CMS Asset Management ingelijfd door Zuid-Afrikaans bedrijf

22 oktober 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Nederlandse CMS Asset Management is overgenomen door Pragma, een Zuid-Afrikaans consultancy- en ingenieursbureau gespecialiseerd in maintenance en asset management.

De overname van het consultancybedrijf maakt deel uit van Pragma’s internationaliseringsstrategie. Hoewel het bedrijf reeds een eigen kantoor heeft in Nederland, was het voor Pragma toch een “natuurlijke stap” om CMS over te nemen, om “onze operaties in de Benelux-landen verder uit te breiden”, aldus Adriaan Scheeres, de oprichter en CEO van Pragma. 

Het was begin 2017 toen Pragma het Nederlandse kantoor opende, en Henk Wynjeterp verhuisde van Zuid-Afrika naar Nederland om de Europese groei van het kantoor te begeleiden. “We richten ons vooral op industriële klanten en original equipment manufacturers (OEM’s) binnen de food & beverage-markt”, legt Ronnie Taljaard, een managing director bij Pragma, uit.

Footprint uitbreiden

Nadat Pragma eind vorig jaar CMS Asset Management benaderde om een mogelijke samenwerking te verkennen, is het snel gegaan. “We realiseerden ons dat het de ideale mogelijkheid was om onze strategie uit te voeren en onze footprint uit te breiden. CMS had alle bedrijfseigenschappen waar we naar op zoek waren. Het bedrijf heeft de juiste grootte, cultuur en ondernemende aanpak die onze bestaande activiteiten in Nederland perfect aanvullen”, aldus Taljaard.

Het team van CMS Asset Management

Bovendien beschrijven Scheeres en Taljaard Nederland als de ideale basis om verder te kunnen groeien. “We hebben de afgelopen jaren meerdere grote projecten in Europa afgerond met implementatie en support vanuit Zuid-Afrika. Een kantoor in Nederland zal ons in staat stellen om een nog meer proactieve aanpak ten aanzien van business development en groei te volgen.”

Bredere expertise

Voor CMS Asset Management betekent de overname door Pragma dat het bedrijf zijn expertise en diensten aan bestaande klanten kan uitbreiden, in een tijd waarin het asset management-landschap onderhevig is aan alsmaar snellere veranderingen. Luc de Laat, Managing Director van CMS, legt uit: De impact van assets op de leefomgeving groeit en daardoor groeit ook de rol van asset management en maintenance. En dat terwijl opdrachtgevers voor grote uitdagingen staan, zoals de klimaatverandering en slinkende onderhoudsbudgetten.”

“Ook krijgen ze te maken met nieuwe technologieën rondom hun assets. Denk aan big data, sensortechnologie, industrial Internet of Things (IIOT) en Industry 4.0. Dat vraagt grote investeringen in research en development. Door te integreren met een groot internationaal asset management-bureau als Pragma kunnen onze klanten van deze kennis profiteren”, voegt De Laat toe.

De overname zorgt bovendien dat CMS kan putten uit nieuwe bedrijfskansen die voortvloeien uit de internationale footprint van Pragma. De Zuid-Afrikaanse markt geldt als een duidelijk voorbeeld. CMS heeft jarenlange ervaring in asset en maintenance management van waterdistributie en -zuiveringsinfrastructuur, expertise die in Zuid-Afrika ontbreekt. “We hopen een deel van deze kennis in Zuid-Afrika te kunnen delen”, aldus de Laat.

Leiderschap

De Laat is aangesteld als hoofd van de 20-man sterke Nederlandse operaties, naast overige leiders Richard Gevers (Head of Consulting) en Henk Wynjeterp (Operations Manager). CMS blijft (voorlopig) een zelfstandige organisatie binnen Pragma.

Pragma telt circa 550 werknemers gespecialiseerd in asset management consultancy, implementatie en tactische maintenance. Het bedrijf heeft kantoren in Zuid-Afrika, Brazilië, Nederland en Mexico.