KPMG versterkt CDD, KYC en AML diensten met SynerScope

19 juni 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

KPMG heeft zijn financial crime-dienstverlening een extra impuls gegeven door een partnership aan te gaan met SynerScope, een kantoor dat software ontwikkelt, die financiële instellingen helpt bij het identificeren van frauduleuze en criminele geldstromen. 

De software van SynerScope richt zich met name op het verbeteren van de customer due diligence (CDD)- en know your customer (KYC)-processen – onderwerpen waar vooral banken de laatste tijd flink mee worstelen. Toezichthouders zien steeds strenger toe op de naleving van de wetten gericht op het effectief bestrijden van financiële criminaliteit en de boetes voor non-compliance kunnen flink oplopen. Bovendien worden banken die tekortschieten door de media publiekelijk aan de schandpaal genageld, waardoor ze ernstige reputatieschade oplopen.

ING is hiervan het meest in het oog springende voorbeeld. De bank werd door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gefileerd vanwege het niet in control zijn over zijn zogeheten anti-money laundering (AML)-processen, gericht op het tegengaan van witwassen. Volgend op onderzoek onderkende ING dat criminelen erin waren geslaagd geld wit te wassen via rekeningen van de bank, en stemde in met een schikkingsvoorstel van €775 miljoen – het hoogste bedrag ooit betaald aan Justitie. Topman Ralph Hamers ging door het stof, maar mocht uiteindelijk wel aanblijven. 

“Het versterken van customer due diligence, know your customer en anti money laundering vormt een absolute prioriteit voor financiële instellingen”, zegt Leonie de Hek van KPMG. Dit is duidelijk merkbaar in de praktijk. Afgelopen maand kopte het FD dat banken op zoek zijn naar honderden extra medewerkers ter versterking van hun afdelingen gericht op het tegengaan van financiële criminaliteit.

KPMG versterkt CDD-, KYC- en AML-diensten met SynerScope

Maar enkel hiermee zullen de banken het niet redden, waarschuwt De Hek. “Er worden tientallen miljoenen geïnvesteerd om de processen te verbeteren, met name door meer mensen aan te nemen voor controle. Maar alleen extra mensen aannemen geeft gezien de aard van het probleem onvoldoende effect.” De oplossing, zegt ze, ligt in een combinatie van mens en techniek. 

Patronen herkennen

Dit is hoe SynerScope in zicht kwam bij KPMG. In 2011 opgericht als spin-off van TU Eindhoven, levert het softwarebedrijf oplossingen (Ixiwa en Iximeer) die grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data kunnen analyseren. Deze analyses – bijvoorbeeld van geldstromen of klanten en rekeningen waar zij geld naar overmaken of van ontvangen – kunnen cruciale inzichten verschaffen in patronen. Gekoppeld aan menselijk denken, kan zo informatie boven tafel komen die nooit, of veel later, zou zijn opgemerkt door alleen mensen.

De Hek: “Veel financiële instellingen worstelen met het effectief inzetten van deze grote hoeveelheden en variëteiten aan data: vele bronnen, met gestructureerde en ongestructureerde data. Het SynerScope-platform maakt het mogelijk om meer rendement te behalen uit de data-analyse en bevindingen om te vertalen naar de juiste acties.” Volgens Jan-Kees Buenen, de topman van SynerScope, onderscheidt de software van zijn bedrijf zich door de mogelijkheid om “alle soorten en dimensies van data te combineren”. 

Voor klanten van het Big Four-kantoor zal het partnership tussen KPMG en SynerScope twee voornaamste voordelen hebben. Ten eerste kunnen de consultants hen ondersteunen met het professionaliseren van hun CDD-, KYC- en AML-processen. Ten tweede zal het hen helpen hun teams efficiënter in te richten, waarbij ze mensen elders in de organisatie kunnen inzetten. “Bijvoorbeeld op transacties en klanten met een hoog risico”, geeft De Hek aan. 

Het partnership tussen KPMG en SynerScope wordt geleid vanuit KPMG Nederland. Als de samenwerking goed uitpakt zal deze naar verwachting ook in andere landen (KPMG is actief in 100+ landen) worden aangeboden.