Consultants dragen bij aan jubileumcongres voor bid- en tendermanagers

09 november 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Om haar vijftienjarig bestaan te vieren organiseert beroepsvereniging APMP Nederland (Association of Proposal Management Professionals) op 10 en 11 april 2019 een proposal, inkoop en salescongres. Professionals werkzaam in deze beroepsgroep zullen afreizen naar Bunnik, waar ze een inhoudelijk programma met diverse topsprekers, workshops en praktijkcases gepresenteerd krijgen. Ook zullen enkele awards vergeven worden voor de beste proposalmanagers en -teams en is er volop ruimte om te netwerken. Onder de sprekers zijn dit jaar weer diverse consultants te vinden.

Samenwerking en mindset worden door diverse deskundigen aangemerkt als essentiële elementen voor proposalmanagers, inkopers en salesmanagers om als beroepsgroep te kunnen overleven. De vraag die daarbij wordt opgeworpen luidt: “Kunnen deze professionals eigenlijk wel samenwerken?” Sommige experts uit het veld stellen dat deze beroepen in hun huidige vorm in de toekomst mogelijk kunnen verdwijnen en vragen zich af wat er dan voor in de plaats komt. Anderen claimen op hun beurt dat de juiste mindset essentieel is voor een goede samenwerking tussen deze beroepsgroepen. 

Jubileumcongres APMP

Maar wat is dan die juiste mindset? Deze en andere vragen zullen centraal staan tijdens het jubileumcongres van de Association of Proposal Management Professionals (APMP). De beroepsvereniging voor proposal-, bid- en tendermanagers zet zich onder meer in voor de verdere professionalisering van het vakgebied. APMP verzorgt bijvoorbeeld opleidingen en trainingen, maar organiseert ook geregeld informatieve bijeenkomsten, congressen en webinars voor haar leden.

Beroepsvereniging APMP organiseert jubileumcongres voor bid- en tendermanagers

Op 10 april, de eerste dag van het jubileumcongres van APMP, organiseert de beroepsvereniging een diner dat zal worden bijgewoond door leden van diverse beroepsverenigingen, corporate members uit het bedrijfsleven, vertegenwoordigers van inkopende overheden, sprekers, sponsoren en partners uit binnen- en buitenland. Tijdens dat diner worden tevens twee prijzen uitgereikt: voor de beste proposalmanager van 2018 en voor het beste proposalteam van 2018. In aansluiting is er live muziek en een feestelijke avond, waar genetwerkt kan worden. 

Inhoudelijk programma

Een dag later, 11 april, staat in het teken van een uitgebreid inhoudelijk programma. Bezoekers van het congres bestaan dan onder andere uit inkopers, proposalmanagers, sales professionals, contractmanagers, projectmanagers, bestuurders, politici en marketeers. Diverse topsprekers binnen hun vakgebied zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Het gaat hierbij om prominenten uit het bedrijfsleven, openbaar bestuur en academische wereld, die hun mening zullen geven over uiteenlopende actuele onderwerpen. De groep sprekers zal bestaan uit mensen op C-level, ervaren professionals, overheidsmedewerkers en opinieleiders in hun vakgebied. 

De aanwezige bezoekers mogen zelf een keuze maken uit de verschillende inhoudelijke praktijkcases die zullen worden aangeboden, gericht op onder meer samenwerking tussen inkoop of verkoop, rechten, de academische wereld, het bedrijfsleven, bestuur en politiek,

Sprekers 

Onder de sprekers die hun opwachting zullen maken zijn ook verschillende ervaren consultants te vinden. Een overzicht:

Sjoerd Barnhoorn helpt klanten in verschillende markten om tenders winnend af te sluiten. Aan de inkoopkant adviseert hij uiteenlopende klanten. Zo adviseerde hij de gemeente Woerden over het beter laten aansluiten van aanbestedingen bij marktpartijen door ballast weg te laten en de inschrijvers de gelegenheid te bieden om zich echt te onderscheiden. 

Richard Buijs is Director van Strategic Proposals in Nederland. In deze rol adviseert, traint en begeleidt hij organisaties om tot hogere successcores en lagere verkoopkosten te komen. Daarnaast wordt hij herkend en erkend voor zijn inbreng in de professionalisering van bid- en proposalmanagement. Ook adviseert hij regelmatig de inkopende partij over hoe offerte-aanvragen goed op te stellen. 

Consultants die een bijdrage leveren

Chris Jansen (1968) is naast hoogleraar Privaatrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam ook voorzitter van de Nederlandse Commissie van Aanbestedings Experts. Zij adviseren inkopende en inschrijvende partijen over de beste aanpak om klachten naar aanleiding van aanbestedingen op te lossen. Sinds 2010 is hij ook adjunct-rechter in openbare aanbestedingszaken bij de hoven van beroep van Den Haag en Den Bosch.

Hein van der Horst is oprichter van het adviesbureau Professional Procurement Services (PPS) (1992-2014). Sinds 2015 is hij zelfstandig adviseur overheidsopdrachten. Van der Horst beschouwt overheidsinkoop bij uitstek een multidisciplinair vak. “Bedrijfseconomie staat bij overheidsinkoop centraal, maar daarnaast spelen ook andere disciplines, zoals het recht, organisatiekunde, openbare financiën, technische, bestuurlijke, sociale, ecologische en politieke aspecten en het ‘maatschappelijk veld’ een belangrijke rol.”

Jolanda Lempers verzorgt consultancy op uiteenlopende gebieden, in het bijzonder op het gebied van tenders. Daarnaast is ze interim manager en consultant met betrekking tot changemanagement, productmanagement, projectmanagement, marketing specifiek gericht op innovatieve producten, bedieningsconcepten en samenwerkingen in de keten. Lempers kan bogen op meer dan twintig jaar kennis en ervaring, opgedaan bij uiteenlopende opdrachtgevers, variërend van financiële instellingen als ING en Aegon tot grote mkb's en (semi-)overheidsorganisaties, zoals de NS en William Schrikker Groep.

Klaus Pohlmann is voorzitter APMP DACH, management consultant en partner bij CSK Management uit Zwitserland. In die laatste rol adviseert hij organisaties hoe performance en efficiency te verbeteren. Hij deed dit bij vele multinationals zoals Canon, Bombardier, SAP, EY, Swisscom en EMC.

Gert-Jan Vlasveld is een adviseur op het gebied van contractmanagement. Hij is medeoprichter en senior consultant van CM Partners, dat trainingen en consultancy biedt gericht op de best practices voor contractmanagement. Dit was het dominerende thema in Vlasvelds carrière van de laatste twintig jaar. Voordat hij in 2005 met CM Partners begon, bekleedde hij verschillende (management)functies in IT en facility management. Vlasveld is een ervaren trainer en consultant en medeontwikkelaar van de CATS CM -methode voor contractmanagement.