Voormalig consultant Just Spee nieuwe voorzitter van KNVB

11 juni 2019 Consultancy.nl

De KNVB heeft een opvolger aangewezen voor de in december vertrekkende Michael van Praag. Met een grote meerderheid van de stemmen werd Just Spee verkozen tot de nieuwe bondsvoorzitter. De ervaren bestuurder heeft een achtergrond in de adviesbranche: hij was vijf jaar lang Managing Director bij Alvarez & Marsal en werkte voor die tijd als onafhankelijk consultant, crisismanager en turnaround-specialist.

De uitverkiezing van Spee kwam niet als een grote verrassing. Begin mei werd hij – op unaniem advies van de speciaal hiervoor samengestelde selectiecommissie – door het bondsbestuur van de KNVB voorgedragen als kandidaat voor het voorzitterschap. Hij moest tijdens de bondsvergadering nog wel even afrekenen met Telstar-voorzitter Pieter de Waard, die zich als enige had opgeworpen als tegenkandidaat. Met 12 ontvangen stemmen tegenover de 46 voor Spee, bleek De Waard echter geen geduchte tegenstander.

Ondanks zijn verlies gaf De Waard aan blij te zijn zich kandidaat te hebben gesteld, “om in elk geval iets te hebben gedaan aan het zomaar naar voren schuiven van een kandidaat zonder dat daarbij aan een democratisch proces wordt gedacht”. Verder nam hij zijn verlies sportief op: “Bij Telstar leren we om tegen ons verlies te kunnen”, zegt hij voor de camera van NOS, om daaraan toe te voegen: “I’ll be back.”

De strijdbaarheid van de Telstar-voorzitter ten spijt, kreeg het bondsbestuur van de KNVB dus zijn zin. “Just Spee is een nationaal en internationaal zeer ervaren bestuurder”, stelde de selectiecommissie toen Spee werd voorgedragen: “Hij heeft zowel in het bedrijfsleven, als in de voetbalwereld zijn sporen verdiend. Geworteld in het (top)amateurvoetbal en bekend met het betaald voetbal, is hij een voetbalman die in persoon de verbinding tussen de top en de breedte is.”

Voormalig consultant Just Spee nieuwe voorzitter van KNVB

Bestuursman

Met die bestuurservaring zit het inderdaad wel goed. Spee zetelt in niet minder dan acht raden van toezicht, waaronder die van UNICEF, OLVG, Duinrell en Brunel. De afgelopen jaren werkte hij daarnaast vooral in de mediabranche. Zo was hij meer dan drie jaar actief voor Stage Entertainment, eerst als CEO en later ook nog als voorzitter van de RvC. Daarvoor was hij enkele jaren CEO van Endemol, waar hij eerder twee jaar lang op interim-basis de rol van CFO vervulde.

Hij stapte over naar de mediawereld vanuit de adviesbranche. Bij Alvarez & Marsal – ’s werelds belangrijkste organisatie voor turnarounds en crisismanagement – werkte hij zo’n zevenenhalf jaar, waarvan de laatste vijf jaar als Managing Director. In deze periode was hij betrokken was bij een aantal high-profile turnaround-successen. Voor zijn start bij Alvarez & Marsal werkte Spee jarenlang als onafhankelijk consultant, crisismanager en turnaround specialist – waarbij hij vaak de rol van interim CFO vervulde.

Voetbalman?

Spee beschikt ook over ervaring binnen de voetbalwereld. Zo zat hij namens Endemol vijf jaar lang in de raad van commissarissen van Eredivisie Media & Marketing. Vanuit deze positie was hij betrokken bij de exploitatie van de commerciële rechten van de eredivisieclubs. Hij werkte hierbij samen met betaald voetbalorganisaties en de KNVB. Daarnaast voetbalde hij in zijn geboorteplaats Haarlem zelf jarenlang op amateurniveau bij Koninklijke HFC, waar hij tevens penningmeester was.

Toch kan Spee’s voorzitterschap worden gezien als een trendbreuk. Met voorgangers Michael van Praag (veertien jaar voorzitter van Ajax) en Jeu Sprengers (negen jaar voorzitter van VVV) stonden de afgelopen 25 jaar twee mannen uit de incrowd van het Nederlandse aan het hoofd van de KNVB. Ondanks zijn ervaring met de voetbalwereld kan dit van Spee niet worden gezegd.

“Een voorzitter is er voor alle voetballers in Nederland.” 

De KNVB wijst er echter op dat Spee’s media-achtergrond zeer waardevol is “in de wetenschap dat (kennis van) media/entertainment van cruciaal belang is in het hedendaagse (top)voetbal”. Daarnaast wordt gewezen op de ervaring die Spee heeft in het opereren in internationaal verband: “Dat is een groot voordeel met het oog op de taken van de bondsvoorzitter in relatie met de UEFA, de FIFA en de internationale ambities van de KNVB.”

Verbinder

Op 16 december zal Spee het stokje overnemen van Van Praag, die dan met tien jaar zijn maximale zittingstermijn als voorzitter heeft volgemaakt. De komende maanden zal Van Praag zijn opvolger inwerken. “Het zal niet makkelijk zijn om in Michaels voetsporen te treden en zijn successen te evenaren”, zei Spee in reactie op zijn uitverkiezing. “Een belangrijk punt voor mijzelf is dat een voorzitter er is voor alle voetballers in Nederland. Ik hou ervan om te verbinden en mensen bij elkaar te brengen.” 

“Allereerst zal ik het strategisch plan als leidraad nemen. Dat is door u opgesteld, dus dat is wat de Nederlandse voetballer wil”, vervolgde Spee. “Daarnaast ben ik de bondsvoorzitter van alle Nederlandse voetballers. Ik zal zoeken naar wat ons bindt en vooruitbrengt en dit op gepaste wijze propageren. De KNVB en het Nederlandse voetbal zijn op de goede weg, maar we mogen niet verslappen. Wellicht kan ik daar mijn steentje aan bijdragen.” Daarbij merkte hij tot slot wel op dat zijn macht beperkt zal zijn: “De bondsvoorzitter heeft weinig macht maar veel invloed.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup