RGP verkoopt Scandinavische divisie aan Zweeds bureau

06 september 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau RGP heeft zijn Scandinavische praktijk verkocht aan het Zweedse consultancykantoor Capacent.

In 1983 ontstond Capacent als interne adviestak binnen de Zweedse multinational Asea Brown Boveri (ABB). Sinds 2008 opereert het adviesbureau onder zijn eigen naam. Capacent biedt verschillende adviesdiensten aan, onder meer op het gebied van bedrijfstransformaties, finance, operations en human capital.

De aankoop van de Scandinavische activiteiten van RGP is volgens Edvard Björkenheim, directeur van Capacent, onderdeel van de strategie van het Zweedse adviesbureau om tegen 2022 een omzet van (omgerekend) $51 miljoen te bereiken. Door de overname van RGP’s Scandinavische praktijk zal Capacent zijn adviesportfolio aanzienlijk verbreden en verdiepen, “vooral binnen het financiële domein”, zegt Björkenheim.

“RGP heeft ruime ervaring met financiële transformaties en expertise op het gebied van automatisering van robotica-processen, wat nuttig kan zijn in veel van het aanbod van Capacent. Dit betekent een sterker aanbod, bredere vaardigheden en een groter team”, aldus de directeur.

RGP verkoopt Scandinavische divisie aan Zweeds bureau

De overname zal volgens Björkenheim ook de opschaling versnellen van Capacify, de recent gelanceerde interim-divisie van Capacent: “Capacify zal aanzienlijk groeien. Denk bij deze groei aan nieuwe klanten, contracten en toegang tot een groter consultantsnetwerk. Door deze fusie zullen we snel een grote speler op de interim-markt worden.”

Naast afdelingen gericht op managementconsulting en interimdiensten, heeft Capacent ook een executive search-tak en een headhunting-praktijk, die allebei opereren onder de naam Capasearch.

De all-cash deal zorgt ervoor dat alle werknemers, activa, verplichtingen, contracten en lokale klantrelaties van RGP in Zweden, Noorwegen, IJsland en Denemarken worden overgedragen aan Capacent, dat door de overname beschikt over een team van meer dan 150 medewerkers. De aankoop van RGP’s Scandinavische activiteiten is Capacents vijfde acquisitie in het afgelopen decennium – het adviesbureau kocht eerder Oceam Associates, Resight, UnitedLog Consulting en KW Partners.

Capacent heeft vijf vestigingen in Scandinavië: in Stockholm (hoofdkantoor), Helsinki, Reykjavik, Göteborg en Malmö. Verkoper RGP is veel groter dan Capacent. Het internationale adviesbureau – met ruim 2.400 klanten uit diverse sectoren – heeft ongeveer 3.800 professionals in dienst die werken vanuit 70 kantoren, verspreid over de hele wereld. 

“We zijn verheugd om onze lokale Scandinavische activiteiten over te dragen aan Capacent, een gerenommeerde speler op de Scandinavische markt en we zijn ervan overtuigd dat ze waarde blijven bieden aan onze voormalige klanten en kansen creëren voor onze voormalige werknemers”, zegt Tim Brackney, COO van RGP. Het Amerikaanse bedrijf zal zijn strategische Scandinavische klanten wel blijven bedienen maar doet dat in het vervolg vanuit zijn andere Europese kantoren. Zo heeft RGP vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Zwitserland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

De Nederlandse tak van RGP is gevestigd in Utrecht. Deze praktijk werkt in ons land voor multinationals, AEX-bedrijven en andere grote en middelgrote bedrijven. Recent heeft RGP in de Verenigde Staten ook een overname gedaan. Vorig maand kocht het adviesbureau de digitale transformatiespecialist Veracity Consulting Group.