Bevestigingsbedrijf Vogel's koopt SmartMetals Mounting Solutions

30 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Vogel’s heeft een meerderheidsbelang genomen in SmartMetals Mounting Solutions. Beide bedrijven produceren bevestigingssystemen voor audiovisuele apparatuur. Met de overname wil Vogel’s zijn positie in de professionele markt verstevigen. Marktlink, AenF Partners, TIC Finance & Advisory Services en BOLT Advocaten begeleidden de deal. 

Het betreft alweer de derde uitbreiding van de Vogel’s groep binnen een jaar tijd. Het overgenomen SmartMetals Mounting Solutions is met name actief in het B2B-segement en biedt een compleet assortiment vloer-, wand- en plafondmontage-oplossingen voor projectoren, flatscreens en whiteboards. Familiebedrijf Vogel’s geeft aan zich met het verkrijgen van het meerderheidsbelang nog nadrukkelijker te willen positioneren als specialist in av-productoplossingen. “Ik ben zeer verheugd met deze uitbreiding voor de Vogel’s groep”, vertelt Gerdi Vogels, Algemeen Directeur Vogel’s: “Dit meerderheidsbelang in SmartMetals biedt een sterkere marktpositie in de groeiende professionele markt.” 

Ze voegt doe dat de ontstane combinatie beide merken de mogelijkheid biedt de marktpositie te verbeteren en de distributie te versterken: “Door deze overname slaan we onze vleugels verder uit. Het gaat ons nieuwe kansen en mogelijkheden bieden in de B2B-branche.” Daarnaast geeft Vogels aan dat de twee bedrijven elkaars krachten zullen gaan benutten. Hierbij wordt erop gewezen dat Vogel’s Professional Solutions – het B2B-onderdeel van Vogel’s – en SmartMetals beide werkzaam zijn in hetzelfde werkveld, maar dat zowel de productpakketten als de diverse marktsegmenten juist grotendeels complementair zijn aan elkaar: “Dit betekent een verbreding van ieders mogelijkheden en uitwisseling op gebied van inkoop, productie, marketing en sales naast natuurlijk kennis en capaciteit.” 

Bevestigingsbedrijf Vogel's koopt branchegenoot SmartMetals Mounting Solutions

Ook Vincent Rekveldt, Algemeen Directeur en mede-eigenaar van SmartMetals Mounting Solutions, reageert verheugd op de samenwerking: “Vanaf 2004 hebben we ons als merk ontwikkeld tot een specialist in onder andere maatwerkoplossingen voor professionele toepassingen. Ook op het gebied van liftsystemen zijn we toonaangevend. Deze deelname van Vogel’s past prima in de ontwikkelingsfase waarin SmartMetals zich bevindt. Wij kijken enorm uit naar de kansen die het biedt op een gezamenlijke bredere inzet van onze expertise en in distributie.” Ook na de overname door Vogel’s blijft SmartMetals Mounting Solutions opereren als zelfstandige entiteit. 

SmartMetals begon in 2004 met het ontwikkelen van audiovisuele ophangsystemen voor projectoren en flatscreens. Later is het bedrijf – dat werk biedt aan zo’n 50 medewerkers – zich meer gaan concentreren op expertise in liftsystemen en op maat gemaakte ophangsystemen. SmartMetals bestaat uit ± 50 medewerkers. Vogel’s werd opgericht in 1973 en is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van tv-bevestigingssystemen. Het bedrijf opereert inmiddels ook internationaal en heeft in binnen- en buitenland in totaal zo’n 140 mensen in dienst. 

Overnameadvies

Bij de totstandkoming van de deal – waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht – waren vier externe bureaus betrokken. Het M&A-advies werd verzorgd door Friso Kuipers en Vincent Bloem van AenF Partners, en door het op de Amsterdamse Zuidas gevestigde Marktlink, dat zijn dealwaarde het afgelopen jaar met 40% zag stijgen. Voor transactieondersteuning werd een beroep gedaan op TIC Finance & Advisory Services, dat werd vertegenwoordigd door Dennis Doornbos en Ralph Hoogerhuis. Voor juridisch advies, tot slot, werd BOLT Advocaten ingeschakeld, dat Bart Bendel afvaardigde.