Managers worden consultants met nieuwe bedrijfsanalyse-tool

09 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Voor veel kleine bedrijven zijn gerenommeerde consultants onbetaalbaar. Om ook voor hen organisatieadvies beschikbaar te maken heeft Robert Snel BiiC opgericht. De startup biedt een zelfontwikkelde bedrijfsanalysemethodiek waarmee organisaties zelf een groot deel van het consultancytraject op zich kunnen nemen, waardoor ze voor veel minder geld “waardevol en hoogwaardig organisatieadvies” kunnen krijgen.

Robert Snel – die eerder werkte als bankier, marketing-, ICT- en GGZ-directeur – vergelijkt de methodiek met een Ikea-meubel. Net als Ikea voor een lage prijs een goed kastje kan verkopen door de klant zelf dat kastje in elkaar te laten zetten, kan BiiC zijn ‘Business Value Scan’ goedkoop aanbieden omdat de klant zelf een deel van het werk op zich neemt. “Wij hebben de traditionele spelregels van consultancy veranderd en maken onze klanten tot belangrijkste consultants in het proces, zij werken dus volop mee aan de bedrijfsanalyse, hierdoor is het goedkoper, wordt kennis overgedragen en ontstaat er zeer snel draagvlak”, aldus Snel.

Op basis van “diverse succesvolle managementmodellen” maakt de Business Value Scan “als ware een ‘mri-scan’ van een organisatie”. De klant kan zelf aan de slag met 250 vragen, die worden ingevuld door de managers, medewerkers en klanten van het bedrijf. BiiC heeft een algoritme ontwikkeld dat de antwoorden op deze vragen omzet in de resultaten van de scan. Vervolgens wordt er op het kantoor ook nog eens door een data-analist gekeken naar de resultaten.
(vlnr) Wilco de Haan, partner; Robert Snel, founding partner; Albert Roodnat, data-analist Hierbij maakt BiiC gebruik van hoogbegaafden met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eerste daarvan is inmiddels begonnen. Albert Roodnat is een 55-jarige filosoof/wetenschapper die al 10 jaar nergens aan de slag kon. Doodzonde, vindt Snel: “De wijsheid en detailkennis van bijvoorbeeld hoogbegaafde mensen is zeer waardevol in het maken van analyses. Daarnaast zien zij zaken die wij vanuit onze scoop op de wereld anders zien. En als het goed gaat met ons bedrijf delen zij volledig mee in het succes.”

BiiC biedt ze een werkplek, begeleiding en vertrouwen, zo legt Snel uit, “zodat zij de beste versie van zichzelf bij ons kunnen zijn”. Bovendien steek hij er zelf ook wat van op: Roodnat helpt niet alleen klanten, maar coacht ook Snel in zijn denken als strateeg.

De oprichter is vol vertrouwen dat hij het juiste recept in handen heeft om kleine ondernemers te helpen: Onze ambitie is dat wij waardevol en hoogwaardig organisatieadvies mogelijk willen maken voor ieder bedrijf. En het is ons gelukt om dit te realiseren met behulp van de unieke combinatie van slimme psychologie, de nieuwste technologie, traditionele consultancy en hoogbegaafde mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Met het samenvoegen van deze drie disciplines is ook de eerste social tech startup ter wereld ontstaan.”
 

“Met onze innovatie zijn wij er in geslaagd om tot 80% goedkoper en met dezelfde kwaliteit een integrale complexe bedrijfsanalyses te maken”, vervolgt hij. “Wij zijn recent gestart en de eerste successen bij bedrijven zijn reeds behaald. De prijs wordt nog als ongeloofwaardig ervaren omdat de perceptie met organisatieadvies is dat het duur moet zijn wil het ook goed zijn. Wij gaan ervaren hoe de markt dit gaat oppakken.”

Vanaf deze maand biedt Snel de Business Value Scan tevens aan via collega-consultants, om zo “alle geïnteresseerde bedrijven in Nederland de kans te geven deze betaalbare innovatie te benutten”.