Clifton Finance en KPMG begeleiden Udea | Natudis transactie
Biologisch voedingsbedrijf Udea heeft branchegenoot Natudis overgenomen, inclusief de dochter- en zusterbedrijven Hagor en Kroon. Udea geeft aan dat het met de overname invulling geeft aan zijn groeistrategie. De transactie kwam tot stand met behulp van diverse externe M&A-specialisten, onder meer van KPMG en Clifton Finance.
Erik Does, algemeen directeur van Udea, laat weten dat de overname goed past binnen de huidige bloei binnen de markt. Hij stelt dat “in een tijd dat biologische levensmiddelen steeds breder verkrijgbaar zijn, de overname veel voordeel zal gaan opleveren voor ondernemers in het biologische speciaalzaakkanaal door de schaalvoordelen die er zullen ontstaan”. Zijn compagnon Erik-Jan van den Brink, commercieel directeur van Udea, voegt toe: “De overname van Natudis, Hagor en Kroon past perfect bij onze groeiambities in zowel Nederland als daarbuiten. Door het bundelen van krachten zijn wij in staat onze klanten nog beter te bedienen en gelijktijdig ons marktaandeel uit te bouwen.”
Het opgekochte Natudis – onder meer bekend van zijn franchiseformule Natuurwinkel – is naar eigen zeggen met 7.000 producten en 350 leveranciers de grootste distributeur van biologische en reformproducten in de Benelux. In België doet het bedrijf dat middels de dochteronderneming Hagor. Beide bedrijven werken vanuit hetzelfde distributiecentrum in Harderwijk. Ook zusterbedrijf Kroon, dat biologische versproducten levert, is door de deal in handen gekomen van Udea. Volgens de koper ontstaat door de fusie van de “belangrijke spelers in het biologische retail- en groothandelslandschap” een partij in de Benelux die “in staat is de uitdagingen en kansen die de biologische markt biedt met succes tegemoet te treden”.
Alle drie de gekochte bedrijven waren sinds 2014 eigendom van Vroegop Ruhe & Co (VRC), een holdingmaatschappij en familiebedrijf waar onder andere Vroegop-Windig, Levensmiddelengroothandel De Kweker en VRC Transport deel van uitmaken. De overname volgt op de zoektocht naar een strategische samenwerkingspartner die Natudis in eerste instantie ondernam. Om beter in te kunnen spelen op de dynamiek in de branche van biologische voeding, besloot het bedrijf zijn strategie te verleggen van een single- naar een multichannelstrategie. Een samenwerkingspartner zou Natudis in staat stellen extra te profiteren van de kansen die de nieuwe kanalen bieden, onder meer door de synergievoordelen die hiermee ontstaan. De zoektocht heeft uiteindelijk geresulteerd in de totale overname van Natudis, Kroon en Hagor door Udea.
“In de zoektocht van Natudis naar een samenwerkingspartner, zijn natuurlijk ook gesprekken geweest met Udea”, vertelt Hessel Franssen, algemeen directeur van verkopend moederbedrijf VRC. “Zij gaven aan vooral geïnteresseerd te zijn in een volledige overname van Natudis, Kroon en Hagor. Na lang en intensief beraad zijn wij tot de conclusie gekomen dat deze samenvoeging van bedrijven het meeste voordeel oplevert voor de branche. De schaalvoordelen en kansen die hiermee zullen ontstaan, zullen vooral de biologisch zoekende consument ten goede komen.”
Nieuwe eigenaar Udea ontstond in 1999 uit een fusie tussen de natuurvoedingswinkels van familie Does en de versgroothandel van Erik-Jan van den Brink. Zowel het hoofdkantoor als de distributiecentra zijn gevestigd in Veghel, van waaruit het bedrijf de Benelux bedient. Udea levert zijn biologische producten voornamelijk aan natuurvoedingswinkels, bio-supers en speciaalzaken. Ook is de onderneming franchisegever van de biologische supermarktformule Ekoplaza.
Udea geeft aan dat de kopende, verkopende en verkochte partijen in de komende periode de tijd zullen nemen om de plannen samen nader uit te werken en de krachten van de betrokken bedrijven optimaal te bundelen “om zo te komen tot een sterke totaalleverancier van biologische producten”. Voorlopig zullen de organisaties – en daarmee ook de merknamen – naast elkaar blijven bestaan.
Dealmakers
Bij de totstandkoming van de deal – die nog in afwachting is van goedkeuring door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) – waren verschillende overnameadviseurs betrokken. KPMG zorgde voor M&A-advies, transactieondersteuning en belastingadvies. Voor het M&A-advies stuurde het Big Four-kantoor een team bestaande uit Danny Bosker, Tijn Bastiaans, Gerben de Jong en Arnoud Runia. Ruben Mikkers, Martijn Visser, Cagdas Okuyan en Jan-Michiel Sabaroedin verzorgden namens KPMG de transactieondersteuning. Tot slot was Harold Kluijtmans vanuit het accountants- en adviesbureau verantwoordelijk voor het belastingadvies.
Naast KPMG werd ook Clifton Finance ingeschakeld voor M&A-advies, dat namens het kantoor werd gegeven door Maarten Vijverberg. Erik Does en Erik-Jan van de Brink hielden zich vanuit Udea bezig met het inhouse-M&A. Tot slot werden er twee externe partijen aangetrokken voor juridische ondersteuning: Wintertaling en Lexence. Wintertaling werd vertegenwoordigd door Marein Smits en Tim Carapiet, terwijl Lexence Mathijs van Doormalen en Wouter Kok afvaardigde.