De grootste pensioen- en overheidsfondsen ter wereld

03 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

De honderd grootste pensioen- en overheidsinvesteringsfondsen ter wereld hebben dit jaar samen een omvang van meer dan $19 biljoen, wat neerkomt op een stijging van 1,7% in vergelijking met vorig jaar.

Pensioenfondsen hebben doorgaans veel geld om te beleggen. Dat geld wordt vaak ingelegd door wel vijf verschillende generaties van werknemers en werkgevers die actief zijn op de arbeidsmarkt. De pensioenfondsen, die in sommige landen bekendstaan als ‘superannuation-fondsen’, kunnen zowel eigendom zijn van een overheid als van een private partij.

Een ‘sovereign wealth fund’ (SWF) is een staatsinvesteringsfonds dat beheerd wordt door de overheid van een land. Het fonds, dat rendement tracht halen uit investeringen die vaak gekoppeld zijn aan maatschappelijk doelen, kan in veel verschillende zaken beleggen. Denk aan financiële activa zoals aandelen en obligaties of aan onroerend goed, edelmetalen, grondstoffen en startups. Overheden richten doorgaans een SWF op wanneer ze een overvloed aan geld tot hun beschikking hebben en dit niet op de bank willen zetten of direct terug willen laten vloeien naar de economie.

De grootste overheidsfondsen en pensioenfondsen ter wereld

Bij elkaar opgeteld hebben pensioenfondsen en SWF’s vandaag de dag biljoenen dollars tot hun beschikking. Volgens gegevens van het ‘Thinking Ahead Institute’, een onderzoeksafdeling van Willis Towers Watson, hebben de honderd grootste (private) pensioenfondsen en SWF’s ter wereld ruim $19 biljoen onder hun hoede. Daarvan beschikken de twintig grootste over zo’n $10,5 biljoen. 59% van het geld van de grootste honderd pensioenfondsen en SWF’s ter wereld is in het bezit van pensioenfondsen, terwijl 34% in handen is van SWF’s. De overige 7% is in het bezit van outsourced chief investment officers en master trusts.

Verder is 36% van de $19 biljoen in handen van Aziatische spelers. Denk hierbij onder meer aan het Government Pension Investment van de Japanse staat, dat met een omvang $1.374 miljard tevens het grootst fonds ter wereld is, maar ook aan de China Investment Corporation ($941 miljard) en aan de Chinese SAFE Investment Company (met $440 miljard nummer 11 wereldwijd). De activa van de fondsen uit EMEA en Noord-Amerika zijn goed voor respectievelijk 32,3% en 31,6% van de $19 biljoen.

Het op één na grootste pensioenfonds ter wereld is het Noorse Government Pension Fund, met een omvang van $982 miljard, gevolgd door de SWF’s Abu Dhabi Investment Authority ($697 miljard) en Koeweit Investment Authority ($592 miljard). Hierna volgen het Federal Retirement Thrift (VS; $579 miljard), het National Pension uit Zuid-Korea ($573 miljard), het Hongkongse Monetary Authority Investment Portfolio ($509 miljard), SAMA Foreign Holdings (Saoedi-Arabië, $506 miljard) ) en op de tiende plek het Nederlandse ABP ($462 miljard). De top twintig kent nog één ander Nederlands fonds: PFZW ($248 miljard), een pensioenfonds voor zo’n 2,8 miljoen professionals uit de zorg- en welzijnssector.