Stendig advies, voor gedrags- en organisatieverandering

07 mei 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Etienne Kreutzer en Wesley van Pinxteren, twee ondernemers en sociaal psychologen, hebben samen Stendig advies opgericht. “Na bijna negen jaar uitvoerend campagne- en communicatiewerk werd het tijd om kennis en kunde over gedragsverandering toe te gaan passen binnen de interim consultancymarkt.”

In 2010 richten Etienne Kreutzer en Wesley van Pinxteren het adviesbureau Plan to Behaviour op. Ze startten dit bedrijf tijdens het afronden van hun opleiding Gedragsverandering. De medeoprichters doen ervaring op in uitvoerend werk, met steeds een samenwerkingspartner verantwoordelijk voor procesmanagement en overleggen bij opdrachtgevers. Tot er in 2017 opdrachten volgen die betrekking hebben op interne organisatievraagstukken.

Etienne en Wesley maken kennis met begrippen als kernwaarden, purposes en met de werkzaamheden van een organisatieadviseur. Meteen zien zij kansen voor hun kennis. Zeker omdat ze horen dat medewerkers nog altijd met de vraag blijven zitten “mooi verhaal, maar wat moeten we nu gaan doen?”. Gedrag is volgens de ondernemers bepalend voor het succes van verandertrajecten.

Bestendigen

Bij vraagstukken over organisatieverandering merken ze dat de focus veel minder zou moeten liggen op zaken compleet anders doen; het gaat eerder om het verbeteren of aanscherpen van wat je al goed doet, en tegelijkertijd aanleren wat er ontbreekt. Het gaat om het bestendigen van werkwijzen en gedrag, zodat mensen in de organisatie verder kunnen. Ook nadat de adviseurs weer weg zijn.

Stendig advies, voor gedrags- en organisatieveranderingBovendien gaat het om aansluiting vinden bij de dagelijkse praktijk. Bij veranderingen, verandertrajecten en de wijze waarop deze worden ingevuld, is het gebruikelijk te kiezen tussen twee opties. Een meer emotionele invulling, die leunt op een (interne) campagne en enthousiasme, met de hoop dat mensen vanuit die emotie zaken anders gaan aanpakken, of de meer rationele invulling, waarbij verteld wordt wat moet gebeuren en waarom en in het meest gunstige geval gekeken wordt naar wat een logische eerste stap is.

“Meer en meer onderzoek laat zien dat de waan van de dag zich niet laat kenmerken door een dergelijke duidelijke tegenstelling. Het is niet zwart-wit, het is grijs. Het is de combinatie van sterke emotie en duidelijke actie die mensen in beweging krijgt. Dit dienen consultancybureaus zelf te doen, om bij te blijven, alsmede hun klanten te adviseren om ook te gaan doen”, zegt Etienne.

Door dergelijke inzichten en kennis komen Etienne en Wesley tot de conclusie dat het tijd is voor een nieuw consultancybureau. “We starten een consultancybureau dat snapt wat een ‘betekeniseconomie’ en purpose is. Dat graag inkadert in plaats van buiten de kaders denkt. Dat werkt volgens een stappenmodel, met stappen als ‘ruimte creëren’. Een bureau dat redeneert vanuit de mens. Dat een organisatie leert veranderen en leert omgaan met toekomstige veranderingen.”

Een visie doorgeven

Stopt Plan to Behaviour dan? Niet per sé. Er zijn opdrachten die doorlopen en een overgangsfase is nooit verkeerd. Deze overgangsfase wordt ook benut voor iets bijzonders: verkennen of er (startende) ondernemers zijn die verder willen met Plan to Behaviour. Het bureau is immers voor Etienne en Wesley een geweldige start geweest, “waarom zou het dan niet ook kunnen zijn voor andere ondernemers?”, vragen de medeoprichters zich hardop af.

Ze doen een stapje terug, begeleiden op de achtergrond en helpen de starter een eigen visie te concretiseren tot een scherp aanbod, zonder alle administratieve zorgen, moeilijkheden of startersperikelen. “Dat is immers de afgelopen acht jaar al uit de weg geduwd. Natuurlijk is het de bedoeling dat starters hun eigen boterham gaat verdienen. Hierbij krijgen ze hulp in de ontwikkeling en kunnen ze zich optimaal focussen op ondernemen. Gaandeweg vormt Plan to Behaviour zich om tot hun eigen organisatie, waarmee effectief gedrag wordt veranderd”, zegt Wesley. Etienne voegt toe: “Het bureau wordt als het ware doorgegeven. Mooi toch?”

De toekomst

Hoewel Stendig advies nog een jong bedrijf is, lopen er volgens de medeoprichters al verscheidene opdrachten en is de interesse in de menselijke benadering groot. “De interesse is er met name voor de ‘al doende leren’ en voetjes-in-de-klei mentaliteit. Kennis en leren zijn van belang bij veranderingen, maar Etienne en Wesley gaan “vooral aan de slag.” Om dit te faciliteren, voeren ze veel gesprekken in de organisatie. “Dergelijke gesprekken, die gaan over de huidige stand van zaken en vooruitgang, vragen om een veilige omgeving. Deze creëren we zelf, door te investeren in onze eigen (gespreksvaardigheden) en door letterlijk een eigen bank mee te nemen. Ja, je mag dus ook bij deze psychologen op een bank je hart luchten.”

Ze sluiten af: “Interim-advies is sterk gericht op experimenteren en leren om dingen anders op te pakken. Met Stendig ontwikkel je een goed beeld van wat je zelf in huis hebt als organisatie, waar extra’s nodig zijn en hoe je gaat komen waar je wil zijn. Het is heel goed mogelijk dat niet alles in één keer zal veranderen. Gun mensen ook de kans om te wennen. Om te veranderen. Op deze manier bestendig je gedrag.”