Neele-Vat Logistics neemt wegvervoerder Mammoet Ferry over

15 januari 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Neele-Vat Logistics, één van de grotere logistieke dienstverleners in de regio Rotterdam, heeft Ferry wegvervoerder Mammoet Ferry Transport overgenomen. De verkoper werd tijdens het dealtraject bijgestaan door M&A-experts van Kruger Corporate Finance, BarentsKrans en Greywood Fiscalisten.

De overname ligt in lijn met de strategie van koper Neele-Vat, dat zijn Europese transportnetwerk stevig wil laten groeien. Met (inmiddels na de fusie) 900 medewerkers in dienst, werkzaam in 20 vestigingen in 10 landen, is Neele-Vat een grote internationale full-service logistieke dienstverlener, die jaarlijks zo’n €300 miljoen euro omzet genereert. Het fusiebedrijf is voortgekomen uit twee familieondernemingen en is de afgelopen jaren sterk gegroeid. 

Mammoet Ferry Transport is een specialist in trailervervoer van deelladingen en complete vrachten vanuit heel Europa naar Groot-Brittannië en terug. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van ferryroutes, de kanaaltunnel en eigen strategische ‘hubs’ in het buitenland, waaronder in België (Zeebrugge), Duitsland (Duisburg), Oostenrijk (Ansfelden), Engeland (Preston Brook) en Schotland (Cambuslang). Met een hoofdkantoor in de Europoort en met zo’n zeventig professionals in dienst, beschikt Mammoet Ferry Transport over zo’n vierhonderd trailers . 

Bredere dienstverlening

De overname van Mammoet Ferry Transport – eind december zijn de aandelen overgedragen aan Neele-Vat Logistics – zorgt voor een versteviging van de positie van de koper binnen het Europese wegvervoer. “De activiteiten van Neele-Vat en Mammoet Ferry Transport vullen elkaar goed aan”, stelt Cuno Vat, CEO van Neele-Vat Logistics. “Wij kunnen onze klanten nu een nog bredere service bieden. En hebben met de nieuwe locaties een goede uitgangspositie om onze dienstverlening internationaal uit te breiden. Zodat wij invulling kunnen geven aan onze ambities om als familiebedrijf te groeien en concurrerend te blijven.”

Mammoet Ferry Transport is bovendien vooral gespecialiseerd in wegtransport tussen de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Met het oog op de naderende Brexit zijn deze activiteiten een belangrijke aanwinst voor Neele-Vat Logistics.

Neele-Vat Logistics neemt wegvervoerder Mammoet Ferry over

Na de overname zal Mammoet Ferry Transport onder de eigen merknaam blijven opereren binnen de Neele-Vat-groep. Krijn Torreman, directeur van Mammoet Ferry Transport zal vanuit zijn rol betrokken blijven bij het bedrijf. In een reactie laat hij onder meer weten: “Relaties en medewerkers zijn in goede handen bij Neele-Vat. Het is een sterke en gezonde familieonderneming die investeert in vernieuwing en logistieke oplossingen.”

Onder het leiderschap van Torreman heeft de logistieke dienstverlener de afgelopen dertig jaar een sterke groei doorgemaakt. Met het oog op bedrijfsopvolging was een zoektocht gestart naar een geschikte strategische overnamepartij, waarbij het belang van het behoud van de bedrijfsidentiteit en het borgen van continuïteit voor medewerkers bovenaan stonden.

Dealmakers

Torreman kijkt tevreden terug op de begeleiding van de transactie door teams van M&A-adviseurs en advocaten. De deal werd begeleid door experts van het Rotterdamse Kruger Corporate Finance, in samenwerking met BarentsKrans advocaten en Greywood Fiscalisten. Gezamenlijk hebben zij de aandeelhouder/directie bijgestaan gedurende het hele traject. Torreman: “Met een serieuze aanpak, gekoppeld aan uitstekende expertise heeft Kruger Corporate Finance mij professioneel begeleid bij de succesvolle verkoop van mijn bedrijf. Wij zullen Kruger zeker aanbevelen bij iedere ondernemer die een verkoop van zijn bedrijf overweegt.”

Het dealteam van Kruger Corporate Finance bestond uit Ron Groenewegen, Richelle Ros en Frank Leijendekker, terwijl namens BarentsKrans Michiel Martin, Elze van der Minne en Anne Monique Huijg de deal hebben begeleid. Ronald van Esch leverde fiscaal advies vanuit Greywood Fiscalisten

“Met een serieuze aanpak, gekoppeld aan uitstekende expertise, heeft Kruger Corporate Finance mij professioneel begeleid bij de succesvolle verkoop van mijn bedrijf.”
– Krijn Torreman, directeur Mammoet Ferry Transport

Mainport-overname

De overname van Mammoet Ferry Transport volgt kort op een andere gesloten deal, waarbij Neele-Vat pakhuisbedrijf Mainport Warehousing & Forwarding heeft overgenomen (20 medewerkers). Met die overname bereidt Neele-Vat zich voor op een nieuw te openen crossdock-centrum in Waalhaven.

Mainport is met name sterk in het crossdocken van continentale vracht voor de ‘shortsea’-sector, maar het bedrijf ondervindt capaciteitsbeperkingen op de huidige locatie. “Het nieuwe crossdock-centrum voor Neele-Vat biedt een fantastische kans om de groei van Mainport Warehousing in de toekomst voort te zetten", liet Neele-Vat weten in een reactie op die deal.

Net als Mammoet Ferry Transport zal ook Mainport binnen het Rotterdamse familiebedrijf blijven opereren onder zijn eigen merknaam. Zoals voorheen zal het worden geleid door het bestaande management en CEO Jos Lems. Eigenaar Henk van Esch doet een stap terug, maar blijft in een adviserende rol bij het bedrijf betrokken. In een reactie op de overname door Neele-Vat, liet hij weten: “Ik was op zoek naar een betrouwbare partij voor de toekomst. Om hiermee de continuïteit van mijn onderneming en voor de medewerkers zeker te stellen. Neele-Vat kon die garanties bieden.”

“Door de overname van Mainport reduceren we aan- en afrijkilometers”, geeft Cuno Vat aan. “Daardoor kunnen we efficiënter werken en CO2 reduceren. In de toekomst gaan we ook meer aansluiting zoeken met rail. Nu al hebben wij meerdere treinen per week naar Italië. Ook hier komt lading uit die geschikt is voor het crossdock-centrum.”