Young Professional bij Bvolve, een eerste terugblik

14 februari 2019 Consultancy.nl

In november 2018 zijn vier young professionals (YP’s) gestart met hun éénjarig traineeship bij Bvolve in Amersfoort. In gesprek met Consultancy.nl blikken Elbrich Meijering (24), Gerson van Elburg (24), Richella Bouwheer (25) en Arnoud van Kooten (24) terug op de eerste drie maanden van hun traineeship.

Het adviesbureau helpt organisaties bij het waarmaken van hun strategie en veranderambities in zowel de publieke als private sector. In het traineeship worden de young professionals in één jaar tijd opgeleid tot business consultant, waarbij veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en ze direct aan de slag gaan bij toonaangevende klanten.

Waarom Bvolve?

“In mijn master ontdekte ik dat ik opdrachten die te maken hebben met het digitaliseren van de overheid leuk vind. Ik heb voor het traineeship bij Bvolve gekozen omdat ik hier de mogelijkheid heb om kennis te maken met digitaliseringsopdrachten bij verschillende overheidsinstellingen en bedrijven”, trapt Arnoud af. 

Voor Elbrich was juist de mogelijkheid om zowel opdrachten te doen in de publieke als in de private sector de reden om voor Bvolve te kiezen. “Op deze manier kan ik ervaring opdoen in beide sectoren en hoeft het één het ander niet uit te sluiten, zoals je bij veel andere consultancyorganisaties wel ziet.” Ook het grote aanbod aan trainingen was voor de YP’s een reden om voor Bvolve te kiezen. Naast een groot aantal vakinhoudelijke trainingen zoals Enterprise Architectuur en Business Proces Management, wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van de soft skills. Bijvoorbeeld door training in presentatie- en interviewtechnieken en didactische vaardigheden. 

Hoe ziet het werkveld eruit?

Tijdens het Bvolve Young Professional Programma krijgen de YP’s trainingen die ze nodig hebben om te kunnen werken op het snijvlak van business en IT. De YP’s geven aan dat het geen vereiste is dat je al ervaring hebt in de IT-sector of een IT-diploma op zak hebt. Arnoud vertelt dat hij zijn achtergrond in de bestuurskunde juist goed kan inzetten bij het uitvoeren van opdrachten. “Een opdracht kan bijvoorbeeld zijn om het werkproces van een gemeente opnieuw in kaart te brengen, omdat er een nieuw informatiesysteem wordt geïmplementeerd.”Arnoud van Kooten, Gerson van Elburg, Richella Bouwheer en Elbrich Meijering

Waarin onderscheidt Bvolve zich?

“Bij Bvolve word je direct serieus genomen en wordt jouw mening op prijs gesteld. Je bent niet alleen de trainee, maar je wordt direct gezien als consultant”, leggen de jonge talenten uit. Dit betekent volgens de YP’s wel dat je vanaf het begin kritisch moet zijn en een proactieve houding moet aannemen. Collega´s van Bvolve helpen de YP’s bij het zoeken van nieuwe opdrachten en leren hen ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. “Teamgevoel en het helpen van elkaar, dat is typisch Bvolve. Dit merk je bijvoorbeeld bij de tweewekelijkse terugkomdag, waar alle collega’s samenkomen om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.” 

Er wordt volgens de YP’s bij Bvolve hard gewerkt, maar er is ook tijd voor gezelligheid. Zo wordt er meegedaan aan hardloopwedstrijden, worden FIFA-toernooien georganiseerd en is er iedere vrijdagmiddag een gezellige borrel. 

Eerste ervaringen

In de eerste weken zijn de YP’s onder andere bij de Belastingdienst, Boskalis, ABN-AMRO, het RIVM en Enexis geweest. “Hierdoor maak je kennis met je collega’s, zie je waar zij mee bezig zijn en neem je een kijkje bij opdrachtgevers”, legt Gerson uit. Een ander element van het traineeship zijn de zogeheten Business Accelerators. Hierbij gaan de YP’s gezamenlijk aan de slag bij een opdrachtgever en leveren ze na vijf dagen een concreet advies op.

In de eerste maand hebben de vier YP’s een Business Accelerator bij de NVWA uitgevoerd. “We werden begeleid door een senior collega, en kregen de vrijheid om zoveel mogelijk zelf te doen”, geeft Richella aan, die vervolgt: “In samenspraak met de opdrachtgever hebben we de klantvraag bepaald, onderzoek gedaan en aan het einde van de week ons advies bij de NVWA gepresenteerd.” Na het afronden van het project stond de volgende uitdaging alweer voor de deur: het pitchen van de volgende Business Accelerator bij de Belastingdienst. “Het is echt gaaf om in korte tijd zoveel te leren, doordat je zelf aan het werk bent. Je staat er echter niet alleen voor”, zegt Elbrich, die toevoegt: “Je hebt goede begeleiding en wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf na te denken en te doen.” 

Groeimogelijkheden

Bij Bvolve zijn er, zo leggen de YP’s uit, voldoende mogelijkheden om door te groeien: “Als trainee krijg je alle handvatten mee om in één jaar business consultant te worden. Ontwikkeling houdt niet op na het traineeship. Zo blijf je trainingen volgen, krijg je coaching en wordt je gestimuleerd om in je opdrachten steeds meer verantwoordelijkheid te dragen.”

Waarom zouden starters voor Bvolve moeten kiezen?

“Natuurlijk het grote aantal trainingen, maar dat maakt Bvolve niet per se uniek”, geven de YP’s aan. “Wat Bvolve anders maakt dan andere bedrijven is het persoonlijke karakter.” Ze lichten verder toe: “De terugkomdagen zijn niet voor niets geliefd bij iedereen. Tijdens deze dagen wordt er samengewerkt aan projecten, maar vooral ook veel bijgepraat.” Gerson geeft aan dat door de terugkomdagen de YP’s alle collega’s van Bvolve leren kennen, maar dat dit ook belangrijk is voor kennisoverdracht en persoonlijke ontwikkeling: “Als je vragen hebt hoe je bepaalde opdrachten aan moet vliegen, is de terugkomdag een mooie gelegenheid om te sparren met collega’s.” Richella voegt toe: “Bij Bvolve heerst er geen haantjesgedrag maar is juist iedereen bereid elkaar beter te laten presteren. Niet voor niets is één van de kernwaarden van Bvolve ‘samen succesvol’.”

Wat willen jullie starters meegeven?

“Verdiep je goed in het traineeship en het type bedrijf. Tegenwoordig worden er veel traineeships aangeboden, maar soms is dit meer een manier om goedkoop talent aan te trekken en minder om je als starter daadwerkelijk te ontwikkelen”, aldus Arnoud. Daarnaast geeft Richella aan dat het “belangrijk is om de cultuur van een bedrijf te ontdekken tijdens de sollicitatie”. Een tip die de vier YP’s ten slotte aan starters mee willen geven: “Drink eens een kopje koffie met iemand binnen het bedrijf om kennis te maken.” Met alle vier de young professionals is dit in ieder geval mogelijk: “Onze mailadressen staan op de website”, besluit Richella.

More on: Bvolve
Netherlands
Company profile
Bvolve is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Bvolve is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.