Voormalig consultants bestormen softwaremarkt met Zivver

13 juli 2020 Consultancy.nl

Begin 2015 zei Rick Goud het consultantsbestaan vaarwel om Zivver op te richten, een softwarebedrijf gericht op veilige communicatie. Enkele maanden later vroeg hij oud-collega Wouter Klinkhamer om ook mee te doen. Inmiddels kan worden vastgesteld dat hun sprong in het diepe goed heeft uitgepakt – Zivver telt vandaag de dag zo’n 100 werknemers.

Te midden van de snel digitaliserende wereld vormt databeveiliging een steeds grotere prioriteit. Datalekken halen de laatste jaren geregeld het nieuws en richten veel schade aan. Zeker binnen de gezondheidszorg wordt vaak gevoelige data verzonden en het is nog weleens lastig de balans te vinden tussen veiligheid en gebruikersgemak: enerzijds gebruiken zorgprofessionals soms gewoon WhatsApp, anderzijds zijn er waterdichte systemen die zo complex zijn dat niemand zich er raad mee weet.

Zivver is in het grote gat tussen deze twee uitersten gesprongen. Het maakt software waarmee zorgmedewerkers, maar natuurlijk ook andere professionals, veilig én eenvoudig met elkaar kunnen communiceren.

Oprichter Rick Goud en kompaan van het eerste uur Wouter Klinkhamer zijn beide afkomstig van zorgadviesbureau Gupta Strategists. Daar zag Goud hoe zorgverleners worstelen met het veilig versturen van data. Toen ook nog eens de AVG in aankomst was, zag hij zijn kans schoon en verliet hij Gupta om Zivver op te richten. Zijn vertrek was duidelijk op zeer goede voet: zijn voormalige collega’s zorgden voor het benodigde startkapitaal.

Het ging meteen hard met Zivver en inmiddels gebruikt een groot deel van de Nederlandse ziekenhuizen de software, maar ook gemeenten, andere overheidsinstellingen en commerciële partijen. Het bedrijf is ook al actief in België en Duitsland en stond dit voorjaar in de startblokken om ook de Britse markt te bestormen. Die plannen zijn echter even in de ijskast gezet vanwege de coronacrisis. “Om nieuwe klanten te overtuigen heb je founder presence nodig”, vertelt Goud tegenover Quote. “En wij kunnen nu niet naar Londen vliegen.”Rick Goud en Wouter Klinkhamer - ZivverTegelijkertijd zorgt de coronacrisis juist dat zorgverleners extra behoefte hebben om op afstand veilig te communiceren. Zivver ziet dat het verkeer op het platform de laatste weken flink is toegenomen. Dit vertaalt zich echter niet direct in hogere omzetten. Naast dat de Britse groeiplannen zijn uitgesteld, hebben veel inkoopafdelingen van zorginstellingen momenteel even de handen vol aan andere dingen.

Kansen door de coronacrisis

Wel weet Zivver door de crisis een nieuwe markt aan te boren. Normaliter zijn advocaten verplicht al hun documenten in viervoud aan te leveren bij gerechtshoven, maar dat was tijdens de lockdown geen reële optie meer. “Dankzij een noodverordening mag Zivver tijdelijk voor veilig mailen worden gebruikt door alle advocaten en deurwaarders in Nederland”, vertelt Klinkhamer aan Quote. “De vraag is natuurlijk wat er gebeurt als de noodverordening wordt opgeheven.”

Ook is sinds de crisis de behoefte aan videobellen natuurlijk geëxplodeerd. Iedereen is ineens bekend met Zoom, maar dat kwam ook direct onder vuur te liggen vanwege de gebrekkige privacy. Hier speelt Zivver op in door te testen met het toevoegen van videovergaderen op het platform.

Coronacrisis of niet, met de volgende groeistap van Zivver lijkt het uiteindelijk wel goed te komen. In 2018 werd al $12 miljoen aan groeikapitaal geïnvesteerd door private equity-spelers Dawn Capital, DN Capital en henQ. De sprong naar het Verenigd Koninkrijk komt er dan ook wel, zo lijkt het. En daarna wil Zivver ook de Atlantische Oceaan over. “En dan bedoelen we echt naar de Verenigde Staten en niet het openen van een klein kantoortje in New York”, maakt Klinkhamer duidelijk.

De ingestapte investeerders hebben gezamenlijk een belang verworven van 15 tot 25% en voor de grootse groeiplannen zal nog meer geld worden opgehaald. Maar Goud en Klinkhamer hebben zelf ook nog een flink aandeel, al zeggen ze niet hóe groot dat is.

“Maar we zullen ongetwijfeld goed zijn voor enkele miljoenen”, aldus Klinkhamer tegenover Quote, om daar wel meteen aan toe te voegen dat het geld hem niet zo interesseert: “Mijn Tesla heb ik ingeruild voor een Polo, de jongens van sales rijden er nu in. En reizen vind ik qua milieubelasting lastig. Ik investeert het liever in quality of life. Meer tijd voor mijn drie kinderen en mijn vrouw is er de laatste jaren ook bekaaid vanaf gekomen.”