KPMG en PwC begeleiden overname van Connectis Group

16 april 2020 Consultancy.nl

De Rotterdamse inlogdienst Connectis wordt ingelijfd door zijn Noorse branchegenoot Signicat. De twee bedrijven geven aan samen sterker te staan in de snelgroeiende markt voor identiteitsverificatie. De deal werd begeleid door corporate finance-adviseurs van KPMG en PwC.

Er zijn van die bedrijven waar bijna iedereen mee te maken heeft zonder het te weten. Signicat en Connectis zijn zulke bedrijven. Iedereen die inlogt bij (onder meer) de Belastingdienst, Achmea of Reaal maakt gebruik van de infrastructuur van Connectis. Log je in bij Rabobank, Saxo Bank, BMW of Allianz, dan doe je dat via de infrastructuur van Signicat.

De twee helpen bedrijven en organisaties met het creëren van een veilig inlogproces op websites en in apps. Het vakgebied is snel in ontwikkeling. Mensen moeten op steeds meer plekken inloggen en gebruiken vaak voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord. Ondertussen worden hackers steeds inventiever, waardoor de beveiliging van websites en apps moet worden aangescherpt – denk aan tweefactor-identificatie en almaar strenge eisen waaraan een wachtwoord moet voldoen. Een andere optie is inloggen via een derde partij als Facebook, Google of DigID.

Connectis en Signicat maken dit mogelijk. Ze helpen hun opdrachtgevers bij hun eigen inlogproces of faciliteren het inloggen via een andere dienst. Ook richten ze zich op interne inlogsystemen, die medewerkers toegang bieden tot bepaalde diensten en waarbij leidinggevenden kunnen bepalen tot wélke diensten.

Inlogdienst Connectis komt in handen van Noorse branchegenoot

Het in 2008 opgerichte Connectis ontwikkelt oplossingen voor online identificatie, authenticatie en autorisatie voor meer dan 350 organisaties voor de identificatie van meer dan 14 miljoen klanten. In Nederland wordt bijvoorbeeld zo’n 70% van de eHerkenning-transacties afgehandeld op de infrastructuur van Connectis. Het bedrijf telt ruim 50 medewerkers en heeft naast het hoofdkantoor in Rotterdam ook vestigingen in Boekarest (Roemenië).

Signicat werd een jaar eerder opgericht en is actief in grote delen van Europa. Naast thuisland Noorwegen gaat het bedient het ook klanten vanuit Zweden, Finland, Denemarken, Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Portugal. Sinds het bedrijf een jaar gelden werd overgenomen door investeerder Nordic Capital heeft het de ambitie snel verder te groeien binnen Europa. Connectis wordt overgenomen van SIDN (de stichting die het .nl-domein beheert) en Stichting 2050, die wel hebben geïnvesteerd in de nieuwe gezamenlijke organisatie.

“De adoptie van digitale identiteiten in Nederland en België is indrukwekkend, en we zijn verheugd dat we onze activiteiten in deze regio verder uitbreiden”, stelt Signicat-CEO Asger Hattel. “Door de krachten te bundelen met Connectis breiden we niet alleen ons bereik en aantal klanten uit, maar we creëren ook het sterkste platform voor digitale identiteiten in Europa. We kijken uit naar de samenwerking en het leveren van een nóg krachtiger portfolio voor digitale identiteit aan zowel bestaande als nieuwe klanten.”

“Het is de tijd voor Connectis om een volgende stap te zetten richting een prominente rol in de Europese markt”, aldus Jeroen de Bruijn, die tot voor kort CEO was van Connectis, en nu Managing Director is van de nieuwe Benelux-organisatie. “Door samen te gaan met Signicat hebben we de expertise, de omvang en de vaardigheden in huis om de marktleider in Europa te zijn. We kijken er naar uit om gezamenlijk onze klanten een marktleidende oplossing te bieden en innovatie verder te bevorderen.”

Dealmakers

Tijdens het overnametraject kregen de aandeelhouders van Connectis M&A-advies van een team van KPMG Corporate Finance (Mark Zuidema, Tijn Bastiaans, Tom Heeffer, Roy van Eekelen). Juridische ondersteuning werd verzorgd door HVG Law (Sijmen de Lange, Dirk Engelen, Pieter van Muijen, Boris Hoes).

De aandeelhouders van Signicat werden bijgestaan door van PwC. Het kantoor was verantwoordelijk voor strategisch advies (Jochem Moerkerken, Colin Toh, Rick Weening), de financiële due diligence (Craig McDonald, Cornelis Smaal, Mieke Reintjes) en belastingadvies (Bart Weijers, Christel Toet). Juridisch advies was afkomstig van Van Doorne (Onno Boerstra, Arnout Stroeve, Rein Bressers, Koen Borren, Jan ter Meer, Lex Bekkers) en Wikborg Rein Advokatfirma (Sigurd Opedal, Henrik Biørnstad, Cecilie Andersen Haadem, Fed Arntzen Løchen).