Alvarez & Marsal en Oaklins begeleiden private equity deal

18 februari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Emma Safety Footwear, een Nederlandse producent van premium veiligheidsschoeisel en accessoires, is overgenomen door de Zweedse private equity investeerder AB Latour. 

Als gevolg van de deal, die afgelopen week werd gesloten, heeft Hultafors Group, een portfoliobedrijf van Investment AB Latour, 80% van de aandelen in Daan Holding, het moederbedrijf van Emma Safety Footwear, overgenomen. In de komende drie jaar zullen de Zweden geleidelijk aan ook de resterende 20% overnemen, een proces dat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 voltooid zal zijn. 

Perfecte match

Volgens Ole Kristian Jødahl, CEO van Hultafors Group, vormt Emma Safety Footwear een “perfect match” met de bestaande veiligheidsschoeisel activiteiten van het bedrijf, “vooral met het oog op productportfolio-aspecten, de geografische salesfootprint en het bestaande klantensegment”.

Hultafors Group is eigenaar van een portfolio van verschillende merken gericht op functionaliteit, veiligheid en bescherming, variërend van werkkleding en veiligheidsschoenen tot persoonlijke veiligheidsuitrusting. Voorbeelden van merken die het bedrijf bezit zijn onder andere Snickers Workwear, Hultafors, Wibe Ladders, Solid Gear, Dunderdon, Toe Guard, Hellberg Safety en Johnson Level.

Alvarez & Marsal en Oaklins begeleiden verkoop in schoenenmarkt

Met de toevoeging van Emma Safety Footwear aan zijn portfolio, vergroot AB Latour zijn omzet met €23 miljoen en voegt het tevens 140 professionals toe aan zijn footprint, evenals een moderne productiefaciliteit voor veiligheidsschoenen in Kerkrade. Emma Safety Footwear, dat wordt geleid door CEO Tom Hermans, verkoopt zijn producten vooral binnen de Benelux en Centraal-Europa, met een focus op klanten in de sectoren logistiek, olie & gas, chemie en bouw.

Dealmakers

De deal tussen de twee partijen ondersteund door professionals van Alvarez & Marsal, Oaklins Nederland en JSA Tax. Alvarez & Marsal, een wereldwijd adviesbureau met een M&A-praktijk, leverde financial due diligence diensten, verzorgd door Pieter Vink en Michael Bos. De Nederlandse tak van Oaklins, vanuit een team geleid door Adse de Kok en met daarin verder Marc van de Put, Silke Kranz en Nicole Zomerhuis, leverde M&A en transaction support diensten.

JSA Tax, een in Amsterdam gevestigde bureau dat is gespecialiseerd in M&A-waarderingen, leverde een team bestaande uit Ronald van de Merwe, Anne Jorritsma en Olaf Kroon – zij ondersteunden de deal met tax due diligence en transactiediensten. Ten slotte verleenden Bram Caudri, Richard Witvliet en Floor de Graaff, van advocatenkantoor Houthoff, juridisch advies.