Familiebedrijf Swiss Sense krijgt groeigeld van investeerder

16 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Investeerder 365 Capital Partners heeft een minderheidsbelang genomen in beddenspecialist Swiss Sense. De deal werd onder meer begeleid door experts van KPMG.

“Swiss Sense is voor ons een goede en duurzame investering. Het bedrijf mag trots zijn op hun huidige positie, zeker in tijden als deze. Het is gezond en heeft grote kansen op toekomstige groei. Met hun visie en strategie kunnen we gezamenlijk de ambities realiseren”, laat Boudewijn Molenaar weten, Managing Partner van 365 Capital (en oprichter en voormalig partner van Gilde Buy Out Partners).

Swiss Sense | 365 Capital Partners

Het Nederlandse familiebedrijf Swiss Sense werd opgericht in 1918 en telt vandaag de dag zo’n 900 medewerkers, werkzaam vanuit 100 winkels en actief in vier landen: Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk.

Swiss Sense levert een breed en gevarieerd assortiment bestaande uit onder meer hoogwaardige boxsprings, matrassen, bedframes, bedbodems, beddengoed en slaapkameraccessoires. Met dit aanbod wil het familiebedrijf zoveel mogelijk mensen in Europa “verrijken met ultiem slaapgenot.” In 2020 verwacht Swiss Sense een omzet te genereren van €225 miljoen, met een verwachte EBITDA van ruim €20 miljoen.

Naast de fysieke winkels, van waaruit Swiss Sense zijn producten levert, is het bedrijf in alle landen ook online sterk vertegenwoordigd. Het bedrijf heeft bijna de gehele keten in eigen beheer: van het ontwerp, de productie, de verkoop in eigen winkels tot de levering en bijbehorende service.

Met het groeigeld van de investeerder kan Swiss Sense de “internationale groeiambitie en de professionalisering van het bedrijf versnellen”. De familie Diks, eigenaar van Swiss Sense, blijft als gevolg van de deal grootaandeelhouder. Swiss Sense-CEO Martin Diks zegt over de investering: “We zien internationaal dat gezondheid en een goede nachtrust belangrijker zijn dan ooit. Hier ligt voor ons nog een heel groeipotentieel, vooral in het buitenland.”
Familiebedrijf Swiss Sense krijgt groeigeld van investeerder

Ervaring en groot netwerk

Voor de toekomst heeft het bedrijf een heldere missie gesteld: in 2022 marktleider zijn binnen heel Europa. Daarbij is de steun van 365 Capital zeer welkom. Diks: “We zijn blij met de investering van 365 Capital. Ze zijn een kapitaalkrachtige, professionele organisatie met zeer veel ervaring en een groot netwerk. Dit is wat we nodig hebben om onze ambities te verwezenlijken. In ons vijftienjarig bestaan hebben we een enorme groei doorgemaakt.”

365 Capital is al meer dan 30 jaar actief in de private equity-sector. De investeerder heeft een uitgebreid trackrecord op het gebied van largecap- en midcap-private equity-investeringen en portfoliobeheer, en beschikt over ruime ervaring in investment banking, leveraged finance en consultancy gericht op operationele verbetering.

Dealmakers

De deal tussen Swiss Sense en 365 Capital Partners – financiële details zijn niet bekendgemaakt – werd begeleid door dealteams van twee partijen. Voor M&A-advisory werd een beroep gedaan op Lindenaar & Co Corporate Finance. Het boutique corporate finance-kantoor uit Utrecht werd in contact gebracht met investeerder 365 Capital Partners door wijlen Paul Lindenaar, die het bedrijf in 2005 oprichtte. Lindenaar & Co Corporate Finance adviseert opdrachtgevers op het gebied van overnames en (her)financieringen en telt anno 2020 circa tien professionals.

Daarnaast hebben corporate finance-specialisten van KPMG (Wouter Moet, Thomas Mulders, Gino Aalbrecht en Gurneet Singh) de financial due diligence verzorgd voor de transactie tussen Swiss Sense en 365 Capital Partners.

Eerder dit jaar, in februari, werd dochtermaatschappij Luxebedden.nl volledig geïntegreerd binnen de Swiss Sense-organisatie, waarmee Swiss Sense het marktaandeel van het merk verder vergrootte. Alle medewerkers maakten de overstap naar het snel groeiende beddenmerk.