Datatrust ontzorgt databeheer van pensioenfondsen

23 september 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zakelijke dienstverlener Hot ITem heeft ‘Datatrust’ gelanceerd, een nieuw label dat zich volledig toelegt op het beheren van pensioendata.

De lancering van Datatrust komt in een tijd waarin de berg aan pensioendata waarover pensioenfondsen en -uitvoerders beschikken in rap tempo groeit. Deze data wordt onder meer ingezet om beter tegemoet te komen aan de veranderende wensen van de klant. Zo kunnen klanten beter en via de gewenste kanalen bediend worden, door onder andere analyses te maken van klantgedrag en hun voorkeuren.

Datakwaliteit is key

In het digitale tijdperk van vandaag de dag is goede datakwaliteit een essentiële voorwaarde voor een succesvolle digitale transformatie naar een toekomstvast pensioenfonds. Door gebruik te maken van de inzichten uit analyses, kunnen pensioenfondsen strategieën ontwikkelen, hun bedrijfsvoering verbeteren en hun communicatie richting deelnemers versterken.

Het beheer van de overvloed aan beschikbare pensioendata vormt voor veel pensioenfondsen een groeiende uitdaging. Specialistische kennis is nodig om het datafundament te beheren en te optimaliseren, waaronder kennis van datakwaliteit, IT-infrastructuur, risicomanagement en specifieke kennis om compliant te kunnen blijven met veranderende regelgeving. Bovendien worstelen de pensioenfondsen met het efficiënt uitvoeren van deze activiteiten.

Datatrust

Datatrust

Hot ITem, een IT-adviesbureau gespecialiseerd in ‘factbased improvement’, kan bogen op meer dan twintig jaar aan ervaring in datamanagement voor pensioenfondsen en uitvoeringsorganisaties. Het nieuwe Datatrust-label van het bureau heeft als doelstelling om het beheer van pensioenadministraties beter en goedkoper te maken. Datatrust is naar eigen zeggen in staat de kosten voor accountancy, communicatie, actuariële analyses en foutherstel te verlagen, evenals de kosten voor de IT-infrastructuur.

Door het leveren van de risicobeheerfunctie en een interne auditfunctie voldoen pensioenfondsen tevens aan de IORP II-wetgeving. Datatrust voorziet zowel pensioenfondsen als uitvoerders bovendien van een datakwaliteitskeurmerk. De opzet van het datamanagement-platform sluit aan bij de DNB-good practice ‘Robuuste pensioenadministratie’.

Naast kostenbesparing biedt Datatrust bestuurders ook de mogelijkheid om continu verbeteren na te streven. Met behulp van een dashboard krijgen het bestuur en bestuursbureau volledige inzage in de kwaliteit van de data (bezittingen, verplichtingen, governance, risk, compliance en dekkingsgraad). Hiermee kan snel worden ingespeeld op wijzigingen op het gebied van wet- en regelgeving.

Op 24 oktober aanstaande organiseert DataTrust de round table ‘Op weg naar een wendbaar pensioenfonds’. Doelgroep van het evenement vormen pensioenbestuurders.