Atos IT Challenge 2019 zet machine learning en duurzaamheid centraal

24 oktober 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De 2019 editie van de jaarlijkse innovatiecompetitie van ICT-dienstverlener Atos – de Atos IT Challenge – stelt dit jaar machine learning en duurzaamheid centraal. Studenten over de hele wereld zullen in het kader van de wedstrijd op zoek gaan naar nieuwe toepassingen van machine learning in een duurzame setting. De deelnemers aan de wedstrijd zullen hiervoor een app bedenken en ontwikkelen, en strijden met hun idee mee voor een prijs van €10.000.

Machine learning (ML) is een vorm van kunstmatige intelligentie, ofwel artificial intelligence (AI) – die zich richt op het ontdekken van patronen in grote hoeveelheden data – en in het bijzonder een onderzoeksgebied binnen de informatica. Voor een menselijk brein zijn veel datapools simpelweg te groot om er binnen een redelijk tijdsbestek iets nuttigs uit te halen. Machine learning tracht computers de competentie te geven om nieuwe stappen te leren zonder dat deze expliciet zijn geprogrammeerd.

Binnen het vak wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling van algoritmes die kunnen leren van en voorspellingen kunnen doen op basis van data. Aan de hand van deze data verfijnt een computer zijn originele opdrachten, om op die wijze naargelang de data-analyse vordert zelfstandig een optimalere interne programmering te bewerkstelligen. “Machine learning is een baanbrekende technologie die al in veel vakgebieden wordt toegepast, waaronder video en serious gaming, medische diagnostiek, fraudebestrijding, zelfsturende voertuigen en beveiliging”, stelt Atos, dat met 100.000 professionals in 73 landen behoort tot de grotere ICT-dienstverleners van Europa. Atos beschikt over ruime expertise op het snijvlak van onder meer big data, cybersecurity, quantum computing en digital workplaces en geldt onder meer als een expert op het gebied van machine learning.

Atos IT Challenge 2019

Om de mogelijkheden van machine learning verder te laten onderzoeken en op zoek te gaan naar nieuwe, innovatieve IT-concepten op het gebied van machine learning*, organiseert Atos ook dit jaar weer de Atos IT Challenge. Deze jaarlijkse internationale competitie van Atos beleeft dit jaar haar achtste editie en heeft tot doel de ontwikkeling van innovatieve concepten door nieuwe generaties IT-professionals te stimuleren. De IT Challenge biedt studenten van universiteiten in alle delen van de wereld de mogelijkheid om ideeën te testen en uiteindelijk in de markt te zetten.
Atos IT Challenge 2019 zet machine learning en duurzaamheid centraal

Focus op duurzame toepassingen machine learning

De focus bij het onderzoeken van nieuwe machine learning toepassingen zal in het bijzonder liggen op duurzaamheid, een aandachtsgebied dat organisaties de laatste jaren steeds vaker op de bestuursagenda hebben staan. Nieuwe technologieën van de toekomst liggen nauw verbonden aan het thema duurzaamheid. Zo zal met het stijgende gebruik van toepassingen als bijvoorbeeld AI, big data of Internet of Things (IoT) in de toekomst ook de energiebehoefte flink gaan toenemen. 

Dat beaamt ook futuroloog Peter Schwarz. Tijdens Energyfest 2017 schetste hij een toekomst waarin onze levens zullen worden overgenomen door slimme technologieën. “We bevinden ons aan het startpunt van een AI-revolutie”, zei Schwarz, die benadrukte hoe belangrijk het is dat hiervoor duurzame energieoplossingen worden bedacht. Ook stelde hij dat nucleaire energie hier een belangrijke rol in zal blijven spelen. “Maar ook hernieuwbare vormen als bio-energie, windenergie en zonne-energie gaan onze elektriciteitsmarkt bepalen.”

Bij het zoeken naar nieuwe machine learning-toepassingen zullen de deelnemers aan de Atos IT Challenge dus vooral op zoek moeten gaan naar innovatieve concepten waarin het verbruik van natuurlijke hulpbronnen, de toewijzing van investeringen en de ontwikkeling van nieuwe technologische toepassingen goed op elkaar zijn afgestemd. Uit alle inzendingen worden uiteindelijk de beste vijftien concepten geselecteerd. Deze worden half december bekendgemaakt. Dan gaat de tweede fase van de competitie van start: de daadwerkelijke ontwikkeling van apps. 

De winnaar van de Atos IT Challenge wordt in juli 2019 in Parijs bekendgemaakt. Het winnende team kan €10.000 winnen. Tot 30 november dit jaar kunnen studenten zich online aanmelden als team (twee tot vier studenten).

* In 2017 lanceerde Atos naar eigen zeggen ’s werelds krachtigste quantumsimulator – de Atos Quantum Learning Machine (Atos QLM). Het systeem is in staat om tot 40 quantum bits (Qubits) te simuleren en wordt aangedreven door een ultracompacte supercomputer en een universele programmeertaal. De simulator stelt onderzoekers, studenten en ingenieurs in staat quantumapplicaties en algoritmes te ontwikkelen en testen.