Werken bij KPMG als strategy consultant in de publieke sector
Ariën de Klerk werkt bij KPMG als strategy consultant in de publieke sector. Hij vertelt over de uitdagende opdrachten waar hij samen met collega’s aan werkt en hoe het is om te werken bij het advieskantoor.
Als het gaat om strategische vraagstukken, staat KPMG vooral bekend om zijn werk in de private sector. Denk bijvoorbeeld aan het adviseren van bestuurders over hun bedrijfsstrategie, het opstellen van fusie- en overnamestrategieën of het optuigen van organisatieplannen om efficiënter te werken.
Maar ook in het publieke domein opereert KPMG op het hoogste niveau. Binnen het Strategy & Operations-team van KPMG werkt een team van ca. 25 collega’s aan beleidsadviezen en thema’s binnen de publieke sector met doorgaans grote maatschappelijke impact. Ariën de Klerk, die nu bijna vier jaar verbonden is aan de praktijk, geeft een aantal voorbeelden van opdrachten.
“Onze opdrachtgevers zijn onder andere de ministeries en grote uitvoeringsorganisaties. Projecten variëren van grote transitie- en reorganisatievraagstukken tot aan kosten-batenanalyses, beleidsevaluaties en impactbepalingen.” Momenteel werkt Ariën aan beleids- en implementatievraagstukken voor het ministerie van Financiën en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De publieke sector is een groot speelveld, met tal van deelgebieden. Het Public Sector-team van KPMG heeft voor verschillende segmenten proposities ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan woningcorporaties of op het gebied van mobiliteit. Hierdoor krijgt de strategieconsultant de mogelijkheid om te werken met partijen uit alle hoeken van het publieke domein.
“Vanuit mijn focus op de overheid werk ik ook vaak samen met collega’s in andere domeinen”, licht Ariën toe. “ Zo werk ik met een aantal collega’s op het gebied van privacy en cybersecurity aan een groot implementatievraagstuk bij een ministerie en zijn we binnen ons team druk met het uitrollen van diverse financiële compensatieregelingen als gevolg van de corona-aanpak. Recent heb ik nog een ngo geholpen met het ontwikkelen van een meer strategische werkwijze, volledig pro bono en als onderdeel van KPMG’s ambitie een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.”
Werken bij KPMG
Gevraagd waarom hij zijn functie als strategy consultant in de publieke sector zo leuk vindt, wijst hij op vier factoren. Om te beginnen: “De publieke sector is altijd in beweging”, waarmee hij wil aangeven dat hij en zijn collega’s werken aan “uitdagende projecten om instellingen en daarmee ook de maatschappij vooruit te helpen. Samen met onze klanten gaan we aan de slag met actuele thema’s en maatschappelijke vraagstukken. Hierdoor kan ik ook mezelf blijven ontwikkelen.”
Hij wordt hierbij, ten tweede, ondersteund door het trainingscurriculum van KPMG. “Ik kan bijvoorbeeld kiezen uit allerlei vakinhoudelijke trainingen en trainingen gericht op mijn persoonlijke ontwikkeling.”
Ten derde wijst hij op de rijke diversiteit aan opdrachten die KPMG hem kan voorschotelen. “Deze afwisseling maakt dat geen dag hetzelfde is.”
Tot slot, en welke strategy consultant wil dat niet, stelt zijn werk Ariën in staat om te werken aan vooruitgang – voor de organisatie, de mensen maar ook voor de maatschappij. Waar het strategische werk van KPMG voor de publieke sector soms in de schijnwerpers staat, wanneer het bijvoorbeeld in de Tweede Kamer wordt besproken, zo is de impact ervan vaak ‘achter de schermen’ zichtbaar.
Ariën houdt ervan wanneer iedereen kan meekijken met de vraagstukken waaraan hij heeft gewerkt. “Projecten waar ik aan werk komen soms volop in de media, dat geeft natuurlijk wel een kick.” Vol trots refereert hij aan het onderzoek naar de impact van het Klimaatakkoord op het mkb dat KPMG uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Onze resultaten dragen direct bij aan het verbeteren van de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de maatregelen uit het Klimaatakkoord en leveren zo een bijdrage aan een beter klimaat.”
Het onderzoek waaraan de strategieconsultant refereert concludeerde dat het mkb als gevolg van het Klimaatakkoord voor een investeringsopgave van circa €24 miljard staat. Aan de hand van het rapport gaat het Kabinet samen met het mkb aan de slag om de verduurzaming betaalbaar te houden.