BusinessAthletes gebruikt AI technologie voor verbeteren strategische planning

15 augustus 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

BusinessAthletes, een bureau gespecialiseerd in business development, heeft in samenwerking met BPSolutions, een expert in data analytics en cloudoplossingen, een nieuwe tool ontwikkeld die de kracht van artificial intelligence gebruikt om strategische besluitvormingsprocessen effectiever te maken. De innovatieve tool is reeds succesvol getest bij klanten en is in de race om door IBM verkozen te worden als een van de beste AI-oplossingen in Europa.

De nieuwe tool luistert naar de naam ‘Market Driver Analyzer’, en is een artificial intelligence (AI) oplossing voor business strategy-toepassingen. Diederik van Braam van Vloten, Partner bij BusinessAthletes en verantwoordelijk voor Data Science en Technology, vertelt over de nieuwe tool: “De Market Driver Analyzer is een toepassing die het tijdsintensieve proces van trend- en key driver-analyses automatiseert om de marktrichting te voorspellen en in te schatten.”

“Een cruciaal onderdeel van strategievorming is bepalen welke markt drivers/trends een rol spelen in de markt”, vertelt Jurjen Veenhoven, oprichter van BusinessAthletes, om daaraan toe te voegen: “Met behulp van AI proberen we een oplossing te ontwikkelen om nog meer inzicht te krijgen in de beweging van de markt.”

Strategische besluitvorming verbeteren

Terwijl AI al decennialang een belangrijke technologie is, is de groei van aantal toepassingen door de ontwikkeling van de rekenkracht van computers in een stroomversnelling geraakt, vertelt Veenhoven. “AI stelt ons in staat om grote hoeveelheden informatie te verwerken en hier op een rekenkundige wijze inzichten uit te halen.” Hij wijst erop dat strategische besluitvorming onderhevig is aan bias: “Hoe meer kwantitatieve inzichten we kunnen toevoegen, hoe minder bias er in de besluitvorming kan ontstaan.”

In het geval van de specifieke Markt Driver Analyzer, kan het helpen meer in detail richting te geven voor bijvoorbeeld de groeistrategie van ondernemingen: “Een belangrijk voordeel van de tool is dat de resultaten ‘unbiased’ zijn en daarmee de effectiviteit in de strategische besluitvorming significant kan worden vergroot.” 

Oplossing van BusinessAthletes en BPSolutions gebruikt AI technologie om strategische planning te verbeterenVoor het ontwikkelen van de nieuwe tool werkte BusinessAthletes samen met BPSolutions, een Data Analytics & Cloud Solutions Provider, gespecialiseerd in het plannen, ontwerpen, implementeren en beheren van effectieve strategieën voor bedrijfsbrede informatie-infrastructuren. Gevraagd waarom juist gekozen is met BPSolutions de krachten te bundelen, geeft Veenhoven aan: “Met BPSolutions zijn we twee jaar geleden in gesprek geraakt rondom data analytics. Naast hun ervaring in AI, zijn ze Premier Business Partner van IBM en bieden toegang tot een uniek netwerk en mogelijkheden om een product vorm te geven en op de markt te brengen.”

Mark de Groot, Algemeen Directeur bij BPSolutions vult aan: “Met de samenwerking tussen BusinessAthletes en BPSolutions wordt strategisch advies gecombineerd met diepgaande technologische kennis op het gebied van AI. Voor de technologie is dan ook gekozen om te werken met het IBM Watson-platform. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende API’s om het gehele proces te ondersteunen. Te denken valt aan het analyseren, verrijken, het kwalificeren, kwantificeren en classificeren van trends.”.

IBM Watson Build Challenge 

Met hun nieuwe tool dingen BusinessAthletes en BPSolutions mee om erkenning vanuit IBM. Dat doen ze door hun deelname aan de 2018-editie van de innovatiecompetitie IBM Watson Build Challenge, waarin ze inmiddels de tweede ronde hebben bereikt. In de IBM Watson Build Challenge strijden organisaties tegen elkaar met de beste ideeën op het gebied van artificial intelligence-toepassingen. In deze tweede ronde wordt op Europees niveau gestreden wie er namens Europa naar de wereldwijde finale gaat. De tweede ronde van de IBM challenge vindt vanaf nu tot en met november plaats, waarbij het de bedoeling is om een prototype te ontwikkelen in samenwerking met IBM en dit later ergens in Europa te presenteren aan een publiek van experts. 

Veenhoven geeft aan dat de nieuwe tool momenteel op kleine schaal wordt getest (ook samen met klanten), “om te zien welke output er gegenereerd kan worden en welke inzichten er kunnen worden gegenereerd.” Er is nog geen volledig prototype ontwikkeld, laat Veenhoven weten “maar deze challenge biedt ons een mooi platform om verdere mogelijkheden te verkennen en een volwaardig prototype te ontwikkelen met behulp van kennis van buiten”, besluit hij.