Zeven adviezen voor een betere cashpositie

13 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Kunnen beschikken over voldoende cash is voor een onderneming essentieel, vooral in de huidige economische markt. Cash betekent namelijk zekerheid in onzekere tijden. Experts van Finext delen zeven manieren waarop bedrijven hun cashpositie kunnen verbeteren. 

Werkkapitaal

Met goed beheer van je geldstromen kun je op de momenten dat het nodig is beschikken over cash. Optimalisatie van zowel operationele processen als financierings- en investeringsprocessen betekent een adequaat crediteuren-/debiteurenbeheer, betere beheersing van kosten en beperking van ondernemingsrisico’s door het maken van slimme investeringskeuzes. 

Cashflowplanning

Cashflow is bij uitstek een financieel proces dat je voorspelbaar kunt maken. Er zijn nu eenmaal operationele ‘moetjes’ die periodiek terugkeren, zoals betaling van leveranciers, werknemers en verschillende belastingen. Dankzij een goede planning weet je wat je hebt en waar je tekortkomt. 

Zeven adviezen voor een betere cashpositie

Debiteurenbeheer

Slim debiteurenbeheer is een belangrijk onderdeel van cashflowmanagement. Dankzij een soepel verlopend factuurproces voldoen debiteuren vaker op tijd aan hun verplichting. En ook stroomlijning van alle stappen van verkoop tot betaling (order-to-cash) geeft grip op betalingen. Goede operationele maatregelen zorgen ervoor dat geld sneller binnenkomt. 

Verder kun je de kredietwaardigheid van potentiële klanten vooraf checken. Of maak afspraken over de betalingstermijn. 

Creditmanagement

Het is zinvol om het purchase-to-pay-proces te optimaliseren. Denk daarbij aan onderhandeling met leveranciers over langere betalingstermijnen of juist korting bij snelle betaling. Van scherpere inkoopcondities tot aan automatisering van alle binnenkomende facturen.

Factoring

Beschikbaar werkkapitaal nog verder verhogen? Dan is factoring een mogelijkheid. Het (gedeeltelijk) uit handen geven van de debiteurenadministratie aan een factormaatschappij, die dan een deel van de openstaande facturen vooruitbetaalt, levert voordelen op zoals direct geld, financiële zekerheid en tijdwinst.

Of factoring een goede oplossing is hangt echter volledig af van de kapitaalbehoefte en de cultuur van je organisatie. 

Financiering

Neem de voorwaarden van lopende financieringen onder de loep. Wellicht zijn er kansen voor herstructurering. 

Neem rente als een voorbeeld. Rente is altijd een onzekere factor in een financiële planning, maar op dit moment zijn de rentestanden laag. Zijn er mogelijkheden om te onderhandelen over je financieringscondities? Heb je bestaande leningen die je kunt ombuigen, zoals je ook bij een hypotheek met een oude rentestand zou doen? Ook bedrijfsleningen kan je oversluiten. 

Financieringsstructuur

Het kan voorkomen dat je baat hebt bij een andere financieringsstructuur. Neem het ‘investeren of leasen’-vraagstuk als voorbeeld. Investeren in middelen voegt in principe altijd waarde toe aan je bedrijf. Daar staat tegenover dat leasen je meer financiële speelruimte biedt, omdat je geld niet vastzit in geïnvesteerde bedrijfsmiddelen. Bovendien verleg je met leasen het risico van stukgaan of uitval. Dat houdt je flexibel, maar daar betaal je ook voor. 

Welke financieringsstructuur het beste bij jouw behoeften past is uiteraard afhankelijk van het soort onderneming. En van de mate waarin bedrijfsmiddelen een essentieel onderdeel vormen van je (bedrijfs)doelen.