BCG lanceert BrightHouse en Digital Ventures in Frankrijk

09 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Wereldwijd strategy consultancykantoor BCG heeft twee van zijn dochterondernemingen gelanceerd in Frankrijk: BrightHouse en Digital Ventures.

Het kantoor van Boston Consulting Group (BCG) in Parijs werd in 1973 opgericht en geldt met zijn 400 consultants als een van de grotere van de meer dan 90 kantoren van BCG wereldwijd. Het Franse kantoor, geleid door veteraan Guillaume Charlin, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van BCG in West-Europa, Franstalig Noord-Afrika en Israël en Libanon, gebieden die nauwe economische banden onderhouden met Frankrijk.

De Franse afdeling van BCG heeft zich de afgelopen decennia vooral gericht op strategy consulting-diensten, maar is inmiddels flink uitgebreid naar andere servicegebieden. BCG Platinion – BCG's IT-oplossingenpraktijk – en BCG Gamma – BCG’s advanced analytics tak – zijn al een tijdje actief in Parijs. In de Franse hoofdstad zijn daar nu twee nieuwe dochterondernemingen van BCG bijgekomen: BCG Digital Ventures en BrightHouse. 

BrightHouse

BrightHouse is een creative consultancy die klanten ondersteunt bij de ontwikkeling van doelgerichte merkstrategieën. Het bedrijf heeft bedrijven zoals Procter & Gamble, McDonald’s, KPMG en American Express geholpen hun doelstellingen te definiëren en deze binnen hun organisatie te verder te activeren en verankeren. BCG nam BrightHouse over in juni 2015 en sindsdien is het adviesbureau actief als een onafhankelijk bedrijfsonderdeel van de Amerikaanse consultingreus.

Na vorig jaar een nieuw kantoor in Berlijn te hebben geopend, wordt Parijs de derde internationale hub van het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor heeft in Atlanta, en de tweede in Europa. BrightHouse France zal worden geleid door Mathieu Menegaux, een senior partner die sinds 2001 werkzaam is bij het bedrijf. De HEC-alumnus richt zich voornamelijk op klanten in de sectoren energie & nuts en industriële goederen.

BCG lanceert BrightHouse en Digital Ventures in Frankrijk

Digital Ventures

BCG Digital Ventures richt zich op corporate investments en fungeert als incubator voor BCG. De praktijk bedenkt, bouwt, schaalt en investeert in startups, vaak in samenwerking met ’s werelds meest invloedrijke bedrijven. Opgericht in 2014, toen een groot team van digitale experts overstapte van Booz & Company (nu Strategy&) naar Boston Consulting Group, heeft BCG Digital Ventures vandaag de dag kantoren in de VS (Los Angeles, New York, Seattle), Europa (Berlijn, Londen, Parijs) en Azië-Pacific (Sydney, Shanghai en Tokio). Sinds de oprichting heeft BCG Digital Ventures meer dan 60 ondernemingen (mede)opgericht.

Tot de projecten die BCG Digital Ventures heeft uitgevoerd, behoort onder meer de ontwikkeling van een nieuw blockchain-gedreven platform voor transparantie in de voedselketen voor vis (samen met het WNF in Australië) en de lancering van Hey.Car, een platform voor het tweedehands autosegment (samen met Duitse autoproducent Volkswagen).

In Frankrijk wordt BCG Digital Ventures geleid door Caroline Vion, die in 2014 bij BCG kwam werken als onderdeel van het team van oprichters dat kwam overgewaaid van Booz & Company. Eerder in haar carrière werkte ze voor bedrijven in de media- en luxe retailsector. Vion is verhuisd van het kantoor van Los Angeles naar de nieuwe praktijk in Frankrijk.

Of BCG de BrightHouse- en Digital Ventures-praktijken ook in ons land zal gaan uitrollen is niet bekend.