf om verder te komen?’ ‘Hoe kan de bestaande IT binnen het bedrijf op een efficiëntere wijze gebruikt worden?’ ‘Is het bijvoorbeeld mogelijk om diverse systemen aan elkaar te koppelen middels een API, or een RPA oplossing in te passen die zorgt voor meer efficiëntie?’

Zodra hier duidelijkheid over bestaat, volgt een uitgebreide analysefase. In deze stap, brengt de IT-consultant in kaart welke concrete mogelijkheden er zijn om bestaande processen te digitaliseren. De IT-adviseur kan ook de verbeterwensen van de business vertalen naar de vereisten voor applicaties en het IT-landschap.

Vanzelfsprekend kunnen IT-consultants een rol spelen bij de bouw van nieuwe IT-applicaties en -systemen, en de bredere realisatie van digitale transformatietrajecten. In dat geval dienen projectleiders ook verder te kijken dan enkel vanuit een IT-perspectief en zorgen dat ook andere succesfactoren voor het opleveren van een project aanwezig zijn, waaronder meer commitment vanuit het management, aandacht voor het personeel en trainingen voor gebruikers.

Tot slot kunnen IT-bureaus ook voor post go-live IT-support worden ingeschakeld, die zorgt dat de dienstverlening voldoet aan de vooraf gestelde kpi’s voor beschikbaarheid en kwaliteit.

Wanneer een digitale transformatie goed verloopt, dan kunnen bedrijven daar aanzienlijke vruchten van plukken. In dat geval is de investering in een IT-consultant binnen de kortste keren terugverdiend.