Annelouc Best over werken als junior consultant bij veranderbureau Bolster

19 december 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Bolster is momenteel op zoek naar een nieuwe junior consultant. Annelouc Best, consultant bij de veranderspecialist en zelf enkele jaren terug gestart als junior, vertelt over hoe het is om te werken bij Bolster en over de stap naar consultant.

Sinds de oprichting in 1999 helpt adviesbureau Bolster organisaties op het snijvlak van verandermanagement, bedrijfstransformaties, wendbaarheid, leadership en teamontwikkeling. Het bureau uit Haarlem bedient onder meer grote organisaties die hun groei willen versnellen.

Zo werkt Bolster onder andere voor opdrachtgevers actief binnen uiteenlopende sectoren, waaronder de zorg, olie- en gas, retail banking, luchtvaart, farmacie, uitgeversbranche, supply chain, software, financial services en logistiek.

Annelouc Best over werken als junior consultant bij veranderbureau Bolster

Concreet helpt Bolster haar opdrachtgevers bij het ontwikkelen van een toekomstbestendige strategie, met daarin “concrete stappen die de organisatie direct kan uitvoeren.” Daarbij combineert het adviesbureau naar eigen zeggen “strategie, processen, mindset en leiderschap samen in één heldere gestructureerde, geïntegreerde aanpak”, een benadering waarmee het in staat is “in korte tijd beweging te krijgen op grote organisatiethema's.”

Annelouc Best, Consultant Company Transformation bij Bolster, licht verder toe: “In compacte teams bestaande uit teamleden van Bolster en de klant werken we met ultra-focus samen aan strategische thema’s. Die vertalen we naar besluiten en een concreet executieplan. Dit plan voeren we vervolgens direct uit. Door strategie & executie cycli in hoog tempo te herhalen, bouwen we steeds voort op het resultaat van eerdere blokken. Wij noemen deze werkwijze ‘strategic Agility’”.

Sterke groei

Sinds de oprichting is het team van Bolster gestaag gegroeid naar inmiddels veertien professionals en ook dit jaar staat het vizier op verdere uitbreiding. In lijn met de groeiende opdrachtenportfolio van de veranderspecialist is Bolster daarom momenteel op zoek naar een nieuwe junior consultant om het team te versterken.

Best, die een Master in Organizational Change & Consulting behaalde aan de Erasmus Universiteit en sinds eind 2016 de rol van consultant vervult, weet als geen ander hoe het is om te werken als junior consultant. Begin 2015 startte zij bij Bolster zelf in die rol en blikt nu enthousiast terug: “Na afronding van mijn BA en stages wilde ik de richting op van Change management om uiteindelijk als consultant aan de slag te gaan. Tijdens mijn master zocht ik vervolgens naar de juiste plek.” Toen Rogier ’t Hooft, medeoprichter en partner bij Bolster, aan de Erasmus een masterclass verzorgde over Organizational Change, werd Best geraakt door wat hij vertelde. “Samen met de klant werken aan een issue en kijken naar een passende oplossing: vanuit de mens, het kwam op mij heel puur over en kwam écht binnen.”

Ze voegt toe: "Bolster liet mij zien hoe je echt een gehele organisatie kan veranderen - Turnaround - op een natuurlijke manier, waar de organisatie zelf verantwoordelijk blijft. Dus niet een positie innemen als consultant en daarna het stokje weer overdragen aan de klant.”

Steile leercurve

Gevraagd naar hoe ze het team van Bolster zou omschrijven, geeft Best aan: “Bolster bestaat uit een aantal bijzondere en energieke personen. We zorgen goed voor elkaar en werken op de juiste manier om het beste resultaat te leveren voor de klant. Het is een plek waar je dromen kan waarmaken.” Als een belangrijk, positief aspect van het werken bij Bolster, noemt Best in de steile leercurve: “Werken bij Bolster voelde aan als een rollercoaster, ik dank dat mijn learning curve niet steiler had kunnen zijn. Ik leerde enorm veel en werk op allerlei vlakken uitgedaagd: contact met de klant / scherp zijn in mijn denken en spreken en niet bang zijn om te falen – met andere woorden, vallen en weer opstaan!” Best besluit: “Ik heb deze kansen zelf gepakt - er is geen ‘standaard pad’ - en dat heeft me enorm ver gebracht. Als persoon en als consultant.”

“Mijn learning curve had niet steiler kunnen zijn. Ik leerde enorm veel en werk op allerlei vlakken uitgedaagd: contact met de klant / scherp zijn in mijn denken en spreken en niet bang zijn om te falen. Met andere woorden, vallen en weer opstaan!”

De rol van junior consultant

Junior consultants bij Bolster werken met internationale klanten van het adviesbureau om samen succesvolle transformaties van de organisatie mogelijk te maken. Vanaf het begin van een project wordt de junior consultant bij alle fasen van een project betrokken. Deze ondersteunt de klant om tot strategische beslissingen en duurzame resultaten te komen. Opdrachtgevers worden geholpen met het inrichten van de juiste processen, het co-ontwikkelen van teams, leiderschap en nieuwe manieren van werken. De junior consultant bouwt daarbij aan een langetermijn relatie met de opdrachtgever.

Met het oog op het ideale kandidatenprofiel voor een nieuwe junior consultant, hanteert Bolster verschillende criteria. Zo zoekt Bolster kandidaten die: “intelligent, assertief, eerlijk en direct zijn en beschikken over een sterk analytisch vermogen, een aantoonbare snelle leercurve en een positieve instelling. Verder is de ideale kandidaat een teamspeler, die open staat voor feedback en nieuwe benaderingen en in staat is om overzicht te houden en zichzelf te organiseren. In aanmerking komen uitsluitend young professionals met een Masterdiploma, een vloeiende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift en in het bezit van een rijbewijs.