Marktanalyse: de 15 grootste zuivelbedrijven ter wereld

15 februari 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Nestlé is net als vorig jaar het grootste zuivelbedrijf ter wereld. Dat blijkt uit een marktanalyse van Rabobank. Twee van de vijftien grootste zuivelbedrijven wereldwijd zijn van Nederlandse oorsprong.

De ruim 350.000 professionals die werkzaam zijn bij het Zwitserse Nestlé, dat werd opgericht in 1866, zetten afgelopen jaar een slordige €19,7 miljard om. Dat is circa €900 miljoen meer dan de omzet van het Franse Lactalis, dat in 1933 werd opgericht en beschikt over aanzienlijk minder medewerkers dan Nestlé (ongeveer 85.000).

Op de derde plek in de top vijftien staat Dairy Farmers of America (VS), dat in 2019 een omzet van €18,0 miljard realiseerde en een jaar eerder de zesde plek kreeg toebedeeld in het onderzoek van Rabobank.

De 15 grootste zuivelbedrijven ter wereld

Het Franse Danone (omzet: €16,3 miljard) stond vorig jaar op de derde plaats maar moet het deze editie doen met een vierde positie. Voor het bedrijf, met hoofdkantoor in Parijs, werken circa 100.000 professionals verspreid over de hele wereld, onder leiding van CEO Emmanuel Faber.

Op plek vijf, met een omzet van €11,8 miljard, staat het Chinese Yili, dat in 1993 het levenslicht zag. Zuivelbedrijf Fonterra (Nieuw-Zeeland) staat dit jaar op plek zes en zette vorig jaar €11,6 miljard om.

Hollandse glorie

Op de zevende plek in deze top vijftien vinden we FrieslandCampina, dat in 2009 is ontstaan uit de fusie tussen Friesland Foods en Campina. De grootste zuivelcoöperatie van ons land heeft zo’n 25.000 medewerkers en genereert een omzet van €11,3 miljard. Consumenten kennen het bedrijf onder meer van merken als Chocomel, Fristi, Optimel, Mona en Friesche Vlag.

Naast FrieslandCampina staat nog een ander (half-)Nederlands zuivelbedrijf in de top vijftien: Unilever, dat net als vorig jaar de twaalfde plaats bezet, ditmaal met een omzet van €5,7 miljard. Het gaat hier overigens niet om de totale omzet van het Nederlands-Britse voedingsconcern, maar om die van zijn zuiveltak, die supermarkten in ons land onder meer voorziet van Ben & Jerry’s- en Becelproducten.

Op de achtste plek staat het Chinese Mengniu (omzet: €10,5 miljard), gevolgd door het Zweeds-Deense Arla Foods (omzet: €10,3 miljard) en het Canadese Saputo (omzet: €10,1 miljard). De elfde positie wordt dit jaar ingenomen door DMK uit Duitsland (omzet: €5,8 miljard), de dertiende plek door het Japanse Meiji (omzet: €5,3 miljard) en op de veertiende plaats vinden we Sodiaal uit Frankrijk (omzet: €5,1 miljard).

De hekkensluiter van de 15 grootste zuivelbedrijven ter wereld is eveneens Frans: Savencia, dat afgelopen jaar €5,0 miljard omzette.